Miroslav Klose har mye å revansjere i EM. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
Miroslav Klose har mye å revansjere i EM. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
Miroslav Klose (Foto: Rob Griffith/Ap)
Miroslav Klose (Foto: Rob Griffith/Ap)
Miroslav Klose kan slå Gerd Müllers scoringsrekord. (Foto: Frank Augstein/Ap)
Miroslav Klose kan slå Gerd Müllers scoringsrekord. (Foto: Frank Augstein/Ap)

Klose jakter på Müllers målrekord: – Denne gamle skrotten holder ut

Scoret i alle kvalifiseringskampene han spilte, men har mye å revansjere i EM.

Miroslav Klose fyller 34 år når Tyskland EM-åpner mot Portugal lørdag. Spissen har scoret 63 mål på 116 landskamper, og har bare fem mål opp til Gerd Müllers scoringsrekord.

Müller scoret i sin tid 68 mål på 62 kamper for Vest-Tyskland. Den rekorden kan ryke før EM-sluttspillet er over.

– Beina mine duger ennå. Jeg har ingen tegn på slitasje. Så denne gamle skrotten holder ut, sier Klose.

Se videoreportasje i videovinduet øverst i saken!

Spiller for Tyskland i hjemlandet Polen
Klose er født i Polen, og det blir ekstra spesielt for ham å spille EM-kamper for Tyskland i sitt eget hjemland.

Nylig var 33-åringen og flere av lagkameratene i Auschwitz for å vise sin respekt etter herjingene som fant sted i andre verdenskrig.

– Jeg er like glad i dette landet som i Tyskland. Jeg er født her, og en stor del av familien min og vennene mine kommer herfra. Derfor var det ikke noen tvil om at jeg skulle dra til Polen, sier spissen.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Les også: Se, her er en EM-stjerne som er tilbake fra skade

VM-spesialist
Lazio-spilleren har markert seg flere ganger som en VM-spesialist. I 2002 scoret Klose med fem headinger i sitt første verdensmesterskap.

Fire år senere ble Tyskland-spissen VMs toppscorer, og også i Sør-Afrika for to år siden var 33-åringen hyppig på scoringslista. Der endte den polskfødte tyskeren med fire mål.

Les også: Vertslandene: Polen og Ukraina
Les også: Magetrøbbel skaper uro i Ukraina-troppen

Har skuffet i EM
I EM-sluttspill har Klose derimot ikke klart å markere seg på samme måte. I 2004 var han akkurat kommet tilbake fra en kneskade og endte turneringen uten scoringer.

Også i det forrige EM-sluttspillet tok det lang tid før Klose fant nettmaskene. Det gjorde han riktignok i både kvartfinalen og semifinalen, men veteranen stoppet på to scoringer, i et mesterskap hvor Tyskland tapte finalen mot Spania.

Les også: Slik blir fotball-EM på TV 2
Les også: Vidunderet Danmark

Scoret i alle kvalifiseringskampene han spilte
Kanskje er det Kloses tur denne gangen. Han scoret 12 ligamål for Lazio i den nylig avsluttede sesongen, og spissen puttet ni ganger på de seks EM-kvalifiseringskampene han spilte.

Tyskland vant samtlige ti kvalikkamper. Klose åpnet kvalifiseringen med å score kampens eneste mål borte mot Belgia, og fulgte opp med to mål hjemme mot Aserbajdsjan (6-1).

Les også: Disse klubbene har flest spillere med i EM

Han scoret også to ganger hjemme mot Tyrkia (3-0) og Kasakhstan (4-0), og noterte seg for én scoring borte mot Kasakhstan (3-0) og hjemme mot Østerrike (6-2).

Klose spilte ikke i bortekampene mot Østerrike (2-1), Tyrkia (3-1) og Aserbajdsjan (3-1). Han var heller ikke på banen i hjemmekampen mot Belgia (3-1).

Les Alsakers blogg: Euro 2012 – 3 favoritter, 3 spørsmål
Les også: Alsaker vurderer gullkandidatene: Dette kan stoppe EM-favorittene

Klose eller Gómez
Så gjenstår det å se om det er Klose eller den andre målmaskinen Mario Gómez som får tillit ved siden av den andre polskfødte spissen, Lukas Podolski.

– Gómez mener nok at det er hans tur nå, etter en effektiv sesong med 26 ligamål for Bayern München. Når tvilen fremdeles sliter i Joachim Löw, har nok det to årsaker. Gómez leverte ikke i EM i 2008 eller i VM i 2010. Enda viktigere er det at Klose passer bedre som spillende spiss i dette tyske lagets imponerende angrepsmønster. Gómez er goalgetter, men ikke veldig mye mer. Klose er derimot flink til å linke opp med lagkameratene, og han er dessuten en lederskikkelse av rang. Klose er rusten etter et par måneder ute i vår, og det kan være Gómez sin mulighet. Er Klose 100 prosent klar, tror jeg Löw faller ned på veteranen igjen, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Les også: Disse stjernene får du se i EM-sluttspillet