TILSTEDE I RETTEN: Både Lindy Chambelain-Creighton og hennes eksmann Michael Chamberlain var i retten for å høre dommerens endelige avgjørelse på hva som forårsaket datterens død i 1980.  (Foto: Reuters/AP)
TILSTEDE I RETTEN: Både Lindy Chambelain-Creighton og hennes eksmann Michael Chamberlain var i retten for å høre dommerens endelige avgjørelse på hva som forårsaket datterens død i 1980. (Foto: Reuters/AP)

– Det VAR en dingo som tok babyen

Den australske babyen Azaria Chamberlain ble tatt av en dingo ved Ayers Rock i 1980, fastslår en dommer i Darwin-området nord i Australia.

DATTEREN TATT AV DINGO: Lindy og resten av familien var på campingtur ved landemerket Ayers Rock da deres ni uker gamle datter Azaria forsvant. (Foto: Reuters/AP)
Azaria var bare ni uker gammel da hun forsvant mens familien var på campingtur nær landemerket Ayers Rock i 1980.

Hennes mor, Lindy Chamberlain-Creighton ble arrestert for drap, selv om etterforskningen helt fra starten av tydet på at jenta var blitt offer for en dingo – en villhund.

Dingo tok babyen

– Jeg er kommet fram til at en villhund tok tak i Azaria og trakk henne ut av familiens telt. Det fins klare beviser for at dingoer er i stand til å angripe og drepe små barn, framholdt dommer Elizabeth Morris tirsdag.

DØDSATTEST: Lindy Chamberlain-Creighton viser frem den nye dødsattesten for datteren Azaria hvor det fremgår at datteren døde etter å ha blitt angrepet og tatt av en dingo. (Foto: Reuters/AP)

Saken har vært diskutert verden over i mer enn 30 år, og Lindy og hennes eksmann Michael Chamberlain er lettet over endelig å være ute av mistankens skygge.

– Vi er åpenbart svært lettet og glad for å ha nådd slutten på denne saken. Nå kan ikke Australia lenger si at dingoer ikke er farlige – og at de bare angriper hvis de blir provosert, sa Chamberlain-Creighton etter dommerens avgjørelse.

– Vi bor i et vakkert land, men det er farlig. Vi vil be alle australiere om å være klar over dette, og ta de nødvendige forholdsregler og ikke vente på at noen gjør det for dem.

FANT ALDRI AZARIA: Levningene etter Chamberlains datter ble aldri funnet. I 1986 ble imidlertid Azarias blodige klær ble funnet ved et dingo-hi og saken ble gjenåpnet. To år senere ble Lindy og Michael frikjent. (Foto: Reuters/AP)

De to holdt opp den nye dødsattesten til deres datter Azaria for pressen som var møtt opp utenfor rettslokalene i Darwin.

– Denne kampen for å komme fram til den juridiske sannheten om hva som forårsaket Azarias død har tatt altfor lang tid. Likevel vil jeg si at du kan oppleve rettferdighet selv når du tror den er tapt for alltid, sa Michael Chamberlain.

Ble aldri funnet

Levningene etter Azaria ble aldri funnet, men klesplagg som tilhørte henne ble oppdaget nær et villhundhi.

LETTET: Lindy Chamberlain-Creighton ble i 1982 dømt til livstid i fengsel for drap på sin datter Azaria. Hun har hele tiden hevdet at en dingo tok datteren - og nå har retten konkludert. (Foto: Reuters/AP)

Dette førte til at dommene mot moren Lindy Chamberlain og faren Michael, som ble funnet medskyldig i drap på datteren, formelt ble opphevet i 1988.

I 1995 ble det holdt nok en rettslig gransking av forsvinningen, uten at granskerne greide å komme fram til noe resultat.

(TV 2/NTB)