rasisme
rasisme

Dommerne kan stoppe EM-kamper ved rasisme

Michel Platini lover at Uefa skal handle.

Dokumentarprogrammet Panorama på BBC har vist hvordan de to EM-vertene har store problemer med grove tilfeller av rasisme.

Det har skapt sterke reaksjoner, blant annet fra Davy Wathne. I sin blogg skriver han at «å plassere mesterskapet hos korrupte ukrainere og handlingslammede polakker uten snev av kontroll – eller vilje til kontroll – på egne fotballtilhengere, er en skam og en skandale uten sidestykke i moderne fotballhistorie».

Les mer: Davy Wathne blogger: – Fotball-EM på ville veier

Vil stoppe kamper
Men nå lover Uefa å handle dersom spillere blir utsatt for rasisme under mesterskapet.

Ifølge AP sier president Michel Platini at Uefa har gitt dommerne rett til å «midlertidig stoppe kamper og eventuelt avlyse kamper dersom rasismen fortsetter».

Mario Balotelli har tidligere uttalt at han kan komme til å gå av banen i protest dersom han utsettes for rasisme, men det bør han imidlertid ikke gjøre.

– Det er ikke spilleren, Mr. Balotelli, som håndterer situasjonen, sier Platini, som dermed legger et stort ansvar på mesterskapets dommere.

Balotelli har allerede gitt klar beskjed hvor nedrig han synes rasisme er, og dersom noen er ufine med italieneren blir det konsekvenser

– Dersom noen kaster en banan på meg på gata, vil jeg drepe vedkommende og bli satt i fengsel. Rasisme er uakseptabelt. Jeg tåler det ikke, sa han i slutten av mai.

Les mer: Balotelli forlater EM om han utsettes for rasisme

– Jeg håper vi slipper det klamme, ekle rasismespøkelset
Arild Stavrum omtaler også BBC-dokumentaren i sin ferske EM-blogg.

– Det mest sjokkerende ved å se den «sjokkerende» BBC-dokumentaren «Stadiums of hate», om EM i Ukraina og Polen var hvor lite sjokkerende den faktisk var. Dokumentaren viste gjentatte eksempler på antisemittisme og annen rasisme på fotballstadionene der EM skal arrangeres fra og med fredag, skriver Stavrum.

Les også: Støttet rasismeoffer ved å dra svarte søppelsekker over hodet

– Jeg hadde lest Magnus Borgens Fiender til vi dør, der forfatteren rett og slett blir redd mens han overværer et lokalderby i Krakow. Jeg har også lest andre bøker og artikler om emnet. Rasisme og tribunebråk er et utstrakt problem i Ukraina og Polen. Det visste Uefa da landene fikk tildelt mesterskapet, og det er vanskelig å være uenig i Sol Campbell som sier at Uefa heller burde forlangt at landene ryddet opp i problemene før de fikk sjansen til å arrangere, fortsetter han.

Nå er det bare å krysse fingrene for at de dystre bildene som er vist ikke blir fasiten.

– Jeg håper vi slipper det klamme, ekle rasismespøkelset som ligger og ulmer foran mesterskapet, skriver Stavrum.

Les hele EM-bloggen til Arild Stavrum her