Som forventet erklærte Odd Nerdrum seg ikke skyldig da anken i skattesaken startet mandag i Borgarting lagmannsrett.

– En krig som har vart i 24 år

Han ankom retten sammen med sin kone og deres to barn, i tillegg til forsvareren Pål Berg. Nerdrum rettet skarp kritikk mot Skatt Øst.

– Dette er en krig som har vart i 24 år. Først angsten for erstatninger. Så setter Skatt Øst i gang, sa Nerdrum i retten.

Kunstneren ble i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik på rundt ti millioner kroner. I tillegg ble han dømt til å betale saksomkostninger på 10.000 kroner.

LES OGSÅ: Odd Nerdrum dømt til to års fengsel

– Skattemyndighetene mistenkte at bildene var malt om igjen til personlig vinning, altså skattebedrag. Mitt motiv var ganske annerledes. Jeg ville erstatte kjøperens tap. Jeg hadde gjort en kjemisk feil som hang over meg, og alle bildene fra 1980-tallet måtte males en gang til eller erstattes med penger, sa Nerdrum.

Penger i bankboks i Østerike

Bildene står sentralt i saken. Nerdrum solgte bildene gjennom et galleri i USA, og penger han fikk for maleriene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Ifølge maleren ble de etter avtale med gallerieieren plassert der for å være tilgjengelig dersom det kom erstatningskrav fra kjøpere av bilder som var ødelagt.

– Jeg gjorde en muntlig avtale om dette. Pengene skulle være i bankboksen i fem år, så ble de sendt til meg som lønn og til beskatning, forklarte Nerdrum.

I alt dreide det seg om 900.000 dollar. En av meddommerne lurer på om ikke Nerdrum tenkte på noen andre alternativer enn en bankboks.

– Jeg tror ikke jeg hadde noen andre tanker om dette en at de skulle være en trygghet dersom det kom store erstatninger, sa Nerdrum.

– Har prøvd så godt jeg har kunnet

I sitt innledningsforedrag sa aktor Asbjørg Lykkjen at Nerdrum har endret sine forklaringer flere ganger.

– Tiltaltes forklaring tilpasses etter hvert som han blir gjort kjent med bevisene i saken. Det gjelder både årsak, beløp, sentrale datoer og årstall, sa aktor Asbjørg Lykkjen, som presset Nerdrum kraftig da hun eksaminerte ham etter lunsj.

Nerdrum stiller seg uforstående til anklagene.

– Jeg har prøvd å gjøre så godt jeg har kunnet. Jeg har betalt skatt i Norge, Island og Frankrike, sa Nerdrum.

LES OGSÅ: Nerdrum benekter skattejuks

– Se på bildene mine. Jeg er ikke en snik. En svindler velger en enkel vei for å tjene penger. Det har ikke jeg gjort.

I mars saksøkte han Skatt Øst fordi han ikke aksepterer at han er ilagt skatt og straffeskatter etter salg av malerier i utlandet.

Krever frifinnelse

– Vi krever frifinnelse, og vi mener å kunne vise at Odd Nerdrum har betalt skatt av samme intakt flere ganger, sa forsvareren til Dagbladet i helgen.

LES OGSÅ: Kunstnerens forsvarer: – Vi krever frifinnelse

Nerdrum skal ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998–2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Det er satt av tre dager til ankesaken.