Kontainerskipet «Maersk Norwich» var på vei fra Santa Marta i Colombia til Rotterdam i Nederland, da kapteinen så at hastigheten var mye lavere enn vanlig.

– Han sendte ut folk fra skipet for å undersøke hva som kunne være årsaken og de fant en hval på bulben på skipet rett under baugen, forteller pressetalsmann Tie Schellekens fra Rotterdam havn.

HVAL-SLEP: Havnemyndighetene i Rotterdam brukte et oljevernfartøy for å frakte vekk den mange tonn tunge hvalen. (Foto: Tie Schellekens, Port of Rotterdam)

Bulben er et lite utspring i forut på skipet som skal gi mindre motstand i vannet. Det var på toppen av denne bulben hvalen hadde havnet en eller annen gang i løpet av turen.

Nest lengste i verden

– De fant ut at hvalen var hele 18 meter lang og den har trolig ligget på skipets bulb en god stund, sier Schellekens til tv2.no.

Hvalen som havnet på skipets bulb var en finnhval, den nest lengste hvalarten i verden, bare slått av blåhvalen.

Havne-attraksjon

Det 120 meter lange kontainerskipet kom til havnen i Rotterdam onsdag og ble gjenstand for stor oppmerksomhet fra havnearbeiderne.

En av dem som kom til var Rob de Jong, som jobber på en av hjelpebåtene i havnen. Han filmet videoen du ser i denne artikkelen.

- Det var en fryktelig stank da skipet kom inn i havnen. Det måtte seile akterover på vei inn mot kaia og vi var redde for at hvalen skulle skli av bulben, forteller de Jong til tv2.no.

Ble forsker-mat

Mannskap fra havnen i Rotterdam brukte et oljevernfartøy for å fjerne hvalen.

En gruppe forskere fra universitetet i byen kom så raskt til for å sikre seg prøver og deler av av funnet før restene ble destruert.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FORSKER-MAT: Forskere fra et universitet i Rotterdam tok prøver og deler fra hvalen. (Foto: Tie Schellekens, Port of Rotterdam)

En hval i hver havn?

– Det er faktisk andre gang på et år at et skip har brakt med seg hval til Rotterdams havn, forteller pressetalsmannen.

Også i august seilte et skip inn i havnen med en hval. Også andre havner i verden opplever det samme, særlig i Alaska og Japan er dette mer vanlig.

SKADET: Den over 18 meter lange hvalen hadde tydelige skader. (Foto: Rob de Jong)