Et knippe nettsteder dominerer verdensbildet når det kommer til mest søkte sider på internett. Aller størst på verdensbasis er søkedatabasen Google, med Facebook som en god nummer to, skriver The Atlantic.

Dominerer Amerika

Google har stort sett enevelde på det Amerikanske kontinentet, fra sørspissen til Canada i nord. Kun Mellom-Amerika og noen land i Sør-Amerika foretrekker Facebook eller en annen side fremfor søkemotoren.

I Norge er vi fremdeles på Facebook-bølgen. En statistikk fra januar 2012 viser at 2,5 millioner nordmenn er medlem på nettstedet. Kun en liten klynge land i trekanten fra Kroatia til Serbia til Albania deler vår Facebookinteresse på samme nivå.

Se den globale topplisten og topplisten for Norge nederst i saken!

Lite skiller

Det er imidlertid ikke store forskjellene. Ifølge oversikten fra Atlantic er Facebook stort sett på andreplass i landene hvor Google dominerer og tvert om. Det er også liten variasjon i hva som kommer nedover på listene og for eksempel er YouTube representert på plass nummer tre eller fire i svært mange land.

At Google dominerer er kanskje ikke så overraskende, i og med at det er en søkemotor hvor brukeren selv velger hvor han skal gå videre. Facebook er heller ikke veldig overraskende siden nettstedet i størst grad brukes til å holde kontakt med venner og kjente, og også kan personliggjøres av hver og enkelt.

Dermed er begge de ledende nettstedene sider vi i stor grad kan gjøre til «våre egne».

Unntakene Kina og Russland

Fordi Kinas nettrafikk er sterkt kontrollert og overvåket av myndighetene, skiller landet seg ut som det eneste hvor fire nasjonale nettsteder kaprer de øverste plassene. Først på plass nummer fem finner vi Google, mens Facebook er fraværende fordi siden fremdeles er forbudt i landet.

I Russland er søkesiden Yandex ledende, men med Google som en god nummer to.

Det eneste landet i verden hvor Google nedprioriteres til fordel for en annen søkemotor på første plass, er i Japan. Her sverger befolkningen fremdeles til Yahoo!.

Global toppliste

Noe overraskende finner vi to Kinesiske sider inne på den globale topplisten. Baidu er ledende i Kina og også populær andre steder i Asia, og det er nok av samme grunn at qq.com kaprer listens niendeplass fordi den er veldig populær i folkerike Asiatiske land.

Her er hele listen:

1. Google

2. Facebook

3. YouTube

4. Yahoo!

5. Baidu.com

6. Wikipedia

7. Windows Live

8. Twitter

9. QQ.com

10. Amazon

Norsk toppliste

1. Facebook

2. Google.no

3. Google.com

4. YouTube

5. Finn

6. VG

7. Wikipedia

8. Dagbladet

9. Windows Live

10. Yahoo!