SISTE BILDE: 10. mars 2011 i stemorens leilighet. Etter terroraksjonen slettet hun bildet, men TV 2 har fått rekonstruert dataene. (Foto: Privat/TV2)
SISTE BILDE: 10. mars 2011 i stemorens leilighet. Etter terroraksjonen slettet hun bildet, men TV 2 har fått rekonstruert dataene. (Foto: Privat/TV2)

Professor: – Jeg så en veldig ensom mann

Psykiatriprofessor mener Breivik trolig lider av Asperger og Tourettes syndrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulrik Fredrik Malt mener symptomene som beskrives i de sakkyndige rapportene om Anders Behring Breivik, ikke passer med diagnosen paranoid schizofreni.

Malt lanserte i retten Aspergers syndrom som en mulig diagnose på Breivik.

– Etter mitt skjønn er det sannsynligvis til stede Aspergers syndrom, sa Malt.

Sære og detaljorienterte

Aspergers syndrom, eller høyt fungerende autisme, er en sykdom som påvirker utviklingen av hjernen. Professoren viste til at beskrivelsene av Breivik passer godt til diagnosen.

  • De oppleves som sære og litt annerledes
  • De får problemer i parforhold
  • Veldig mange sliter med depresjoner
  • De blir svært opptatte av detaljer, blir ofte veldig spesifikke om ett tema
  • Ensporet, vender stadig tilbake til "sitt" tema og snakker monotont om det
  • De fleste klarer ikke å fullføre utdannelse eller holde på en fast jobb
  • De blir psykologisk veldig ensomme

– De som sliter med dette, sliter med å forstå sosiale signaler, hvordan andre tenker og føler. Det de fleste gjør, er å prøve å bli eksperter på å bli sosiale normer. De blir veldig høflige og skikkelige og gjøre så godt de kan for å lære seg spillereglene. Men de har et teoretisk forhold til empati. De klarer ikke følelsesmessig å leve med andre, forklarte Malt.

Les også: Psykiatrisk rapport: – Følelsesmessig skadet som 4-åring

En dypt ensom mann

Professoren mener dette er viktig for å forklare hvordan Breivik handlet på Utøya, hvor Breivik gjennomførte det professoren kalte maskinmessige drap.

Han underbygget sin påstand med en rekke observasjoner han har gjort av den tiltalte under rettssaken. Malt fulgte med på Breivik den uken han forklarte seg.

Malt beskrev de første millisekundene han observerte Breivik i retten:

– Det jeg så var en dypt ensom mann. Så kom han inn i skjoldmoduset sitt og det han har trent og trent og trent på, men i bunnen er dette en dypt ensom mann.

Se Malts konklusjon her:

Tourettes

Malt mener også at Breivik viser klare symptomer på Tourettes syndrom. Under rettsforhandlingene mandag, studerte Malt Breiviks ansiktsuttrykk i en time.

I løpet av denne perioden, hadde Breivik 30 ganger spesielle, og litt underlige bevegelser med leppene. Han hadde også spesielle øyebevegelser, hvor han så til siden på det Malt kaller en unaturlig måte.

Ifølge professoren kan de gryntelydene Breivik skal ha kommet med på Utøya, også være utslag av tics.

Også Breiviks tendens til å stadig gjenta seg selv, er noe Malt mener er et vanlig symptom på Tourettes. Det samme er massedrapsmannens bruk av tall og prosenter når han forklarer seg.

Andre vanlige symptom er raserianfall og ADHD-atferd.

Sammenhengen

Deretter beskriver professor Malt hvordan de to syndromene til Breivik sammen sørger for planleggingen og gjennomføringen av 22. juli-terroren.

Det professoren legger til grunn for alt er inntrykket av en ensom person. En som lever med en ulevelig urettferdighet. Og som gjennom livet opplever ulike former for krenkelser, som Breivik selv har beskrevet i sin forklaring.

malt-plakat1 (Foto: Pool/TV 2)
– Da får han en rekke situasjoner som han i hans hjerne forsterkes. Så kommer denne disposisjonen for Tourettes, som vil trigge dette enorme raseriet. Deretter begynner det å trenge seg fram denne virkelige kontakten med at dette er en ulevelig rettferdighet, sier Malt.

– Det som så skjer, er at på grunn av sin Asperger, så går han mer og mer inn i en verden hvor det er den virtuelle kontakten som gjelder. Så blir det datamaskiner og internett, og etter hvert lese det som noen av oss vil kalle «den politiske giften». Denne leses uten korreksjon, slik vi andre hadde hatt, fordi han er mer og mer isolert.

– Dermed er han i en situasjon hvor den ulevelige urettferdigheten får et navn. Den blir politisert. Det betyr at han kommer i en situasjon hvor hele hans verden plutselig blir forståelig, forklarer han videre.

– Til slutt kommer vi til den avgjørende og destruktive fasen, hvor Tourettes-biten igjen kommer inn, hvor man får den apokalyptiske krigen. Hvor da målet blir å fjerne denne ulevelige urettferdigheten. Og jeg er helt sikker på at Breivik som sitter her nå, vil fortsatt mene det og være overbevist om det.

malt-plakat2 (Foto: Pool/TV 2)

Forsvarerprotest

Breiviks forsvarere prøvde å få stanset Malts vitnemål, og Breivik selv avbrøt professoren da han lanserte sin teori om Asperger.

– Dette er dypt krenkende, sa Breivik før han ble stanset av dommer Arntzen.