RISIKOFYLT: Gonoré kan bli en uhelbredelig sykdom. Den enkle oppskriften for å unngå sykdommen er å bruke kondom.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
RISIKOFYLT: Gonoré kan bli en uhelbredelig sykdom. Den enkle oppskriften for å unngå sykdommen er å bruke kondom. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kjønnssykdom kan bli umulig å helberede: – Det er bekymringsfullt

Ifølge rapport fra Verdens helseorganisasjon kan den seksuelt overførbare sykdommen gonoré bli umulig å behandle innen to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) kan den seksuelt overførbare sykdommen gonoré bli umulig å behandle innen to år. Sykdommen utvikler stadig nye varianter som antibiotika ikke biter på.

– Denne organismen har stort sett utviklet resistens mot alle medisiner vi har brukt mot den, sier Dr. Manjula Lusti-Narasimhan, som forsker på seksuelt overførbare sykdommer til nyhetsbyrået AP.

Gonoré er den nest vanligste seksuelt overførbare sykdommen etter klamydia.

Les også: Jenter vil helst ikke fortelle hele sannheten til legen

Smertefull sykdom

Blir du smittet av gonokkbakterien kan det føre til betennelse i slimhinnen i urinrøret og på livmorhalsen. Immunapparatet i kroppen kan dannes såkalte antistoffer mot bakterien, og dersom antistoffene finner veien til ledd og øyne kan man utvikle Reiters syndrom, betennelser i ledd og øyne samtidig med underlivsinfeksjonen.

Gravide med gonoré kan smitte barnet ved fødselen. Det kan føre til betennelse i babyens øyesekk, som igjen føre til blindhet hvis barnet ikke får behandling. Tidligere var medfødt gonoré den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden.

Les også: For flaue til å kjøpe prevensjon

Komplikasjoner som kan oppstå som følge av gonoré er:

 • Infeksjon og betennelse i ulike kjertler i området. Dette er forbigående tilstander
 • Epididymitt er en betennelse i bitestiklene som kan oppstå ved manglende behandling, og som kan føre til sterilitet
 • Hos kvinner kan infeksjon spre seg til egglederne med fare for senere sterilitet
 • Reiters syndrom (røde øyne, urinrørsbetennelse, leddsmerter) er en forbigående tilstand som kan opptre hos disponerte individer
 • Gonokokkbakterier i blod kan føre til en potensielt livstruende tilstand. Dette er en sjelden komplikasjon.

Kilde: nhi.no

Les også: Ny type gonoré oppdaget

Tilpasningsdyktig «Superbakterie»

Forskere tror overforbruk eller feil bruk av antibiotika, kombinert med gonorébakteriens forbausende evne til å tilpasse seg, gjør at sykdommen er nær å bli en «superbakterie».

Og kampen mot såkalte «superbakterier» er ikke vunnet.

Bakterier er levende organismer og på enkelte områder utrolig motstandsdyktige og tilpasningsdyktige. De har utviklet metoder til å inaktivere antibiotika. Noen bakterier har gjennomgått mutasjoner slik at de antibakterielle midlene ikke lenger virker på dem. Disse egenskapene overføres til nye bakterier og noen ganger forenes arvestoff fra flere bakterier og det utvikles mikrober som er motstandsdyktige mot mange typer antibiotika, såkalte multiresistente bakterier.

Ifølge Lusti-Narasimhan er gonokkbakterien spesielt rask til å tilpasse seg fordi den er god til å plukke opp biter av DNA fra andre bakterier.

Les mer om gonoré her (ekstern lenke)

– Bekymringsfullt

Ifølge seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øyvind Nilsen, er det ikke grunn til å slå alarm i Norge ennå.

– I Norge har vi ingen tilfeller av gonoré der behandlingen ikke har vært vellykket. Der gonorébakterien har utviklet resistens mot den nyeste behandlingsformen, har kombinasjoner av de eldre metodene virket, forteller Nilsen til tv2.no.

For to år siden oppdaget leger ved Olafiaklinikken en type gonorébakterie som ikke reagerer på den mest brukte typen antibiotika. Så selv om legene hittil har klart å kurere alle tilfeller, kan vi ikke lene oss helt tilbake.

– Det kan dukke opp tilfeller av gonoré som er resistente mot absolutt alle behandlingsformene, og det er bekymringsfullt, sier Øyvind Nilsen.

Smittes på ferie

Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at det årlig på verdensbasis er 62 millioner nye tilfeller av gonoré.

Selv om antall personer som ble smittet av gonoré og syfilis økte i Norge i fjor, er sykdommen forholdsvis sjelden i Norge. Fra at det i 1975 ble registrert 15 000 tilfeller av gonoré årlig, ble det i fjor kun registrert 368 tilfeller.

Ifølge Folkehelseinstituttet smittes den største prosentandelen av nordmenn som får sykdommen i ferielandet Thailand. Smittefaren er størst blant homoseksuelle menn og menn som oppsøker prostitusjon.

Les også: – Det var et sjokk at jeg var HIV-positiv

Vanlige symptomer ved gonoré

 • Svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrør og skjede
 • Feber, og av og til smerte og hevelse i store ledd
 • Ved analsex og munnsex kan bakterien smitte til slimhinnen i henholdsvis endetarmen og hals.
 • Hos kvinner kan betennelse i urinrør og livmorhals spres til egglederne.
 • I sjeldne tilfeller kan det oppstå en byll (abscess) rundt urinrøret. Det forekommer også betennelse av bitestiklene eller betennelse av andre kjertler i området, som for eksempel prostata

Kilde: nhi.no

Les også: 360 000 nordmenn lider av urinlekkasje

Miljøer med høy risiko

I 90 prosent av tilfellene vil symptomene komme mellom to og syv dager etter smitte. Den smittede merker smerte ved vannlating og utflod.

– Gonoré er lett å diagnostisere ettersom symptomene oftest er kraftige, sier Nilsen, og fortsetter:

– Sykdommen er også relativt lett å bekjempe. I Norge er legene også pålagt å oppspore smittekilden for å unngå komplikasjoner og videre spredning av smitten.

Likevel vil ikke Nilsen bagatellisere uhelbredelig gonoré.

– I miljøer med mye tilfeldig sex, prostitusjon, eller i homofile miljøer, vil smittefaren være stor dersom kuren uteblir.

Begrens antibiotikabruk

WHO oppfordrer alle myndigheter til å stramme inn regler for bruk av antibiotika, samt forbedre overvåkingen av gonoré.

– Vi kommer ikke til å bli kvitt sykdommen, men vi kan begrense spredningen, sier Lusti-Narasimhan til AP.