MØTER RIKEMEKLEREN: Leder Gunn Olander i YS kommune mekler tirsdag. Her holder hun appell til de streikende YS medlemmene som demonstrerer untenfor UD i Oslo sentrum onsdag. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
MØTER RIKEMEKLEREN: Leder Gunn Olander i YS kommune mekler tirsdag. Her holder hun appell til de streikende YS medlemmene som demonstrerer untenfor UD i Oslo sentrum onsdag. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Kommunestreiken i Oslo er over

Partene har godtatt forslaget til løsning.

Det har blitt godtatt en skisse til løsning onsdag morgen, opplyser mekler Geir Engebretsen til NTB.

Partene i Oslo kommune følger dermed etter partene i kommunestreiken, som sent tirsdag kveld avblåste streiken.

– Jeg er veldig glad for at streiken nå er over. Det betyr at lærere og førskolelærere er tilbake på jobb og forbrenningsanleggene igjen vil være i drift, slik at søppelet kan hentes, sier finansbyråd Kristin Vinje.

LES OGSÅ: Storstreiken er over

Lønnsøkning på minst 10.750

Alle ansatte i Oslo kommune er sikret en lønnsøkning på minst 10.750 kroner i tillegg per år fra og med 1. mai i år. I tillegg kommer lokale forhandlinger. Ansatteorganisasjonene har, som i KS-området, fått en økonomisk ramme i årets lønnsoppgjør på vel 4,1 prosent.

– Streiken i Oslo kommune var viktig og ga gjennomslag for at lønnsutviklingen for ansatte i Oslo kommune skal holde tritt med privat sektor både i år og framover, sier Martin Moen, forhandlingsleder for YS Oslo kommune.

– Den totale rammen for oppgjøret er økt. I tillegg har vi fått en garanti for at en eventuell lavere lønnsutvikling enn industrien skal kompenseres ved mellomoppgjøret i 2013. Det er et betydelig bedre tilbud enn det Oslo kommune la på bordet da vi ble tvunget ut i streik, fortsetter Moen.

LES OGSÅ: Flyplassene trues av full streikekollaps

Takker de streikende

Fungerende forhandlingsleder Silje Naustvik i Unio mener at det ikke var mulig for organisasjonen å oppnå mer i årets lønnsoppgjør i Oslo kommune ved å streike videre.

– Streiken har gitt oss samme økonomisk ramme som i resten av kommunene i Norge, sier hun.

Naustvik takker alle som har streiket og bidratt på andre måter.

– Jeg er stolt over måten våre medlemmer både i Oslo og ellers i landet har framstått under streiken. De har fått fram budskapet vårt om at kompetanse må lønne seg bedre, avslutter forhandlingslederen.

LES OGSÅ: Raser mot lærervasking på streikerammet skole

Tilbake i jobb

Partene i arbeidskonflikten ble enige om å starte frivillig mekling hos Riksmekleren 15.15 tirsdag.

Meklingen natt til onsdag omfattet Unio, YS og tre LO-forbund med til sammen omkring 1.300 streikende.

– Det er meningen at de streikende skal tilbake på jobb fra arbeidstidens start i dag, onsdag, opplyser mekler Geir Engebretsen.

Unio-streiken i Oslo omfattet 1092 medlemmer etter en opptrapping med 545 arbeidstakere tirsdag.

YS-streiken i hovedstaden omfattet 127 medlemmer, etter en opptrapping fra 87 tirsdag.

I de tre LO-forbundene var 96 medlemmer tatt ut i streik i hovedstaden. (TV 2/NTB).

LES OGSÅ: Kø-kaoset koster opptil 25 millioner daglig