BEUC, den europeiske forbrukerorganisasjonen, har oppdaget at ni EM-trøyer inneholder bekymringsfulle nivåer av kjemikalier, skriver The Telegraph.

Det gjelder trøyene fra Polen, Spania, Tyskland, Russland, Ukraina, Italia, Frankrike, Holland og Portugal, alle produsert av Adidas, Nike og Puma.

Les også: Alt om Euro 2012

– Burde forbys

– Vertslandet Polens skjorte bør forbys direkte fra butikker, fordi den innholder en organotinn-sammensetning. Organotinn brukes til å forebygge svettelukt, og er brukt i høyere doser enn den lovlige grensen. Denne sammensetningen kan være farlig for nervesystemet, skriver BEUC.

Organiske tinnforbindelser er generelt giftige for både dyr og mennesker. Les mer om organotinn-forbindelser her.

– Skjortene fra Polen er så dårlige at de bør forbys, mener BEUC.

Nike «svarer»

Nike, som blant annet lager Polens EM-trøye, skriver i en pressemelding at draktene er testet og fullt ut oppfyller alle EUs og nasjonale juridiske krav.

– Produktkvalitet og forbrukertrygghet er av største betydning for Nike. Som en del av vår forpliktelse til å beskytte forbrukere, arbeidstakere og miljø, bruker vi en omfattende liste som våre produsenter retter seg etter.

– Denne listen er basert på de strengeste i verden lovgivning, herunder alle EU-forskrifter, og den omfatter også stoffer som Nike har frivillig valgt å begrense i sko, klær og utstyr, skriver Nike.

– Resultatene av testene nylig utført av OCU bekrefter at Nikes drakter er testet (dvs. Frankrike, Nederland, Portugal og Polen), og fullt ut oppfyller alle EU- og nasjonale juridiske krav. Forbrukere som ønsker å vise hvilket lag de holder med kan bære draktene med stolthet og tillit.

Vi har spurt Nike om Polens trøye er giftig, og om Nike er enige i at den bør forbys. Disse spørsmålene har ikke Nike svart på.

Se også: Rema 1000 solgte falske Puma-klær

Puma benekter giftige stoffer

Kristin Fjeld, PR and brand manager i Adidas, forteller at Adidas-trøyene i EM er i henhold til rettslige krav.

– Produkt- og forbrukersikkerhet er imperativt for Adidas Group. Gjennom løpende tester utført av uavhengige testinstitutter sikrer vi at materiale brukt i våre produkter følger de strengeste globale standarder, sier Fjeld.

Puma benekter at det er giftige stoffer i Italias trøye.

– Puma har umiddelbart igangsatt en egen kjemisk, fysisk testing av Pumas offisielle Italia-skjorte med en uavhengig og akkreditert laboratoriumstest. Resultatet av denne testingen bekreftet at Pumas drakt er innenfor alle juridiske bestemmelser, og den oppfyller standardene for PUMA egen Restricted Substances List, sier Kerstin Neuber, head of corporate communications Puma til TV 2 hjelper deg.

– Mengdene nonylphenol funnet i produktet er betydelig under PUMAs egne grenser, og representerer ikke noen helsefare. Pumas uavhengige test fant ingen spor av bly, sier Neuber.

Les også: Disse dildoene inneholder giftige stoffer

– Lureri av produsentene

Det er funnet bly i seks av trøyene, og i to av trøyene ble det også funnet nikkel. EM-trøyene fra Spania, Tyskland, Ukraina, Russland, Frankrike og Italia innholder bly, draktene fra Portugal og Nederland innholder nikkel, skriver Telegraph.

Nonylfenol, som er listet under «verstingstoffer» på erdetfarlig.no, brukes i de italienske og spanske trøyene.

– Fotballfans betaler opp til 73 pund (maks 899 kr i Norge, red. amn) for skjorta til sine favorittlag. Det minste de kan forvente er et kvalitetssikkert produkt, sier Monique Goyens, generaldirektøren i BEUC.

– Det er uforklarlig at tungmetaller brukes i forbrukerprodukter. Det er lureri av produsentene å bruke stoffer som er skadelige for både mennesker og miljø, sier Goyens.

Les også: Monica ble svart på kroppen av Bik Bok-genser

– Stoffene får sterkere effekt sammen

– Det er bekymringsfullt og kunne enkelt vært unngått. Det er viktig at innkjøpere har kunnskap som gjør at de setter kriterier som sikrer trygge produkter, spesielt de som skal brukes av barn, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag om fotballtrøyene.

– Det er kjent at klær kan være både miljø- og giftbomber, både gjennom produksjon, trykk, impregnering og farging tilsettes det mange stoffer.

– Den store varsellampa er at barn og forbrukere blir utsatt for så mange kjemikalier. Vi bombarderes med kjemikalier. Cocktaileffekten kan ha en helt annen effekt enn de enkelte stoffer. De kan være bl.a. hormonforstyrrende, reproduksjonsskadelige og kreftfremkallende, sier Granaas.

Ifølge Granaas har tradisjonelt et og et stoff blitt testet alene. Nå ser man at man må se på effekten av «cocktailen», hvordan de forskjellige stoffene reagerer sammen.

– De kan få sterkere effekt sammen, og andre effekter på både helse og miljø. Vi som forbrukere kan velge å kjøpe miljømerkede produkter, se etter Svanen så er du sikker på at du gjør et godt valg både helse- og miljømessig, sier Granaas.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter