Camilla Läckberg (38) debuterte som 29-åring med boken «Isprinsessen» i 2003, og er nå en av Sveriges mestselgende krimforfattere.

Bøkene er solgt i 37 land, og ligger på bestselgerlistene også her i Norge. Bare i Sverige har hun solgt over tre millioner bøker.

Karriereskifte

Men det var ikke skrevet i stein at krimdronningen skulle bli forfatter. Selv om hun alltid har hatt stor fascinasjon for krim, og skrev småhistorier fra ung alder av, valgte hun først og fremst å bli økonom.

– Jeg var Sveriges mest ulykkelige økonom. Jeg hatet virkelig å jobbe som økonom, og var dypt ulykkelig. Det å bli forfatter var egentlig bare min rockestjernedrøm, det var ikke noe jeg kunne bli på ordentlig. Men så tok jeg et skrivekurs, og det ble en stor vending i livet, forteller hun til God morgen Norge.

Les også: Tom Egelands beste boktips er en hardcore og blodig krimroman

Camilla vokste opp i Fjällbacka, en liten perle på Bohuslänkysten i Sverige med kun 1000 innbyggere, der også alle mordene og mysteriene finner sted i bøkene hennes.

Får inspirasjon fra mannen

Drømmen om å bli forfatter var så sterk, og til slutt fant hun ut at hun ikke kunne la vær å gjøre et forsøk.

Per dags dato har det blitt åtte bøker om hovedpersonen Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i det lille samfunnet Fjällbacka.

Og mye av inspirasjonen får hun faktisk fra sin mann, Martin Melin, som er politimann.

– Det er bra researchmuligheter der. Det var slik vi møttes faktisk, fordi han var eksperten jeg brukte for å få svar på mine politispørsmål. Det er helt fantastisk å kunne stille han litt spørsmål over frokostbordet, for eksempel hvordan man holder våpenet i ulike situasjoner og alt det der, forteller hun.

Les også: Den japanske forfatteren Haruki Murakami er mer aktuell enn noensinne

Hektisk hverdag

På hjemmebane har Camilla mye å holde styr på.

– Jeg kaller det bare Sirkus-Läckberg hjemme hos oss, for jeg har tre barn fra et tidligere forhold, mens min mann har to, og det er et logistikkmareritt. Men vi har begge fantastiske ekser som vi har et bra samarbeid med, og det gjør livet litt lettere.

Les også: Slik takler du stress

Til tross den enorme suksessen, har den jordnære svensken ikke latt det gå til hode på henne.

– Det er vanskelig for meg å ta inn hvor stort det har blitt. Noen ganger tror jeg fortsatt at det bare er mamma som leser bøkene, så jeg kan bli litt perpleks når folk kommer bort til meg på gata og prater om bøkene, for det går ikke an å ta det inn over seg, bedyrer hun.

Nedenfor kan du bli med hjem til Camillas hjemsted Fjällbacka.