SYNLIG: Både fargen, øyenvippene og teksten på bilen gjør det lett for jenter å få øye på «jentetaxien». (Foto: Pressebilder)
SYNLIG: Både fargen, øyenvippene og teksten på bilen gjør det lett for jenter å få øye på «jentetaxien». (Foto: Pressebilder)

Rosa bil med løsvipper kjører jenter gratis i sommer

En gratis «jentetaxi» skal kjøre hovedsstadsjenter hjem fra byen hver onsdag til søndag ut juli.

I sommer går Sparebank 1 Oslo Akershus og P5 sammen for å gjøre hovedstaden tryggere for jenter på nattestid. Sammen står de bak prosjektet «jentetaxi».

– Vi ønsker å ta en aktiv del i forebygging av voldtekter som vi har sett en økning av i Oslo de siste årene. Vi vil bidra til å gjøre byen tryggere, sier Line Amundsen, banksjef i SpareBank 1 Oslo Akershus til tv2.no.

Skape trygghet

Jentetaxien blir å finne i hovedstaden fra midten av juni og ut juli. Den vil kjøre jenter trygt og gratis hjem fra by’n hver onsdag til søndag mellom klokken 22.00 og kl.05.00.

Og hovedstadsjentene trenger ikke bekymre seg for å ikke se bilen. Med sin rosa farge og løsvipper på lyktene, bør den være gjenkjennelig for alle. I tillegg er den tydelig merket med «Jentetaxi» og «Vi bryr oss».

PYNTET SEG: Bilen har fått lange feminine øyenvipper og glitrende eyeliner. (Foto: Pressebilder)
PYNTET SEG: Bilen har fått lange feminine øyenvipper og glitrende eyeliner. (Foto: Pressebilder)

– Jenter forlater hverandre

Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene, syns jentetaxien er en spennende idé.

– For oss er synlighet viktig. At politi, natteravner og andre er synlige i bybildet skaper trygghet, og vi tror denne bilen også kan bidra til det. Og du kan ikke unngå å se den, sier han til tv2.no.

Han ser absolutt et behov for bilen.

– Jenter forlater hverandre ofte på byen på nattestid, spesielt når de skal hjem, og vi ser derfor ofte berusede jenter alene. De er da et lett offer for eventuelle overgripere.

Han legger til at natteravnene ofte kommer over tilfeller hvor ukjente menn følger jenter hjem.

– Bilen kan bidra til at jenter i en sårbar posisjon fraktes ut av bybildet. Vi har også mulighet til å ringe opp bilen direkte ved behov, sier Norbom.

PÅ UTLÅN: Sjåførgutta Mubashar Ali og Mudassar Hussain er lånt ut av Christiania Taxi frem til 29. juli. (Foto: Pressebilde)
PÅ UTLÅN: Sjåførgutta Mubashar Ali og Mudassar Hussain er lånt ut av Christiania Taxi frem til 29. juli. (Foto: Pressebilde)

Kun én bil

«Jentetaxien» er en del av det felles samfunnsengasjementet «Vi bryr oss». To sjåfører fra Christiania Taxi, Mubashar Ali og Mudassar Hussain, har fått æren av å kjøre jentene, og vil i hovedsak konsentrere seg om sentrumsområdet.

Sjåførene vil legge ut meldinger på bilens egen facebook-side om hvor den befinner seg.

Det er imidlertid kun èn bil som i sommer skal kjøre i hovedstaden.

– Vi starter med en bil, men vi vil vurdere å eventuelt øke det etterhvert. Alle monner drar og klarer vi å forhindre bare en voldtekt har vi lykkes. Vi skal bidra med å få flere jenter hjem og gi dem et trygt alternativ, sier Amundsen.

Hun oppfordrer samtidig flere næringslivsaktører til å bry seg de også.

– Vi har konsentrert oss om Oslo fordi det statistisk sett har vært størst økning i antall voldtekter her. Men det er viktig at vi står sammen og felles bidrar for å gjøre situasjonen tryggere for alle jenter.

Norbom ser også potensialet i ordningen.

– Det er et godt initiativ. Uansett må ordningen først prøves ut.

SYNLIG: Det er ingen tvil om hvem denne er ment for og når denne taxien er tilgjengelig.  (Foto: Pressebilde)
SYNLIG: Det er ingen tvil om hvem denne er ment for og når denne taxien er tilgjengelig. (Foto: Pressebilde)