Den internasjonale dyrevernorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) er ikke kjent for å spare på kruttet i sine videoer for dyrs rettigheter.

En rekke av reklamefilmene til organisasjonen har blitt bannlyst verden over på grunn av deres hyppige bruk av sterke virkemidler.

Sammenligner fiskesløying med eldrevold

PETAs siste stunt har også vakt oppsikt internasjonale medier. I en fersk reklamefilm sidestilles det å ta livet av en fisk med konemishandling og vold mot eldre kvinner og barn.

– Mobbing og annen form for vold skjer ikke bare i skolegårder eller i bakgater, det skjer hver dag i kjøkken over hele verden. Fisk som blir drept for å bli til mat blir ofte flådd og sløyd mens de fortsatt er i live. Uten å ta hensyn til smerten de går gjennom, skriver PETA i en pressemelding.

Videre oppfordrer organisasjonen folk om å bli vegetarianere, og ber dem sende en twittermelding til internasjonale kjendiskokker som Gordon Ramsey.

Se reklamefilmen i videovinduet øverst.

Les også: Monica (36) gjorde uventet funn bak kjøleskapet

– Fisk kan føle smerte

Professor i biologi ved Universitetet i Bergen, Harald Kryvi, forteller at all forskning tyder på at fisk kan føle smerte.

Han påpeker at fisk i utgangspunktet omfattes av loven om dyrevelferd (se faktaboks), men at det kan være vanskelig å overholde denne loven når man vet at store trålere kan fange flere tonn med fisk på en gang.

Hans inntrykk er at særlig oppdrettsnæringen er flinke til å følge reglene ved å bedøver fisken enten ved hjelp av CO2 eller nedkjøling.

– Når det gjelder elvefiske derimot så lider de som bare rakkeren. Dødskampen kan ta 20 minutter med en krok gjennom underleppen, men jeg regner med folk kakker fisken i hodet når den er på land.

Professor Kryvi understreker at han ikke har sett videoen og uttaler seg på generelt grunnlag.

Les også:Her etterforsker politiet hvorfor 120.000 fisk rømte

– Helt fjern

Seniorrådgiver Knut Eriksen ved Norges Fiskarlag blir oppgitt når han får høre om videoen.

– Den sammenligningen er helt fjern for oss. Da er vanskelig å diskutere det dersom de sier at man ikke skal avlive fisk og heller bli vegeterianener. Da er man på to forskjellige planeter, sier Eriksen til tv2.no, og forsikrer om at norske fiskere følger loven om dyrevelferd.

– Fisken blir bløgget og sløyd på vanlig måte. Jeg er ikke i tvil om at fisk kan føle smerte, men hva er alternativene? spør han.

PETA omtaler seg selv som verdens største dyrevernorganisasjon med mer enn tre millioner medlemmer verden over.

Organisasjonen har tidligere forsvart sine oppsiktsvekkende reklamefilmer med at de vil provosere og dermed få folk til å åpne øynene.

Går PETA for langt i videoen? Si din mening i kommentarfeltet under.