Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Lance Armstrong vet hvordan det føles å sitte i den gule ledertrøyen i Tour de France. (Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP)
Lance Armstrong vet hvordan det føles å sitte i den gule ledertrøyen i Tour de France. (Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP)

Antidopingbyrå anmelder Lance Armstrong

– Dette er en heksejakt, raser amerikaneren.

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har formelt anmeldt Lance Armstrong for brudd på dopingbestemmelsene.

Det skriver Washington Post i sin onsdagsutgave. Ifølge avisen har USADA oversendt et brev til Armstrong og flere andre involverte hvor de går ut med at de har bevis for at Armstrong har vært bloddopet.

De sitter på blodprøver tatt i 2009 og 2010 der de hevder at texaneren har manipulert blodet sitt enten ved bruk av EPO eller blodoverføring.

Armstrong kan risikere å miste alle sine sju Tour de France-seirer hvis han blir dømt.

Les også: Dopingetterforskningen mot Armstrong er avsluttet

– Jeg har aldri dopet meg
Armstrong selv tar sterk avstand fra beskyldningene.

– Jeg konstaterer at USADA, en organisasjon grunnlagt på skattebetalernes penger og som lever etter sine egne regler, nok en gang vil dra frem saker til min diskreditt datert helt fra 16 år tilbake. Dette for å hindre meg i å drive med triatlon og ta fra meg de sju Tour de France-titlene jeg har fortjent, sier Armstrong i en uttalelse på sin hjemmeside.

– Jeg har aldri dopet meg og har, i motsetning til flere av mine anklagere, konkurrert i utholdenhetsidrett i 25 år uten noe unaturlig hopp i mine prestasjoner. Jeg har tatt mer enn 500 dopingtester og har aldri testet positivt på én eneste en. USADA ignorerer dette og anklager meg i stedet for utøvere som har innrømmet doping. Det sier mer om USADAs manglende rettferdighetssans og dets vendetta mot meg, enn min skyld eller uskyld, fortsetter han.

På sin populære Twitter-konto fulgte han opp med å omtale saken "som en heksejakt" onsdag kveld.

USADA sier i brevet også at de har vitner på at Armstrong og sju andre innen hans tidligere sykkellag, inkludert den italienske legen Michele Ferrari og den belgiske direktøren Johan Bruyneel, har dopet seg.

– Disse beskyldningene er grunnløse. De er kommet frem gjennom vitnesbyrd som er kjøpt og betalt for løfter om anonymitet og immunitet, raser Armstrong.

Ingen fra USADA var tilgjengelige for kommentarer onsdag.

Føderal etterforskning avsluttes i år
Armstrong har aldri testet positivt, men offisielt blitt beskyldt av sine tidligere lagkamerater Floyd Landis og Tyler Hamilton for å ha jukset.

Amerikaneren var under en to år lang etterforskning av føderale myndigheter i USA, men saken ble henlagt i februar i år.

Texas-karen var under etterforskning for systematisk finansiering av doping i tiden hos US Postal (1998 til 2005). Det ble hevdet at laget hadde et eget organisert dopingprogram som ryttere gjennomgikk.

Beskyldningene var ekstra alvorlige ettersom US Postal delvis ble sponset av den amerikanske regjeringen.

Etterforskerne – med fryktede Jeff Novitzky i spissen – avhørte en rekke tidligere lagkamerater og folk fra støtteapparatet til sykkelstjernen, deriblant George Hincapie og Hamilton.

Les også: Tror Armstrong-avgjørelse åpner for politisk karrière

Anklaget Armstrong for EPO-bruk
Sistnevnte skapte store overskrifter i fjor vår da han ikke bare innrømmet sitt eget dopingbruk, men også sa at han så Armstrong bruke EPO.

Hamilton hevdet også at Armstrong faktisk testet positivt for EPO i 2001, men at dopingprøven ble dysset ned av det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Armstrong ble flere ganger gjennom sin karrière beskyldt for dopingbruk. Men amerikaneren har hele tiden holdt fast på sin uskyld og brukt manglende positive dopingprøver som hovedargument.

Hevdet sin uskyld
Da Hamilton-saken blåste som verst i fjor, svarte Armstrong med å twitre følgende:

– En over 20 år lang karrière. 500 dopingtester verden over, i og utenfor konkurranse. Aldri en positiv test. Jeg trenger ikke si mer.

Armstrong er en av sykkelsportens aller største profiler og vant Tour de France sju ganger på rad fra 1999 til 2005.

Han la opp direkte etter den siste Tour-triumfen i 2005, men gjorde et overraskende comeback i 2009. Armstrong ble levnet liten sjanse til å vinne Touren igjen, men sjokkerte ved å ta 3. plass i sammendraget samme året.

Armstrong la opp som sykkelrytter i fjor vinter. (©TV 2 Sporten/NTB)