sigaretter (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)
sigaretter (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)

Venstre vil fjerne røyk fra taxfree

Venstre vil ha slutt på at folk hamstrer sigaretter på vei hjem fra utlandet.

I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslår også partiet øke tobakksavgiftene med fem prosent.

Vil ha billigere frukt

– Det er usunt å røyke rett og slett, derfor ønsker vi å skattelegge røyking hardere enn i dag, sier finanspolitisk talskvinne, Borghild Tenden (V) til tv2.no.

Samlet anslår Venstre at å fjerne taxfreesalget av tobakk samtidig som tobakksavgiftene økes vil gi staten 342 millioner kroner ekstra i inntekter fra røykerne.

– Vi øker også avgiftene på sukkerholdige varer, mens vi gir skattelette til sunne varer som frukt og grønnsaker, sier Tenden.

Partiet vil heve momsen på brus og sterkt sukkerholdige varer, mens de foreslår å fjerne momsen på frukt og grønt allerede fra 1. juli.

LES OGSÅ: KrF vil ha 1000 nye sykehjemsplasser

Vil øke bensinavgiften

Venstre vil også øke bensinavgiften og dieselavgiften med ti prosent, som de mener vil bety rundt 740 millioner kroner i ekstrainntekter for staten.

Stortingsrepresentant for Venstre, Borghild Tenden. (Foto: Scanpix)
Stortingsrepresentant for Venstre, Borghild Tenden. (Foto: Scanpix)

– Vi ønsker et samfunn som går i mer miljøvennlig retning. Vi ønsker å legge til rette for at flere skaffer seg lavutslipps- og nullutslippsbiler, sier Tenden.

Under behandlingen av revidert budsjett foreslår Venstre å øke bevilgningene til jernbane, sykkelveier og øvrig kollektivtransport med 775 millioner kroner.

LES OGSÅ: Frp vil bruke oljepenger til veibygging

Økte egenandeler

Venstre vil øke egenandelene for legebesøk og medisiner med 200 kroner for alle, mens de vil øke egenandelene med 400 kroner i året folk som tjener over en halv million.

Partiet vil også kutte i fagforeningsfradraget, og sparer 290 millioner kroner på skru satsene tilbake til nivået fra før de rødgrønne overtok.

Venstre ønsker også å heve grensen for tollfri import fra 200 til 1000 kroner.

– Vi ønsker å liberalisere reglene litt, slik at flere skal få mulighet til å handle varer i utlandet uten å betale toll. Samtidig mener vi at eksportstøtten til osteproduksjon bør avvikles, sier Tenden.

Les hele Venstres forslag til revidert budsjett

Vil ha egen «fattigdomsmilliard»

Venstre vil bevilge én milliard kroner ekstra til bekjempelse av fattigdom.

Partiet øker sosialhjelpssatsene med rundt 20 prosent, eller en drøy tusenslapp i måneden for en enslig sosialhjelpsmottaker, og bevilger 75 millioner kroner til gradert foreldrebetaling i barnehager.

I tillegg plusser Venstre på bevilgningene til rusrelaterte tiltak med 177 millioner og vil øke bevilgningene til å hjelpe barn og unge med skrivevansker og for å motvirke «drop-out» av videregående skole.

Venstre setter også av 150 millioner kroner til kompetanseheving for lærere og vil bruke 50 millioner kroner mer enn regjeringen til å rekruttere flere lærere.

I tillegg vil partiet bevilge 700 millioner kroner ekstra til forskning og høyere utdanning. De vil også oppretter 2.000 flere studieplasser enn det den rødgrønne regjeringen legger opp til.