TIL ALTERS:  Steen Andersen og Stig Elling har vært sammen i mange år, men vil nå endelig få mulighet til å gifte seg i den danske kirken. (Foto: Dansk TV 2)
TIL ALTERS: Steen Andersen og Stig Elling har vært sammen i mange år, men vil nå endelig få mulighet til å gifte seg i den danske kirken. (Foto: Dansk TV 2)

Historisk lov i Danmark: Nå kan Steen og Stig gifte seg

Fra 15. juni kan homofile par vies i Danmark, både kirkelig og borgerlig. Folketinget vedtok den historiske loven torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig kan de gifte seg i kirken, på lik linje med par av ulikt kjønn. Steen Andersen og Stig Elling har vært sammen i 28 år og ble registrerte partnere i 1989.

Torsdag ble den danske regjeringens forslag om å endre ekteskapsloven vedtatt og Andersen og Elling kan snart gi hverandre sitt ja i kirken

– Det er svært stort for oss og det er viktig at vi kan gifte oss i kirken, som alle andre, sier paret til dansk TV 2.

Eigil og Axel Axgil var det første paret som, foran øyene på verdenspressen, inngikk registrert partnerskap i rådhuset i København i 1989, ifølge Ritzau.

Sidestiller homofile og heterofile

Lovforlaget ble vedtatt med 85 stemmer for og 24 mot. Den nye loven sidestiller homofile og heterofile par i ekteskapsloven.

Det var Dansk Folkepart som stemte mot loven. Under debatten sa kirkepolitisk talsperson i partiet, Christian Langballe, at ekteskapet er like gammelt som mennesket selv, og at noe så fundamentalt ikke kan endres. Ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, mener partiet, skriver Politiken.dk.

I dag har homofile bare mulighet til å registrere seg som partnere, etter en lov vedtatt i 1989. De 4101 partnerskapene som er registrert, vil automatisk få status som ekteskap med den nye loven.

Den danske kirken er splittet i synet på homofile vielser. Hver tredje sogneprest ønsker ikke å vie homser og lesber, ifølge en spørreundersøkelse. De kan ifølge den nye loven nekte å utføre vielsene.

Kirken har et ritual klart

Men den danske kirken har også forberedt seg på å ta imot parene, og har et ritual klar for vielsene.

Bryllupet til Andersen og Elling skal stå i Frederiksberg neste fredag, men det blir ingen stor fest.

– For oss er det viktig å ha seremonien og etterpå skal vi dra bort på en liten ferie, sier paret.

Se innslaget fra dansk TV 2 øverst!

(©NTB)