Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå kjent at Alexander Dale Oen døde av et hjerteinfarkt, som følge av en blodpropp i en av kransarteriene.

Dette er svært uvanlig for så unge mennesker som Dale Oen. En årsak kan være at Dale Oen var arvelig belastet. I obduksjonsrapporten kommer det frem at en av Dale Oens bestefedre døde plutselig i en alder av 42 år.

Hans nærmeste familie skal nå undersøkes for samme hjertesykdom. En kransarteriesykdom er veldig vanskelig å påvise dersom en ikke leter eksakt etter denne.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Dette kan føre til avleiringer i kransårene, som blir trange eller tette. Dette fører til en redusert surstofftilførsel til hjertet, og man kan få hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser. Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål i en pressemelding.

Les også: Alexander Dale Oen hadde alvorlig hjertesykdom
Les også: Ekspert vil bruke ny hjertetest på toppidrettsutøvere

Ifølge direktør ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus Jan Erik Nordrehaug er det mulig at Dale Oen kan ha hatt sykdommen, mens ingen av hans aller nærmeste har den.

– Den kan være arvelig, men den kan hoppe over ledd. Det er mulig at en langt ute i familien har hatt den også, sier han til tv2.no.

Berge kjente ikke til Dale Oens bestefars tidlige bortgang da han ble spurt om arvelighet på pressekonferansen om obduksjonsrapporten.

– Har ikke noe grunnlag for å mene noe om det på nåværende tidspunkt. Alt vi vet om hans risikofaktorer er at han hadde et lett økt kolesterolnivå. Noen holdepunkter for andre årsaker har vi foreløpig ikke, sa han.

Men i obduksjonsrapporten sto det at bestefaren gikk bort bare 42 år gammel.

– Utfra den avdødes unge alder og funnet av kransarteriesykdom, anbefales det oppfølging og undersøkelse av øvrige familiemedlemmer, står det i obduksjonsrapporten til Lawrence Czarnecki.

Det er Nordrehaug enig i.

– Hvis man har nære slektninger, spesielt menn under 55 år, og her var han veldig ung - i 40-årene, så er det en veldig sterk risikofaktor for hjertesykdom, sier hjertespesialisten.