Sommeren står for døren, og de fleste av oss har mange planer for hva vi skal gjøre i ferien. Men de færreste av oss vet hvor mye penger vi skal bruke.

Skal bruke 400 kroner mer på ferie i år

En fersk undersøkelse som MMI har utført for DnB viser at norske husholdninger i snitt planlegger å bruke 25 800 kroner på ferie i sommer.

– Det er bare 400 kroner mer enn i fjor, noe som er overraskende nøkternt, mener Silje Sandmæl. Men forbrukerøkonomen understreker at dette bare er folks planer, og at mange kan komme til å bruke en del mer enn de planlegger.

En av ti skal være hjemme i ferien

To av tre nordmenn skal i år som i fjor ha tre til fire ukes sommerferie. 39 prosent skal feriere i Norge og i utlandet, 12 prosent kun i utlandet og 34 prosent kun i Norge.

Bare en av ti skal være hjemme. De skal bruke feriepengene på bolig, forbruk og sparing, bare 6 prosent vil nedbetale lån.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tolker dette som at nordmenn flest er fornuftige og nøysomme selv om privatøkonomien er romsligere nå enn før.

Les også:Betal alle ferieutgifter med kredittkort

Betal forbrukslån først

– De som har forbrukslån bør i alle fall prioritere å bli kvitt disse. Og de som har store boliglån bør prioritere nedbetaling til de har kommet seg innenfor 75 prosent av låneverdien, anbefaler Silje Sandmæl.

Les også: Slik utnytter du kofferten maksimalt

Forbrukerøkonomens beste tips for ferien

sommerstup (Foto: Colourbox.com/Illustrasjonsbile)

1. Bruk lokal valuta når du bruker kort i utlandet.

Velger du å betale i norske kroner vil valutaomregningen bli gjort av butikken, til en kurs som sannsynligvis er dårligere enn den du får av kortselskapet.

2. Sett opp feriebudsjett.

Kun 16 prosent gjør det. Involver gjerne hele familien når dere setter opp et budsjett slik at barna vet hva som må prioriteres. Ønsker barna å dra på en dyr attraksjon vet de allerede på forhånd at det vil gå ut over noe annet.

Det er også mulig å følge med på budsjettet ved å bestille sms-varsling i nettbanken når du nærmer deg grensen for budsjettet.

3. Ikke bestill flybilletter for familien samlet

Bestill billettene en og en. Da kan du få lavprisbilletter også når det er færre igjen enn antallet i reisefølge. Bestiller du for reisefølget samlet, vil alle få lik type billett.

Les også:Hit reiser vi i sommer

4. Lei ut hytta

Har du en hytte du ikke skal bruke, kan du finansiere ferien ved å leie den ut. 10 000 kroner per år skattefritt, 85 prosent av det overskytende beløpet skattlegges med 28 prosent.

5. Lån hytte av venner eller familie som skal reise bort

Sjekk også om arbeidsgiver har utleierhytter.

6. Bruk marka, dra på telt og sykkelturer

Sjekk ut tilbudene til www.turistforeningen.no

7. Byttelån bolig

Bo gratis i utlandet ved å bytte bolig/hytte, sjekk ut www.boligbytte.no og www.intervac.no

8. Bestill leilighet i stedet for hotell.

Det er penger å spare på å lage middag hjemme og smøre med lunsj til stranden.

9. Betal reisen med kredittkort.

Betaler du mer enn 50 prosent av reisen med kredittkort vil du få med gratis reiseforsikring. Sjekk også hva du har hos arbeidsgiver.

10. Husk å få tilbake moms på varer du handler i utlandet på flyplassen

Les også:Hva skal du gi til brudeparet?

Foreldre punger ut 30 000 for konfirmasjonen