Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012.  Alpha Kallon før hans vitneerklæring fra Minnesota i USA før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag ettermiddag i forbindelse med rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.  POOL. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Alpha Kallon før hans vitneerklæring fra Minnesota i USA før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag ettermiddag i forbindelse med rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Alpha Kallon bekreftet Breiviks dekknavn i Liberia

Støtter massemorderens påstand om at han brukte aliaset Henry Benson under reisen til Liberia i 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag var det duket for en annerledes opplevelse for tilhørerne i Oslo tinghus. På videooverføring fra USA avga Alpha Kallon forklaring om sitt møte med Anders Bering Breivik i Liberia i 2002.

Han forteller at han fikk kontakt med Breivik gjennom en bekjent, Michel Fahrat. Fahrat hadde kommunisert med Breivik på nettet, og sammen hentet Kallon og Fahrat tiltalte på flyplassen da han ankom Liberia i april 2002.

På dette tidspunktet jobbet Kallon med bruktbilhandel og med valutaveksling. Kompisen jobbet i reisebyrå.

Visste ikke noe om diamanter

– Vi kjørte inn til Monrovia, og han snakket om hvor mye han likte Liberia og at han kunne tenke seg å komme tilbake flere ganger. Jeg visste ingenting om diamanter, og det gjorde ikke vennen min heller. Men fordi Breivik sa han var interessert i å kjøpe diamanter, kjørte vi ham til forskjellige forhandlere.

Breivik fortalte at han hadde lest om diamanthandlere på nett og hadde utstyr for å se hva som var rene steiner. Men han kjøpte ingen. Ifølge Kallon sa Breivik at han ikke hadde penger, og at denne reisen til Liberia var for å gjøre vurderingen til senere handel.

På kveldene dro de tre sammen på noen utesteder, hvor de tok seg noen drinker. Alpha Kallon sier at han ikke vet sikkert hva Breivik gjorde senere på natten, etter at han gikk av ved hotellet.

– Men Monrovia er en liten by. Jeg så han aldri på gata eller i biler, når han ikke var sammen med oss.

Hørte ikke noe om serber

Ifølge Kallon hørte han ikke noe om at Breivik hadde kontakt med andre i Liberia. Breivik har sagt at han møtte en serber under sitt besøk, men det hevder Kallon å ikke vite noe om. Han kjente heller ikke til andre europeere som bodde i Liberia på det aktuelle tidspunktet.

Breivik har overført penger til Kallon etter reisen.

– Han sa at han ikke hadde nok penger, så jeg lot ham bruke den ene bilen min på kreditt. Han overførte penger for det når han kom hjem til Norge. Jeg og min venn skulle også lete etter diamanter for Breivik, men det førte ikke fram til noe handel.

Inviterte til Norge

Breivik ringte Kallon fire ganger en måneds tid etter besøket i Monrovia, men så opphørte kontakten.

– Han ringte for å snakke om forretninger. Han skulle komme til Liberia, og ta oss med til Norge. Han skulle gjøre oss kjent med stedet hvor han skulle drive forretninger. Men så ble kontakten brutt.

– Hvorfor tok Breivik kontakt med dere, hvis dere ikke visste noe om diamanter, ville forsvarer Tord Jordet vite.

– Det vet jeg ikke. Ingen av oss hadde peiling på diamanter.

Han sier at han ikke tror Breivik lånte bilen alene, men at det var alltid Kallon eller Fahrat som kjørte. Han sier han ikke møtte Breivik alene, uten at kameraten var til stedet.

Fryktet serberen

Når Kallon er ferdig med sitt vitneprov, ber tiltalte om å få komme med en kommentar.

– Årsaken til at jeg dro til Liberia var å møte en militant nasjonalist. Jeg ble bedt om å opprette et alias som var Henry Benson. Dekkhistorien var at jeg skulle kjøpe bloddiamanter. Jeg ble bedt om å være svært forsiktig. Det er under dette navnet de kjente meg der nede.

Han hevder at grunnen til at han ikke kjøpte noe, var at diamanthandelen ikke var den egentlige årsaken til at han var i landet. Han var redd for at serberen skulle være farlig, og sier han derfor opprettet kontakt med Fahrat. Grunnen til at kontakt ble etablert med akkurat ham, var ifølge Breivik at han jobbet i reisebyrå, og raskt kunne få ham ut av landet.

– De to var ikke kjent med serberens identitet og har ingenting med 22. juli å gjøre.

Brukte dekknavnet

Lippestad spør Kallon om han har hørt navnet Henry Benson før.

– Jeg tror det var det navnet han brukte, og at det var det jeg kjente han som. Jeg tror ikke jeg hadde hørt Breivik-navnet før jeg ble kontaktet for noen uker siden.