Et sunt sett med tenner er en viktig indikasjon på vår generelle helse.

Imidlertidig kan våre tenner lett bli skadet ved ellers så uskyldige fristelser som bær og kullsyreholdige drikker. Sunn mat legger grunnlaget for god velvære, men til og med de mest delikate og næringsrike matvarene kan skade tennene.

Unngå syreslitasje

Visse matvarer inneholder høy konsentrasjon av syre, som kan bryte ned tannemaljen - en prosess også kalt syreslitasje. Ikke bare gjør det tennene gulere, men det kan også øke risikoen for forråtnelse og ising.

Les også: Slik pusser du barnas tenner

Dette kan være dyrt å behandle, samt at når skaden er skjedd er det ingen vei tilbake.

Ifølge Canadian Living er det kun noen enkle knep som skal til for å unngå å skade tennene dine.

Enkle tips

Bruk spyttet

Spytt er munnens første forsvarslinje mot syreslitasje. Hvis du venter til slutten av måltidet med å bite tennene i sure frukter, er det ofte nok spytt i munnen til å nøytralisere og vaske vekk syrer.

Vent med pussen

Å pusse tennene rett etter at du har spist mat med mye syre kan faktisk øke syreslitasjen. Tannleger anbefaler at du venter en time før du børster tennene med en myk tannbørste. Det kan også være lurt å gå til innkjøp av en tannkrem som bevarer emaljen.

Les også: Kjøpte seg nye tenner i Ungarn

Bruk sugerør

Unngå å oppbevare sure drikker i munnen lengre enn nødvendig. Et sugerør kan hjelpe å minimere den direkte kontakten mellom syre og tennene.

Regelmessig sjekk

Uansett hvor kjedelig (og kostbart) det er, så er det viktig med regelmessig sjekk hos tannlegen. Kontrollene kan identifisere syreslitasje på et tidlig stadium, før alvorlig skade er gjort.

Ikke skyll etter pussen

Ikke skyll munnen med vann etter at du har pusset tennene. Det er nemlig slik at fluor i tannkremen skal beskytte tennene dine, men da er det dumt å skylle den ut før den har fått tid til å virke.

Les også: Puss tennene på pus!