Vitne Svenn Torgersen før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag etter lunsj i forbindelse med rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Vitne Svenn Torgersen før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag etter lunsj i forbindelse med rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Torgersen: – Forbauset da jeg leste den første rapporten

Men psykologiprofessoren roser derimot rapport nummer to, som hevder Breivik er tilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torgersen er kalt inn som sakkyndig vitne av forsvarerne til Anders Behring Breivik. Han er professor emeritus og har gjennom 25 år undervist om diagnoser.

Han betegnet i retten tirsdag de to sakkyndigrapportene som svært forskjellige, men understreket at de som skriver rapporter, har hver sin stil.

Følg rettssaken direkte!

Ble overrasket over rapporten

Torgersen uttalte seg tidlig kritisk til den første rapporten, som konkluderer med at Breivik ikke er tilregnelig.

– Det bygger på at det ikke er samsvar mellom premisser og konklusjoner. Det er «pang!», så er det en diagnose, sa han.

Han sier at han ble forbauset, og at han fortsatt ikke skjønner konklusjonen.

– Rapport to er mer vurderende. Den har en analyse av psykose, løgn og fantasering som er noe av det bedre jeg har lest, fortsatte psykologen.

Går ikke over

Forsvarer Vibeke Hein Bæra ber ham vurdere slutningen som er foretatt av sakkyndigpar nummer to, som slår fast at det er lite sannsynlig at han kan ha vært psykotisk under gjerningsøyeblikket, men at det senere har gått over.

– Dette gir mening, ifølge Torgersen. Han legger til at akutt psykose kan brått oppstå og så forsvinne. Han viser her til eksempler fra USA hvor folk har mistet jobben, gått inn i psykose, og drept mange mennesker. Men schizofren psykose kan ikke komme og gå.

I retten redegjorde han for hva som er typisk for en del personer som regnes som paranoid psykotiske.

– De er komiske, ofte tragikomiske. «De samme som drepte Kennedy, er etter meg.», trakk han fram som eksempel.

Tungt stoff

Og om det ikke var vanskelig nok å følge med for aktørene i retten og de som følger rettssaken, syntes også den erfarne rettsspsykologen og forskeren Pål Grøndahl at det var vanskelig å henge med på Torgersens vitnemål.

– Det var jo ikke helt enkelt å følge med her. Det ble jo en veldig akademisk forestilling som nok glapp litt for meg. Det ble jo en forelesning.

– Det er vanskelig å henge med, ikke minst for lekdommerne?

– For å vise litt empati. De har min medfølelse. Jeg hadde litt problemer med å følge med her.

Spøkte på Utøya

Breivik ba om en kommentar etter at Torgersen var ferdig med sitt vitneprov. Her tok han opp poseringen han foretok i undertøyet da politiet ville ta bilde av ham like etter pågripelsen på Utøya. Han hevdet det var en spøk.

– Politiet ville ta bilde av meg. Jeg prøvde å spøke, i en situasjon som var helt spesiell.

(©NTB/ TV 2 Nyhetene)