SLITEN: Anders Behring Breivik virket sliten i retten mandag. (Foto: NTB SCANPIX/Reuters)
SLITEN: Anders Behring Breivik virket sliten i retten mandag. (Foto: NTB SCANPIX/Reuters)

Psykiater: – Svært usannsynlig at han skjuler symptomer

Psykiater Maria Sigurjonsdottir ledet overvåkingsteamet som observerte Anders Behring Breivik døgnet rundt i tre uker. – Ingen i teamet fant tegn på psykose eller vrangforestillinger, sa hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo tingrett mandag forklarte Sigurjonsdottir hvordan observasjonen av Breivik foregikk.

– Vi observerte ham fra klokken 8 om morgenen til 21.30 om kvelden. Gjennom natten så vi til ham hver halvtime, forklarte hun.

Sigurjonsdottir ledet observasjonsteamet, bestående av psykiatriske sykepleiere, psykiater og psykolog.

Vanskelig å skjule

– Vi så hele tiden etter tegn på psykose. Vi fant ingen vrangforestillinger, og heller ingen realitetsbrister. Det er svært usannsynlig at en person ville klare å skjule symptomer så lenge. En med psykose vil alltid komme med et symptom i løpet av en observasjonsperiode, forklarte hun.

Sigurjonsdottir beskriver Breivik som omtenksom, hyggelig og humoristisk under observasjonen.

– Det at han hadde humor, viser at han ikke er emosjonelt avflatet, sa hun.

Sigurjonsdottir rapporterte om symptomer, eller fravær av symptomer, til de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, og observasjonen ble brukt som noe av grunnlaget for den andre sakkyndigrapporten.

– Jeg mener observasjonen var en viktig del av utredningen av Breivik, sa Sigurjonsdottir.

Les også: Tror Breivik snakker sant om Knights Templar-møte

Deltok på observasjonen

Alexander Flaata var en av psykologene som deltok under den tvungne observasjonen av Breivik på Ila. Mandag ettermiddag ga han sitt vitnemål til Oslo tingrett.

– I løpet av de seksti timene jeg har observert har jeg ikke sett symptomer på psykosetilstander, sa Flaata. Imidlertid sa han at det hadde vært en gang han var i tvil.

– Det var en gang jeg var litt i tvil. Vi snakket da om fremgang for land. Da sa han at det var materialistisk, kulturelt og teknologisk fremgang. Når det gjaldt den teknologiske, ga han eksempel på at hjernen kunne kobles til en harddisk, for å få informasjon og slippe skolegang. Men når vi snakket mer om det, skjønte jeg at det bare var en fremtidsvisjon, og ikke noe reelt han trodde var mulig.

Han sier at han aldri tidligere har opplevd at en observand har klart å skule alvorlige psykoser over så lang tid som tre uker.

– Vi observerte ham gjennom tre uker døgnkontinuerlig. Alle har lang erfaring, og har ikke vært borti tilfeller der noen har klart å skjule symptomer over lang tid.

Mer pragmatisk enn empatisk

Den siste som forklarte seg var Bente Sundbye. Hun er en erfaren psykiatrisk sykepleier, og fulgte observasjonen av Breivik tett.

Hun fortalte at Breivik var veldig samarbeidsvillig og virket tillitsfull.

Hun sier gruppen som observerte hadde mange diskusjoner underveis om ting Breivik sa var tegn på psykose eller ikke.

– Vi ble litt opptatt av det med ord. Han brukte mange fremmedord. Vi sjekket mange av ordene han brukte på nettet. Det ga mening da vi fikk sjekket det.

Sundbye fikk spørsmål om han fremsto empatisk.

– Han mente selv at han var en mer pragmatisk person enn en følelsesmessig person. Han snakket om at de følelsene han hadde i forkant av aksjonen, han snakket mye om den meditasjonen han brukte. Han sa at han hadde trent seg opp til å ikke være empatisk.

Synd på barna

Hun forteller at det ikke var så mange ting han synes det var for følelsesmessig vanskelig å snakke om.

– Han syntes synd på barna til noen av de han spilte WoW med, som brukte tiden på spillet i stedet for på dem. Han hadde også ærlig samvittighet overfor naboene på Rena som var så hyggelige med ham.

Hun sier at de ikke så noen tegn paranoiditet.

– Vi spurte ham om han ikke lurte på hva vi skrev om ham. Men han sa han hadde full tillit til at vi siterte ham riktig.

Sundbye fikk spørsmål om det kunne være at han hadde lurt dem.

– Vi kan ikke være så flinke verdensmestere at vi skal tro at vi ikke blir lurt.

(©NTB/TV 2 Nyhetene)