utekjokken_1024 (Foto: Beate Slipher)
utekjokken_1024 (Foto: Beate Slipher)

Ut med kjøkkenet i sommer

Nå skal ikke bare sommermaten nytes ute, den skal også lages ute. Gjør som flere og flere nordmenn gjør, lag deg et utekjøkken!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er som å bygge med lego, her er det bare fantasien som setter grenser, sier Roger Estensen, byggmester og salgsingeniør hos Leca-Weber og demonstrerer hvordan man på minutter kan sette sammen en enkel konstruksjon til en kjøkkenbenk med kokemuligheter og hull til vinflaskene. Leca-Weber er en av flere aktører som har ressurssider på nett med steg-for-steg instruksjoner som viser hvordan man bygger grillsteder og utepeiser.

Det virker som om trenden med å flytte kjøkkenaktiviteter ut har bare blitt større des siste årene, merker Beate Slipher som er en av forfatterne bak boka «Utekjøkkenboka» som kom ut i 2007.

– Jeg tror boken traff et heldig tidspunkt, for etterspørselen etter den har tatt av, forteller hun. – Vi er jo et folkeferd som elsker å tilbringe hvert øyeblikk vi kan ute. Vi opparbeider oss en hunger etter uteliv i løpet av vinteren. Så snart det er en rift i skydekket, da er det ut med oss. Og ut med alle gjøremål som ellers foregår innendørs, sier hun.

Slik får du nabolagets fineste balkong

Planlegging

Slipher mener at en av de viktigste tingene å tenke på når man planlegger et utekjøkken er plassering. Helst skal det være i nærheten av innekjøkkenet.

– Kontakt inn til kjøkkenet er et stort pluss, for det er mange transportetapper man skal gjøre med favnen full av alle tingene du trenger innenfra, sier hun. Og når man så kommer ut med favnen full bør det være god plass til å dumpe alt sammen.

– Et utekjøkken bør ha en god arbeidsplass. Ta med interiørideene ut, og tenk godt gjennom hvordan du skal bruke kjøkkenet, råder hun. – Hvis du har mulighet til å legge opp vann, så kan man gjøre mange av de «kjedelige» oppgavene ute. Det er mye morsommere å vaske og skrelle grønnsakene ute, for eksempel, mener hun. Men man trenger ikke nødvendigvis å koble seg på vann- og avløpssystemer for å få det til. En god gammeldags hageslange koblet på et armatur, med en bøtte til å samle opp utslagsvann kan gjøre samme nytten, er hennes tips.

La deg inspirere av Darren Saines' utekjøkken her:

Les også: Jakten på Norges vakreste hjem 2012 er i gang

– Det sosiale er viktig

Hagedesigner Darren Saines er enig. Hans siste oppdrag var av mer eksklusiv art enn de fleste har råd til. – Men ideene kan oversettes til rimelige varianter, sier han. Et avdanket innekjøkken kan få nytt liv som utekjøkken, med vanntilførsel fra hageslangen.

En ting Saines liker å gjøre når han designer et utekjøkken er å plassere spisebordet nær arbeidsområdet.

– Jeg er opptatt av å sosialisere med gjestene mine og elsker å prate mens jeg lager mat, derfor er et spisebord i kontakt med kjøkkenet et «must» for meg, sier han og viser frem det siste utekjøkkenet han har designet.

Det er koblet både til vann- og avløpssystemet. I tillegg har kjøkkenet fire gassbluss i en uttrekkbar skuff. Disse er tilkoblet gassforsyningen. –Men her kan man godt bruke en liten gassflaske, sier hagedesigneren som selv foretrekker en god gammeldags grill.

– Da har jeg også en god unnskyldning når jeg brenner maten, spøker han.

For daglige oppskrifter fra Wenches kjøkken - følg Wenches kjøkken på Facebook

Bygge selv, eller kjøpe ferdig?

– Det trenger ikke å være så vanskelig å lage selv, påstår Roger Estensen, salgsingeniør ved Leca-Weber. – Men man må sørge for å bygge en god base for kjøkkenet. Det skal være stabilt og så må man sikre det for vinteren slik at man unngår frostskader og telehiv, råder han. – Grav et hull, legg løse leca-kuler på en duk og støp et fundament å bygge på, er hans råd.

Selve designet kan man være nokså fri med. – Man trenger absolutt ikke å være ingeniør for å få det til, sier Estensen. – Hvis ikke du vil tegne og være kreativ selv, finnes det nok av oppskrifter på nett.

I tillegg til oppskrifter hos Leca-Weber, fant vi trinn-fortrinn-videoer hos Maxbo og intruksjoner i en egen bok utgitt av kjeden Byggmakker.

Fiks ferdig utekjøkken

For de som ikke er så praktisk anlagte, eller som ikke har tid til å bygge selv, er ferdige utekjøkken en god løsning.

– En ferdigmodul er en super løsning for de som ikke er «gjør-det-selv'ere», mener Slipher. Og her finnes det utallige varanter på markedet.

Norfax, Aduro og Sundance er blant de som tilbyr ferdigmoduler i prisklassen fra ca 10000 kr og oppover, men kjøper man en billig kjøkkenmodul fra en møbelkjede som Ikea eller liknende kan den også tilpasses til utebruk. Mange av ferdigmodulene er laget for å kobles til hageslangen.

Søk i Wenches oppskrifter her!

– Må tåle juling

Arbeidsoverflaten er ekstremt viktig, og man skal tenke seg godt om i valg av den, mener hagedesigner Darren Saines. – Det er den som skal tåle mest juling, når nordmenn trekker ut med kniv og økser for å hakke kjøtt, spøker han. – Og med det været vi har her i Norge skal overflaten være skikkelig hardfør, for det er den som får «alt» når sol og regn står på som verst, mener han.

Saines ville bare valgt en trebenk som arbeidstopp dersom utekjøkkenet står under tak. Ellers anbefaler han, nesten uten unntak, en arbeidstopp av stein. – Jeg er spesielt glad i stein med krystaller som kan blinke i solen, sier han.

Også materialer i skapdører bør tåle vær og vind, for de bør ikke utvide seg og kile seg fast. – Her ville jeg valgt en tretype som kebony, som er laget for å holde seg stabilt, eller et komposittmateriale, det jeg kaller «the plastic», sier engelskmannen.

Les også: Pass deg for disse matfellene på kjøkkenet

Kokemuligheter

Kokemulighetene er mange utover den standard grillen. Og da er det også fint å tenke tilgang til strøm.

– En utestikkkontakt er en fordel, mener Beate Slipher. – Da kan man velge en elektriske wok eller vanlige stekeplater til utekjøkkenet. I tillegg kan man også installere en røykovn eller gassbluss, forelslår hun.

– Gi utekjøkkenet liv og smak

urtebed_1024 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

Les også: Stor test av Norges beste veikroer: Her bør du stoppe i sommer

For å tilføre utekjøkkenet både farge og liv, liker hagedesigner Darren Saines å ha et urtebed i forlengelsen av kjøkkenbenken. – Det er det som får kjøkkenet til å leve. Jeg liker ha et godt utvalg; rosmarin, basilikum, timian, så kan man enkelt plukke de friske urtene og hive dem rett i maten, forklarer han.

10 tips som gir deg mer energi

Mykje lys og varme

Et siste godt råd til nordmenn som vurderer å skaffe seg et utekjøkken er å sørge for at kjøkkenet kan brukes utover de varme sommerdagene.

– De fleste vil kanskje ønske å forlenge kjøkkenets levetid - ikke bare utover kveldene, men også utover høsten. Sørg for mye lys og varme på utekjøkkenet, råder Slipher.