12 prosent av alle kvinner føler seg mer sexy når de er gravide. En fjerdedel føler seg mindre attraktive, og kan til og med føle avsky når de opplever forandringene i kroppen.

Hvor attraktiv kvinnen føler seg har mye å si for hvor lyst hun har på sex, skriver den tyske forskeren Kirsten von Sydow i studien, som omtales i cupido.no.

Ifølge Sydow blir noen menn ekstra lysten på sin kvinne med svulmende mage, mens andre blir forelsket på ny når de ser den vordende mor til sitt barn.

Derimot er det også dem som syns hun blir mindre tiltrekkende med sin annerledes kropp, eller synes koblingen sex og graviditet er frastøtende. Det kan være svært ødeleggende for et forhold om kvinnen er mer kåt og lysten, og blir avvist av mannen – eller omvendt.

Derfor vil ikke dama ha sex med deg

Dette liker vi å gjøre etter sex

GRAVID OG SEXY: Hvor attraktiv kvinnen føler seg har mye å si for hvor lyst hun har på sex. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Redde for ansvaret

– Den største «sex-killeren» er den gravides fysiske form. Om man er kvalm og føler seg dårlig frister ikke sex, sier jordmor Siri von Krogh til God morgen Norge.

Jo større man blir, jo mer utfordrende blir det. Man blir større, slimhinnene tørre og man har vondt. Da må man finne sen sexstilling tilpasset fysikk og dagsform. Finn din sexstilling her (ekstern lenke)

Ifølge jordmoren er mange par er redde for at babyen skal se dem. De føler seg overvåket, og sex blir derfor vanskelig.

Om mannen ikke vil ha sex med sin gravide partner, tror jordmoren det kan handle om ansvar.

– Mannen er sjokkert. Han føler seg ikke klar for det som venter han, og trekker seg derfor unna, sier jordmor Siri.

Les også: Hyppig sex gjør graviditeten tryggere

Slik endres sexlysten

Kvinnekroppen gjennomgår store fysiske og hormonelle endringer under svangerskapet, og hvorvidt man har lyst på sex eller ikke under graviditeten avhenger av hvor i svangerskapet man er.

Slik endres sexlysten gjennom svangerskapets trimestre:

Første trimester

 • Syv dager inn i svangerskapet begynner egget å produsere hormoner for å forberede kroppen på svangerskapet.
 • Kvinnen opplever tretthet og hyppigere vannlating.
 • Noen kvinner opplever intens kvalme, særlig om morgenen.
 • Økt sensitivitet i bryster og brystvorter. Ved orgasme kan brystenes volum øke med 25 prosent. Brystene kan være så sprengte at det kan bli smertefullt. Berøring bør være varsom.
 • Den seksuelle lysten kan bli påvirket negativt av alle de fysiske forandringene i kroppen.
 • Enkelte kan få økt lyst. Nå er stresset med å bli gravid/ikke bli gravid borte, og de føler en sterk samhørighet med sin partner.

Har vi virkelig sex på hjernen?

Andre trimester

 • Det er sjelden fysiske plager i denne perioden. Kvinnens bryster blir svulmende, magen står pent ut og mange får rødere kinn og et sunt, glødende utseende.
 • Lysten øker ofte, både hos mannen og kvinnen.
 • Mange opplever økt sensitivitet, også i kjønnet.
 • Det er vanlig med flere seksuelle drømmer. Noen kvinner som sjelden masturberte før svangerskapet, gjør det nå ofte.
 • Noen kvinner får økt evne til orgasme. Fødekanal og livmormunn er mer åpen og blodfylt, og fuktigheten i skjeden er rikeligere. Dette fører til at det blir lettere å stimulere klitoris gjennom samleie, fordi livmoren presser i mot og gjør det trangere. Noen kvinner opplever for første gang i sitt liv at de får orgasme kun ved samleie.

Denne madrassen egner seg best til sex

Tredje trimester

 • Nå er de fysiske plagene på full retur, og magen er tung å bære.
 • Slitenhet, ryggvondt og dårlig søvnkvalitet på grunn av hyppig tissing, er det vanligste. Noen opplever også bekkenløsning, som gjør samleie så godt som umulig.
 • Enda flere seksuelle drømmer, og enda mer blodfyllt kjønn. Men slitenhet gjør at sexlysten minsker.
 • Melkesprut under orgasme, og generell melkelekkasje gjennom dagen.
 • Lang tids seksuell opphisselse - uten å få orgasme - kan på dette tidspunktet være svært smertefullt på grunn av trykket mot de indre kjønnsorganer.
 • Orgasme-mønsteret kan endres mot slutten av svangerskapet. I stedet for mange sammentrekninger, kan orgasmen være én lang, og kanskje smertefull, sammentrekning. Minst 15 prosent opplever dette, men det er ikke farlig. Det kan være umulig å oppnå full muskelavslapning etter orgasmen.

Kilde: cupido.no

Gravide tenner på jenter

Jordmor Siri von Krogh har en egen nettside der kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller mødre diskuterer ulike problemstillinger rundt temaet – sex under svangerskapet inkludert.

At sexlysten endres under graviditeten kan jordmoren bekrefte. I nettforumet er det mange heterofile gravide som forteller at de tenner seksuelt på andre jenter under graviditeten.

– Å være gravid er en uvant situasjon. Kvinnene er stolte av kroppen sin, magen sin og formene, og tiltrekkes derfor andre kvinner under graviditeten, tror von Krogh.

Les også: – Verre å fortelle mannen enn barna at jeg er lesbisk

Sex etter fødselen

Mange nybakte mødre er så stappfulle av «kjærlighetshormonet» oxytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med sex og seksuelle følelser å gjøre. Andre har underskudd på søvn og annet ubehag som gjør at lysten på sex forsvinner.

Andre har mer lyst på sex enn før.

– De har gjort en fantastisk jobb og føler seg som verdens beste, sier jordmor Siri von Krogh.

Prøvde å sette i gang fødselen med sex, tror du det hjelper?

Les også disse historiene:

Mistet firlinger – fikk trillinger

Carina og Truls søker hjelp for å bli gravid

Lene måtte føde sin datter i uke 21