DØDE ETTER SYKEHUSTABBE: 20 år gamle Camilla Nymoen skulle nå ha vært i full gang med eksamenstiden på BI i Oslo. Foreldrene sitter igjen med mange spørsmål. (Foto: Privat)
DØDE ETTER SYKEHUSTABBE: 20 år gamle Camilla Nymoen skulle nå ha vært i full gang med eksamenstiden på BI i Oslo. Foreldrene sitter igjen med mange spørsmål. (Foto: Privat)

Camilla (20) skulle ta mandlene – døde etter sykehustabbe

Rutineoperasjon gikk fryktelig galt på Akershus Universitetssykehus.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene viser frem det fine bildet av datteren.

– Dette bildet ble tatt i fjor, forteller mamma Ellinor Nymoen.

Fikk kyssesyken

20 år gamle Camilla Nymoen skulle nå ha vært i full gang med eksamenstiden på BI i Oslo. Camilla bodde på hybel i hovedstaden og elsket studentlivet.

GLADJENTE: Camilla gikk på BI og elsket studentlivet. (Foto: Privat)

– Hun var en skikkelig gladjente. Hadde masse venner, forteller Ellinor.

Men etter skolestart i fjor høst følte Camilla seg dårlig og gikk til legen. Der fikk hun konstatert kyssesyken med beskjed om å holde seg i ro.

– Også ble hun gradvis dårligere i løpet av et par dager. Hun fikk større og større mandler, forteller moren.

Måtte opereres

Camilla var så dårlig at hun etter hvert ble lagt inn på Akershus Universitetssykehus.

Legene bestemte at de måtte operere bort mandlene, fordi de ikke ble bedre.

– Vi ventet egentlig bare på telefonen ... men så fikk vi den telefonen da som var helt grusom.

For det var da Camilla skal få narkosen at alt går galt.

Anestesilegen synes Camilla virker dårligere enn hun har fått rapportert. Legen får likevel beskjed om at operasjonen skal gjennomføres.

Fikk hjertestans under narkosen

Men Camilla er så tett i halsen at hun ikke får i seg oksygen etter at narkosen er satt. Hun får hjertestans og lungekollaps.

– Allerede da tenkte jeg at dette kan gå veldig galt, sier Ellinor.

Etter 20 minutter får de i gang hjertet hennes, og hun blir sendt til Rikshospitalet. Der ligger hun i nesten tre uker og kjemper for livet.

Men skadene på hjernen viser seg å være for store.

– Hun lå på Rikshospitalet frem til den 30. september, da hun døde, forteller far Sten Nymoen.

– De avsluttet behandlingen halv tre på ettermiddagen, og da gikk det bare til klokken ett på natten. Det gikk fort, men det var veldig, veldig tøft.

LES OGSÅ: Davoud (23) døde etter operasjon – Haukeland får kritikk

Mange spørsmål

Hva som egentlig skjedde da Camilla skulle opereres på Ahus, er legene uenige om. En av legene har til og med sendt et eget brev til Helsetilsynet der hun kommer med en egen forklaring på hva som skjedde.

SITTER IGJEN MED MANGE SPØRSMÅL: Ellinor og Sten Nymoen vil vite nøyaktig hva som skjedde med datteren. (Foto: TV 2)

Over et halvt år seinere venter familien fortsatt på svar på hva som faktisk skjedde kvelden før Camilla skulle opereres og den samme dagen. De opplever det som svært frustrerende, og venter på brev fra både sykehuset, Helsetilsynet og politiet.

Og de er ikke alene. Som TV 2 tidligere har fortalt, døde over 4500 mennesker unaturligpå norske sykehus i fjor. Helsetilsynet fikk bare melding om 430 slike saker. Pasientombudet frykter at sakene ikke blir tatt på alvor av sykehusene.

– Det bekymrer meg at man ikke i større utstrekning etterforsker saker hvor det er så alvorlig systemsvikt. Nettopp med tanke på da å vurdere foretaksstraff. Jeg mener at dette var en sak som åpenbart skulle vært etterforsket av politiet fra dag en, sier pasientombud i Akershus Knut Fredrik Thorne.

LES OGSÅ: Hver tiende pasient blir skadet på sykehus

Granskes av Helsetilsynet

Siden saken fortsatt er til behandling hos Helsetilsynet, avventer sykehuset deres konklusjon.

– Hva som gikk galt, det undersøker Helsetilsynet nå. Vår oppgave nå er å gi all den informasjon vi kan gi til Helsetilsynet og familien, sier avdelingssjef ved øre-nese-hals-klinikken, Erik Lie.

– Her har vi mistet vår datter. Vi har også krav på å få vite nøyaktig hva som skjedde. Hvorfor det skjedde. Og om noen har noe ansvar, sier far Sten Nymoen.

– Hvis man ikke gjør det, så har man ikke sjanse til å unngå at dette ikke skjer i fremtiden heller. Og det er jo det vi må sørge for, at dette ikke skjer igjen, sier faren.

LES OGSÅ: Får erstatning etter sønnens død – sykehuset nekter skyld