FRYKTET TORTUR: Anders Behring Breivik skal ha fryktet tortur da han ble fengslet på Ila. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
FRYKTET TORTUR: Anders Behring Breivik skal ha fryktet tortur da han ble fengslet på Ila. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Breivik trodde det var torturkammer på Ila

Fryktet han skulle bli utsatt for waterboarding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som rådgiver for fengselsdirektøren ved Ila fengsel hadde Randi Rosenqvist ansvaret for å undersøke hvordan Breivik hadde det i fengselet.

Var sikker på å bli torturert

Til Oslo tingrett fortalte Rosenqvist om hvordan massemorderen Anders Behring Breivik hadde det og oppførte seg i fengselet etter at han ble overflyttet dit.

Rosenqvist ble svært overrasket over hvor liten kjennskap Breivik hadde til hvordan det norske fengselsvesenet fungerer.

– Han ble overrasket over å ikke bli torturert. Han fryktet blant annet waterboarding (torturmetode som simulerer drukning red.anm.) og de ansatte fortalte om at han hadde veldig liten peil på hvordan livet i et norsk fengsel faktisk fungerer, sa Rosenqvist.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter!

Rosenqvist bekreftet det inntrykket politifolkene har fortalt retten om etter de første avhørene.

– Jeg tolket jo dette som et tegn på at han trodde at han nå var nasjonalfiende nummer 1, og at lover og regler nå ikke gjaldt.

Men Rosenqvist fortalte at Breivik snart lot seg realitetsorientere da han ble fortalt at noe torturrom ikke fantes.

LES OGSÅ: Tror Breivik snakker sant om Knights Templar-møte

Ingen tegn på psykose

Vitne Randi Rosenqvist før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag morgen i forbindelse med rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Gjennom møter med Breivik i november og desember hadde Rosenqvist samtaler med mannen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011.

Rosenqvist skulle på oppdrag fra fengselsdirektøren foreta en risikovurdering knyttet til Breiviks opphold i fengselet.

Noe av det første hun tenkte da hun hørte om omfanget av massakren på Utøya og angrepet i Oslo var at dette var en svært kompleks handling som ikke en psykotisk person kunne ha utført.

– Jeg vurderte at han hadde en utviklet langt bedre impulskontroll enn de fleste andre som sitter på Ila. Mange av dem som sitter der, mangler nettopp det.

Rosenqvist fortalte at hun i løpet av tiden Breivik har vært på Ila, ikke har sett noen som helst tegn på psykose.

Snakket om livsgnist i prosenter

Den første tiden fikk Rosenqvist opplysninger om Breiviks liv i fengselet gjennom fengselsbetjentene som passet på ham på avdeling G hvor fangene sitter isolert.

Ganske raskt ble flere celler slått sammen slik at Breivik kunne få en egen sovedel, kontordel og et besøksrom med en glassvegg.

– Han var veldig oppstemt sinnsmessig den første tiden, før det kom en dupp med nedstemthet. Dette har jeg fra fengselsbetjentene. Han var nedstemt helt fram til at han begynte å forberede seg til sin egen rettssak. Det kan ha vært at han hadde tatt noe stoff som sluttet å virke da han fikk den duppen, forteller Rosenqvist.

Psykiateren forteller at "livsgnistprosent" var et tema de første ukene.

– Han fortalte at han først hadde 25 prosent livsgnist, så falt den til 15 prosent fortalte han. Da fikk jeg litt slike Asperger-assosiasjoner siden han var fiksert på tall.

Det var ingen fengselsfaglige problemer med Breivik. Rosenqvist forventet ikke suicidalitet eller spontane voldshandlinger fra Breiviks side og forteller at hun fikk en følelse av at Breivik ikke assosierer seg med andre kriminelle.

Breiviks psykiater: – Det var som å treffe Hannibal

Advarte mot å snakke med Breivik

1. november hadde Rosenqvist sitt første møte med Breivik på cella. Etter samtalene oppfattet hun Breivik til dels narsissistisk og med en grandios framstilling av ting, men hun oppfattet ham aldri som psykotisk.

Etter å ha snakket Breivik ble Rosenqvist bekymret for at Breivik kunne prøve å overføre sine meninger til fengselsbetjentene.

– Jeg advarte fengselet mot at personell kunne oppleve å bli feilsitert. Jeg skjønte at han var opptatt av å lære seg ansattes navn. Jeg fryktet at dette kunne bli misbrukt mot dem. Jeg vet jo at andre personer som er full av seg selv forsøker å tillegge andre sine egne meninger.

Rosenqvist forteller at hun derfor advarte de ansatte mot å ha samtaler med Breivik.

På lik linje med de andre sakkyndige vitnene som de siste dagene har vitnet, kan heller ikke Rosenqvist si at Breivik har vist noen psykotiske tegn.

Hun fortalte til retten at vurderingen hun skrev i et notat 20. desember fortsatt står ved lag.

– Jeg mener at han har basert sitt prosjekt på en livsløgn, ikke en psykotisk løgn.

LES OGSÅ: – Svært usannsynlig at han skjuler symptomer