Morten Lüthcke ble først nektet å delta i «Norske talenter» på TV 2 fordi Christiania teater, hvor TV-opptakene finner sted, ikke er tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Hvorfor måtte jeg lage et stort medieoppstyr?

Lüthcke har hele livet har sittet i rullestol på grunn av en medfødt muskelsykdom – og kom videre fra de første rundene i TV-programmet.

Men han fikk altså beskjed om at det ble stopp da fasilitetene på opptaksstedet ikke var gode nok.

Jeg er veldig skuffet over TV 2, de har tross alt brutt diskrimineringsloven. Men jeg er allikevel glad for å få delta. Jeg hadde et mål om å delta i «Norske talenter» for å vise at det går han å ha et bra liv med respirator og til og med synge. Så går jeg ikke videre nå så har jeg allikevel oppnådd det jeg ville.

Nå blir det imidlertid en løsning for deltakeren – som har takket ja til å delta på audition fredag.

– Ja, de har funnet ut at jeg kan opptre i foajeen. Men jeg synes det er litt merkelig at de ikke kom på det for en uke siden. Hvorfor måtte jeg lage et stort medieoppstyr og true med politianmeldelse for å få dette til? De hadde jo hatt 14 dager på seg fra precast i Nydalen da de sa at jeg gikk videre til jeg skulle på TV-audition, sier Morten til «God kveld Norge».

Flytter dommerbordet til foajeen

«Norske talenter»-pressekontakt Kari Austefjord sier til «God kveld Norge» at de er glade for at Morten nå skal delta.

Vi har hele tiden ønsket at Morten skulle få delta. Dessverre å klarte vi ikke å finne en løsning til forrige helg, Morten sa da at han ikke ønsket å delta, men han har nå ombestemt seg.

– Vi har hele tiden ønsket at Morten skulle få delta. Dessverre å klarte vi ikke å finne en løsning til forrige helg, Morten sa da at han ikke ønsket å delta, men han har nå ombestemt seg. Og det er vi veldig glade for, vi gleder oss til at han kommer på fredag.

sumo_norske-talenter-dommere

– Hvordan løser dere dette praktisk?

– Dommerne kommer til å flyttes til foajeen der Morten skal opptre. Vi kommer til å flytte dommerbordet også, og det blir også folk og tilskuere til stede.

Vil vise livsgnist tross handikap

Morten Lüthcke på sin side har delte følelser om sin egen deltakelse.

– Jeg er veldig skuffet over TV 2, de har tross alt brutt diskrimineringsloven. Men jeg er allikevel glad for å få delta. Jeg hadde et mål om å delta i «Norske talenter» for å vise at det går han å ha et bra liv med respirator og til og med synge. Går jeg ikke videre nå så har jeg allikevel oppnådd det jeg ville. Det er viktig med synliggjøring. Det er dessverre mange som tror at hvis en får respirator så er livet stopp – det er det jeg vil motbevise, sier han.

Fredag blir det altså opptreden med sang foran dommerne.

– Jeg kjører det som var planlagt, nemlig en versjon av «Fly Me To The Moon».

Ville anmelde for trakassering og diskriminering

Austefjord presiserer at TV 2 hele tiden har ønsket å finne en løsning på de praktiske utfordringene.

– Vi har ønsket å legge til rette for alle, og «Norske talenter» er et inkluderende program. Så lenge folk har glede av å underholde og opptre er vi veldig glade for å få dette til.

Morten Lüthcke truet forrige uke med å anmelde de involverte partene for trakassering og diskriminering hvis de ikke fant en løsning på problemet.

– Om de ikke finner en løsning på det, så har jeg nå fortalt til dem at jeg går til anmeldelse for diskriminering og trakassering. Det vil da gå ut til både Monster Entertainment, Christiania Teater og konseptet «Norske Talenter». Jeg føler meg trakassert fordi jeg har fått en beskjed om at jeg får lov til å delta og plutselig forandrer de på det og dette vil også gå som diskriminering fordi Christiania Teater ikke kan tilrettelegge for rullestolbrukere i henhold til lovverket til Norges Handikapforbund, sa han til «God kveld Norge».