Saab er i ferd med å få nye eiere, etter en drakamp som har vart i lang tid. Nå ligger det an til at det skal lages elbiler av modellen 9 3, her i offroadutgaven 9 3X.
Saab er i ferd med å få nye eiere, etter en drakamp som har vart i lang tid. Nå ligger det an til at det skal lages elbiler av modellen 9 3, her i offroadutgaven 9 3X.

Ny eier vil ta Saab nye veier

Løsningen vil nok overraske mange – kan bli produksjon på Trollhättan likevel.

Den nærmest uendelige sagaen rundt Saabs framtid kan være over. Etter en dragkamp som har vart i årevis, men en svært lunken selger i GM, har det endelig blitt avklart hvem som får kjøpe restene av Saab. Og selv om det er noen fra Kina, er det ikke Youngman, som lenge virket veldig bestemt på å få til en oppkjøp.

Men på oppløpssiden kom en ny aktør inn i bildet – og alt tyder på at de vil stikke av med vinnerbudet. Saab har kalt inn til pressekonferanse i dag, der det er ventet at den nye eieren blir presentert.

Dermed er det duket for at Saab framover vil gå helt nye veier.

Del med dine Facebook-venner

LES OGSÅ: "Har du sett vad bilar kostar i det där idiotlandet?"

Svensk-kinesisk hovedmann

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) heter det som ifølge den svenske avisen Dagens Industri blir den nye eieren. Bak dette selskapet står det eiere fra både Kina og Japan – og ikke minst svensk-kinesiske Kai Johan Jiang. De kjøper altså Saab Automobile, men ikke delelageret, Saab Parts.

Det første som skal stå på dagsorden er å bygge en elbilversjon av Saab 9–3 ePower.

Det er også planer om en ny elbil, basert på en plattform Saab utviklet for neste generasjon av 9-3-modellen.

LES OGSÅ: Hun byr 3,2 milliarder for Saab

Fire milliarder

Det svenske bilnettstedet Teknikens Värld har snakket med NEVS pressetalsmann, Mikael Östlund. Han bekrefter at det er lagt inn et bud, men vil ikke si hvor mye, om det er akseptert eller hvilke tanke de har for Saab i framtiden.

Det spekuleres blant annet i hvor mye som skal være lagt på bordet. Youngman har ifølge ryktene blant annet kommet med et bud på fire milliarder kroner tidligere, uten å få tilslag.

Problemet med Youngman er imidlertid at de ikke har hatt pengene på bok, og vært avhengig av støtte fra staten. De har dessuten vært opptatt av å kjøpe "hele" Saab, inkludert Saab Parts.

LES OGSÅ: Nå er Youngman ute av Saab-dansen

– Ikke ideelt

– Dette er spennende nyheter. Dagens Industri er normalt en troverdig kilde, og hvis dette stemmer ligger det i alle fall an til at Saab-merket lever videre, sier redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Han tror likevel at en del Saab-entusiaster vil bli litt skuffet hvis NEVS blir ny eier.

– De hadde nok i det lengste håpet at et større, internasjonalt selskap ville overta. Da kunne Saab kanskje leve videre litt i samme ånd som før. Men nå blir det noe helt annet – og elbil basert på en så stor bil som 9–3 høres i beste fall risikabelt ut, mener Vegard.

Vi kommer naturligvis tilbake med oppdaterte nyheter etter pressekonferansen klokken 13.00

LES OGSÅ: Broom-guttas beste Saab-minner