En av de psykiaterne som observerte Anders Behring Breivik på Ila, Eirik Johannesen forklarte seg i rettssal 250 mandag i niende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
En av de psykiaterne som observerte Anders Behring Breivik på Ila, Eirik Johannesen forklarte seg i rettssal 250 mandag i niende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Breiviks psykolog: – Det var som å treffe Hannibal

Eirik Johannesen mener Anders Behring Breivik verken har psykose, Aspergers eller Tourettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Breiviks psykologer i fengselet omtaler ham som følelsesløs og med oppblåst selvbilde. Men han er sikker på at drapsmannen ikke er utilregnelig eller har medfødte sykdommer.

Mandag vitner flere i gruppen som har behandlet Breivik. Eirik Johannesen har snakket med Breivik i totalt 26 timer, fra 23. desember og inn i rettssaken.

– Det er veldig mange erfarne mennesker som har vært inne i bildet i behandlingen. Så det er helt usannsynlig at han kan ha vist noen psykotiske trekk uten at noen av oss har plukket det opp, sa Eirik Johannesen i retten.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter!

LES OGSÅ: Kringlen sjokkert over den første rapporten

Avviser Aspergers eller Tourettes

Han forklarte at Aspergers er blant diagnosene de har undersøkt mest opp mot, men at de verken har funnet dette eller Tourettes syndrom. Psykologspesialisten mener Anders Behring Breivik spiller en annen rolle i retten enn den han egentlig er – en rolle han kan tilpasse på de fleste temaer, unntatt når de i samtalene har kommet inn på ideologien.

Les også: Professor: – Jeg så en veldig ensom mann

Forsvarer Geir Lippestad spurte Johannesen om flere av punktene i den første tilregnelighetsrapporten, blant annet om Breivik har en uklar identitetsopplevelse.

– Han har skapt seg en identitet for å overbevise andre høyreekstreme og fascister, som ikke passer med hans naturlige uttrykk og hvem han egentlig er. Men ikke på en psykotisk måte. Han har også moderert dette underveis, når han har sett at for eksempel dette med uniformen har blitt mer komisk enn han hadde forestilt seg, sa Johannesen.

SOM HANNIBAL: Breiviks psykolog på Ila mener sa det første møtet med massemorderen minnet han om filmen Nattsvermeren og Hannibal Lecter. (Foto: AP/Ap)
Psykologen sier at han synes Breivik viste mer empati etter hvert, og sier at det var vanskelig å møte ham i starten, på bakgrunn av de grusomme handlingene han hadde begått.

– Det var som å møte Hannibal (Hannibal Lecter er en grusom massemorder fra filmen Nattsvermeren, red.anm.). Men etter hvert gikk det lettere, og han var enklere å forholde seg til.

– Har empati med nasjonalister

Når Johannesen var ferdig med sitt vitnemål ba Breivik om å få komme med en kommentar.

– Som kjent er jeg uenig i både Aspaas, Tørrissen, Johannesen og Flikke, når det gjelder personlighetsforstyrrelsene. De har tatt med handlingene 22. juli i regnestykket og det er en stor feil. Tar man bort 22. juli faller diagnosene, men jeg er glad Johannesen ikke mener at jeg er sinnssyk.

Breivik sier han har empati, men bare med dem som deler hans verdensbilde.

– Jeg har empati overfor nasjonalister. Når det gjelder å ikke reagere på grusomhetene, har det grunnlag i militær trening. Dette er ting de trener på i Rena leir hver dag, for norske soldater som skal til Afghanistan.

Han benekter også å ha blitt avvist.

– Jeg ble ikke avvist av Fjordman. Jeg ville bare ha e-postadressen hans.

(©NTB/TV 2 Nyhetene)