Sånn vil vi ha det! (Foto: Ole Kristian Olsen)
Sånn vil vi ha det! (Foto: Ole Kristian Olsen)

Får vi skikkelig sommer til Sankthans?

Joda, solen skinner, men den klarer ikke å få temperaturen skikkelig opp. Men det er håp i langtidsvarselet.

Onsdag klokken 12 er det 16 grader og varmest i landet i Gvarv i Telemark.

Ikke iskald, neida, men ikke sommer heller. Men det er håp i varslene, uken før Sankthans er værvarslene fulle av sol og temperaturer på 20-tallet.

Kan vi stole på dem?

26 grader

Varslene for Oslo forteller om regn frem til søndag 17. juni, og så sol og opp mot 20 grader uken mot Sankthans. Bergen 17 grader, Kristiansand et par og tjue, og sol allerede 13. juni.

Slik fortsetter det. Trondheim 25 grader søndag 17. juni, Bodø 14 grader og sol mandag 18. juni, Tromsø 14 grader lørdag 16. juni, og så litt kaldere, men sol.

Også lengst nordøst i Norge skal det bli bra til Sankthans, 20 grader i Kirkenes søndag 17. juni om vi skal tro varslene.

– Det kan du dessverre ikke riktig enda, sier Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Værboksene til høyre oppdateres automatisk to ganger i døgnet, og ellers når Storm-meteorologene gjør manuelle korrigeringer.

Kanskje

Varslene på storm.no kommer fra et stort europeisk meteorologisk senter utenfor London. Der samles værobservasjoner fra hele verden, og brukes som utgangspunkt for værvarslene.

Datamaskinene lager ikke bare en prognose, men mange. Hvert varsel har en sannsynlighet, og derfor spriker anslagene normalt jo lenger frem i tid man kommer.

– Vi kaller det et ensemble, forklarer Apeland.

Dersom mange av prognosene samler seg om samme temperatur er varslene rimelig sikre. Spriker de øker usikkerheten. Og det gjør de nå.

Under kan du se fire av de 50 prognose i ensembelet fra onsdag.

Kartene viser luftrykket ved bakken. Den første har kraftige lavtrykk over Sør-Norge og Finland, det andre et svakt høytrykk, nummer tre en kombinasjon av svake høytrykk og lavtrykk, og den siste to store svake lavtrykk.

Her er fire av 50 prognoser for fredag 15. juni. Linjene er trykket ved bakken. Prognosene gir vidt forskjellig vær. (Foto: StormGeo)
Her er fire av 50 prognoser for fredag 15. juni. Linjene er trykket ved bakken. Prognosene gir vidt forskjellig vær. (Foto: StormGeo)

Det er ikke enkelt å varsle været når prognosene ser sånn ut!

– De sikreste varslene har vi når det er høstlavtrykk på vei, sier Apeland. Og store høytrykk om sommeren, kraftige nok til å blokkere for lavtrykkene.

Det var et slikt høytrykk som ga oss finværet i pinsen, varslet lang tid i forveien.

Lavtrykk på lavtrykk

Nå er vi inne i en periode med mange lavtrykk inn mot Norge. Mellom dem blir det en dag eller så med sol og blå himmel, før det skyer til igjen.

– Problemet med disse lavtrykkene er at de er så svake at det skal lite til før de endrer bane, sier Apeland. Du må derfor regne med at prognosene endres ofte fremover.

Så vi kan egentlig ikke stole på varslene?

– De viser den mest sannsynlige prognosen, men du må regne med at varslene en uke frem endres noen ganger slik værsituasjonen er nå, svarer Apeland.

Høytrykk

Mandag så det ut til at det skulle bygge seg opp et skikkelig høytrykk over Skandinavia. Det er borte fra prognosene tirsdag, kan det dukke opp igjen?

– Det er tvilsomt, men det er fortsatt lov å håpe, sier Apeland.

Les: Eli Kari Gjengedal tror ikke på sol Sankthans

Les også: Hvor blir det av sommervarmen?