Hvert år får rundt 200 barn under 19 år vite at de har kreft.

Få uker etter at Julie Thomassen Stoltenberg stolt fikk en sølvmedalje rundt halsen i et svømmestevne var 12-åringen den første som skjønte at noe var galt. Hun satt i stuen sammen med moren Elisabeth Thomassen heiet på håndballjentene under VM-finalen 18. desember 2011.

Se den rørende videoen øverst i saken.

Syk uten forvarsel

– Vi satt og så på håndballkampen og så merket jeg at jeg hadde en klump på halsen, forteller Julie.

SVØMMEJENTA: Julie med sølvmedalje rundt halsen fra et svømmestevne hun var med på, like før hun selv fant ut at noe var galt. (Foto: Privat)

– Plutselig sier hun: «Mamma, jeg har fått en vond klump på halsen.» Hun hadde en stor hevelse nede ved kragebeinet og den var veldig vond, forklarer Elisabeth og understreker hvor brått kulen dukket opp.

LES OGSÅ: Ellen starter aksjon for kreftsyke Matias

Julies mor insisterte på å få time hos legen, og Stavangerjenta ble sendt videre for undersøkelser på Haukeland universitetssykehus. Der konstaterte legen at Julie hadde lymfekreft.

I STUDIO: Hun har sunget hele livet. I juni 2010 fikk Julie en dag i studio ABC i Etne i Rogaland der blant andre Vamp har spilt inn flere av sine plater. (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2 )

– Det er jo forferdelig, det ordet kreft. Det har jo vært kjempetøft å se jenta di ha så mye smerter, og å bli dårlig, sier Elisabeth.

LES OGSÅ: Kreftsyke Lene (35) fikk en drømmedag

Samler for andre

Fire cellegiftkurer har Julie vært gjennom dette halvåret.

– Det er ikke så kjekt, jeg må mye opp på sykehuset og ta blodprøver og medisiner, sier hun tappert.

Underveis har hun likevel klart å samle sammen 50-øringer til inntekt for Kreftforeningen. Nesten 2500 mynter leverte hun inn til banken.

– Det var så mange femtiøringer at de ikke kunne sende de i de posene som Kreftforeningen har levert til bankene. De måtte sette pengene rett inn på foreningens konto, ler Elisabeth.

MANGE TIMER P ÅSYKEHUS: Stavangerjenta har hatt flere turer til Haukeland universitetssykehus i Bergen. (Foto: Lars Christian Økland /TV 2)
– Hun er virkelig god inni seg. Helt fra hun var to år, har vi fått høre fra barnehagen at hun alltid skulle hjelpe de andre, og skulle trøste.

Drømmer om plate

For tolvåringen har musikken vært god å ha oppholdene på Haukeland universitetssykehus.

– Jeg har sunget hele livet. Jeg bare synger og synger når jeg har lyst å synge, sier hun smilende.

LES OGSÅ: To av tre overlever kreft

Tolvåringen ser på You Tube, og leter opp tekstene til melodier hun liker. Hun har lenge drømt å spille inn en plate med sine favorittsanger til inntekt for kreftsyke barn. Da Astrid Pedersen i Haugesund fikk høre om Julie via noen bekjente, satte hun i sving med å finne studio og lydteknikere.

Pedersen ble kåret til «Årets hjertedame» av ukebladet Allers i 2010 for sin innsats for å glede andre.

GO' JENTA: Julie Thomassen Stoltenberg (12) vet å glede andre. Her får en klem tilbake og snart skal hun på til til Paris, en tur som kjente og ukjnte har bidratt med penger til. (Foto: Lars Christian Økland /TV 2)

I juni 2010 fikk Julie en dag i studio ABC i Etne i Rogaland der blant andre Vamp har spilt inn flere av sine plater.

Selv valgte hun «Tir n'a noir» som en av melodiene på sin egen plate.

Viktig å glede seg

– Hun har jo ikke kunnet vært ute, og da jeg tror dette å ha noe å glede seg til har gjort så mye for henne i hverdagen. Hun har sittet hjemme og øvd seg på sangene, sier moren.

Etter innspillingen fikk Julie nok en overraskelse; på Facebook har kjente og ukjente bidratt til å sende henne på en ferietur til EuroDisney i Paris.

– Om en uke skal du på tur, sier Pedersen til en målløs Julie.

Reisen betyr noe å glede seg til, innimellom all usikkerheten rundt sykdommen.

– Nå har jo ikke jeg kjent Julie noe på forhånd, men likevel, så gjør det veldig godt selv og å få gjøre noe for andre, avslutter Pedersen.