CT (Foto: Mike Groll/AP)
CT (Foto: Mike Groll/AP)

Ekspert vil bruke ny hjertetest på toppidrettsutøvere

Hjertespesialist vil CT-teste toppidrettsutøvere. Svensk ekspert mener EKG er nok. Olympiatoppen sier nei.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus Jan Erik Nordrehaug sa allerede i dagene etter Alexander Dale Oens dødsfall at svømmeren kan ha mistet livet som følge av et hjerteinfarkt.

– Jeg tenkte på skuldersmertene ganske tidlig. At det var et tegn enten på kransarteriesykdom eller en blodåre som går av fra feil sted på hovedpulsåren, sier han til tv2.no.

Nordrehaug har også tidligere uttalt seg i debatten om hjertescreening av toppidrettsutøvere. En debatt som eskalerte etter Dale Oens bortgang.

Les også: Alexander Dale Oen hadde alvorlig hjertesykdom
Les også: Alexander Dale Oen kan ha vært arvelig belastet for hjertesykdommen

– Oppfunnet i 1903
Han mener at det ikke holder med en EKG-undersøkelse for å avdekke hjertefeil.

– EKG ble oppfunnet i 1903, og det er det vi skal tilby våre ypperste idrettsutøvere. Spørsmålet er hva man synes er en stor belastning for helsevesenet. De nye CT-maskinene vi har fått ville vist dette med letthet. Det er ikke noen farlig undersøkelse. Det kan tilbys de toppidrettesutøverne vi har, de er vel noen hundre til sammen, uten at det vil være en belastning. Det vil ikke fortrenge folk i helsekøene dersom vi holder oss til toppene.

Nordrehaug forteller at det er sjelden, men ikke uvanlig med kransarteriesykdom blant personer i 20-årene. De behandler årlig pasienter i denne aldersgruppen bare i Bergen.

De nye CT-maskinene finnes i alle de store byene i Norge, i tillegg er det flere private institusjoner som har investert i slike maskiner. Derfor mener han at det ikke er noe problem å gjennomføre slike tester på toppidrettsutøverne.

– Det vil det ikke være. Det er en del private institutter som klubbene kan alliere seg med. Vi har en maskin her på Haukeland og vi har bare et fotballag her i byen. Det er en viss forskningsandel beregnet på disse maskinene, sier Nordrehaug.

Les også: Hjerteeksperter tror utviklingen i toppidretten fører til flere dødsfall

Svensk ekspert: – EKG er best
Den svenske eksperten Mats Börjesson er ikke enig i at EKG ikke holder som testmetode.

– EKG er det beste sensitivitetstesten for å finne bakenforliggende hjertesykdom. EKG finner mest. Men det er viktig å kunne tolke EKG skikkelig, sier han.

I Sverige hadde man samme debatten som i Norge i 2005 da flere unge idrettsutøvere døde av hjertestans.

– En liknende debatt har vi hatt i hele Europa, og man er kommet frem til at det blir rett å starte med EKG. Det er viktig å vite at hjertescreening ikke bare er EKG. Det er også symptomer, og man utreder videre ved for eksempel brystsmerter selv om EKG er normal. Da kan man ta ytterligere og dyrere tester, mener han.

Les også: Svensk hjerteekspert håper Norge kommer etter

Nordrehaug ser også dilemmaet med å teste for mange, men mener at de som har symptomer som kan vise seg å være en hjertesykdom bør testes.

– For de som har symptomer anbefaler jeg det uansett for. Skal det gjøres en screening av alle friske toppidrettsutøvere, så er det mulig uten at det fortrenger pasienter, fordi de er så få. Men jo flere friske vi undersøker, jo flere falske positive funn får vi. Det kan være problematisk fordi man kan ta fra noen en karriere på feil grunnlag, sier han.

Olympiatoppen negativ til EKG-testing
Börjesson mener at kostnadene med utvidet hjertescreening av alle toppidrettsutøvere vil være så dyrt at det ikke vil svare seg. Men ser for seg man i fremtiden vil ta nyere metoder i bruk for å gi utøverne enda større trygghet.

– Skal man utvide screeningen så må man gjør det når man har fått nyere og bedre metoder og det er blitt billigere, mener han.

Sjefslege ved Olympiatoppen Roald Bahr er i hvert fall klar på at det ikke er aktuelt med noe hjertescreeningsprogram bygget på EKG i regi av dem.

– Dette er en debatt jeg har registrert har gått i etterkant av Alexanders død. Vi har ingen planer om å innføre hjertescreening av toppidrettsutøvere med EKG-undersøkelse, som det er snakk om her. Vi mener det er en uegnet måte å undersøke på, sa han på pressekonferansen hvor obduksjonsrapporten ble offentliggjort.