Alexander Dale Oen (Foto: MARK RALSTON/Afp)
Alexander Dale Oen (Foto: MARK RALSTON/Afp)

Alexander Dale Oen hadde alvorlig hjertesykdom

– Vi beklager overfor familien at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier OL-legen.

Obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død er nå klar. Svømmeren døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene.

Dette opplyses i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Les også: Alexander Dale Oen er død

Se pressekonferanse fra Olympiatoppen i opptak øverst i artikkelen.

Det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom

Infarkt en til to måneder før han døde
Svømmeesset hadde kransarteriesykdom. Det betyr at han hadde trange blodårer som følge av betydelige åreforkalkninger.

Det var også forandringer i hjertemuskelen som er forenlig med små infarkt en til to måneder før han døde.

Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom. Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent uttrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen i en pressemelding.

Les også: Alexander Dale Oen kan ha vært arvelig belastet for hjertesykdommen
Les også: Ekspert vil bruke ny hjertetest på toppidrettsutøvere

Dette fulgte han opp på tirsdagens pressekonferanse.

– Jeg har hatt ansvaret for Alexander i mange år. Og jeg vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uttrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke var i stand til å avdekke lidelsen før det fatale skjedde. Nå er vi kjent med konklusjonen i rapporten, og vi må spørre oss: Kunne noe vært gjort annerledes?

– Vi står igjen nå med noe tragisk som vi må lære av. Vi må se hva vi kan lære av dette i erfaringen, sier Rønsen.

På spørsmål om hvorfor han velger å beklage overfor familien, svarer Rønsen:

– Jeg beklager fordi det er en tøff situasjon å stå med ansvaret for. Vi kunne ha oppdaget det, og det er en situasjon man aldri ønsker seg opp i. Derfor er det viktig å få frem beklagelsen, sier han.

Roald Bahr, sjeflege ved Olympiatoppen, var også til stede på pressekonferansen og mente Dale Oens hjertesykdom kunne vært avdekket og behandlet.

– Dette kunne vært avdekket med målrettete og grundige undersøkelser. Vi kunne aldri gjort ham hjertefrisk, men man kunne unngått at han fikk hjerteinfarkt, sier Bahr.

Alexander Dale Oen (Foto: MARK RALSTON/Afp)
Alexander Dale Oen (Foto: MARK RALSTON/Afp)

– Sammenheng med skulderplagene
OL-lege Rønsen mener det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom hjertesykdommen og plagene Dale Oen slet med som følge av en skulderskade i vinter.

Dale Oen ble undersøkt av en rekke spesialister, men det ble aldri gjort en kopling til en hjertesykdom.

– Med fasiten på bordet så burde vi ha sett sammenhengen. Men hjertesykdommen var aldri noe sannsynlig diagnose eller årsak for oss. Vi synes vi så en god sammenheng mellom smertene han hadde og fulgte opp deretter.

– Vi synes vi gjorde en solid undersøkelse, men fant ikke dette sporet. Når også symptomene avtok ble det enda mindre sannsynlig å nøste opp videre i et hjertespor, sier Rønsen.

Les også: «Eg skal byrje å leve no, Alexander, for ein må verdsette tida ein får»

– Svært uvanlig
Hjertespesialister er overrasket over det obduksjonsrapporten avdekket.

Vi burde sett sammenheng mellom hjertesykdommen og skulderplagene

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Dette kan føre til avleiringer i kransårene, som blir trange eller tette. Dette fører til en redusert surstofftilførsel til hjertet, og man kan få hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser. Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

Les også: Dale Oen leverte verdensrekordtider før dødsfallet

– Ikke noe grunnlag for å tro det er arvelig
Dale Oen ble undersøkt grundig i forbindelse med skulderskaden. Det ble også tatt EKG av ham, men ingenting tydet på at han led av en alvorlig hjertesykdom.

– Dersom man hadde mistenkt kransarteriesykdom, ville det sannsynligvis ha vært mulig å oppdage sykdommen og forhindre dødsfallet. En belastningstest på ergometersykkel eller tredemølle ville sannsynligvis ha avslørt at surstofftilførselen til hjertet var redusert. Men utredningen fulgte et annet spor, og dermed ble ikke sykdommen oppdaget, sier Berge.

Hjertespesialist Berge fikk spørsmål fra TV 2 Sporten om hjertesykdommen til Dale Oen kan være arvelig.

– Jeg har ikke noe grunnlag for å mene det på nåværende tidspunkt. Han hadde et litt forhøyet kolesterolnivå. Noen andre holdepunkter har vi ikke. Men det er mulig vi kan finne ut mer om dette ved å undersøke familiemedlemmer, sier han.

Les også: Dale Oens minnefond har passert en halv million kr

Familien ber om ro
Familien er takknemlig for å få et svar på hvorfor Dale Oen gikk bort.

– Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi vet hvilken innsats som er gjort for Alexander, og vi får ham uansett aldri tilbake. Fra familiens side oppfordrer vi mediene til å akseptere funnene i rapporten, og ikke starte noen heksejakt for å lete etter syndebukker. Vi ønsker nå ro til å få sørge i fred, sier familien til den avdøde svømmeren.

– Ingen planer om obligatorisk hjertescreening
Dødsfallet til Dale Oen satte i gang en debatt om hvorvidt norske toppidrettsutøvere burde gjennom en obligatorisk hjertescreening for å avdekke eventuell sykdom.

Bahr svarte dette på spørsmål om dette nå burde innføres.

– Vi har ingen planer om å innføre obligatorisk hjertescreening av norske utøvere. Vi mener det er en uegnet måte å undersøke utøvere på, sier han.

Alexander Dale Oen døde natt til 1. mai under treningsleir i Flagstaff i USA. Lagkamerater reagerte på at han brukte lang tid i dusjen. De tok seg inn på badet og fant ham død.

Les også: Hyllet Dale Oen etter to norske svømmegull