vårenslagiadeccoligaen
vårenslagiadeccoligaen

Her er vårens lag i Adeccoligaen

TV 2 Sporten har plukket ut de beste spillerne, største overraskelsene og mest skuffende prestasjonene i Adeccoligaen.

Vi skal i denne artikkelen oppsummere hvordan Adeccoligaen har vært til nå.

Vurderingene er subjektive og er tatt på bakgrunn av hva vi selv har opplevd, hva vi har lest og hva vi har hørt. Det vil derfor være størst mulighet til å bli vurdert i enten positiv eller negativ retning hvis laget og dets spillere har vært vist i en av våre tv-sendte kamper, men vi har også sett en rekke andre kamper live og skal ha et godt informasjonsgrunnlag å gjøre våre vurderinger ut ifra.

En del av artikkelen vil også dreie seg om hvilket lag som har overrasket mest, og hvilket som har vært den største skuffelsen. Denne vurderingen tar utgangspunkt i den subjektive vurderingen vi gjorde av Adeccoligaen i forkant av sesongen.

Vi starter med å vise hvordan tabellen ser ut etter ti runder og hvordan vi tippet tabellen skal se ut etter siste kamp:

1. ULL/KISA 24 POENG 1. IK START
2. IK START 21 POENG 2. SARPSBORG 08
3. SARPSBORG 08 20 POENG 3. SANDEFJORD FOTBALL
4. RANHEIM IL 18 POENG 4. KIL TOPPFOTBALL
5. BODØ/GLIMT 18 POENG 5. BODØ/GLIMT
6. TUIL 14 POENG 6. MJØNDALEN IF
7. STRØMMEN IF 14 POENG 7. HAMKAM
8. MJØNDALEN IF 14 POENG (9 KAMPER) 8. HØDD IL
9. KIL TOPPFOTBALL 13 POENG 9. NOTODDEN FK
10. SANDEFJORD FOTBALL 12 POENG (9 KAMPER) 10. RANHEIM IL
11. HAMKAM 12 POENG 11. BRYNE FK
12. BRYNE FK 12 POENG 12. STRØMMEN IF
13. NOTODDEN FK 9 POENG 13. ULL/KISA
14. ALTA IF 8 POENG 14. ALTA IF
15. HØDD IL 6 POENG (9 KAMPER) 15. BÆRUM SK
16. BÆRUM SK 2 POENG (9 KAMPER) 16. TUIL

Som vanlig er det tett og jevnt. Det skiller for eksempel bare fem poeng mellom den siste plassen som gir rett til kvalifikasjonsspill til Tippeligaen og nedrykk. I toppen er det Ull/Kisa, IK Start og Sarpsborg 08 som har tatt poeng slik topplag bør gjøre på ti kamper, mens poengfangsten til Hødd IL og Bærum SK lukter det definitivt nedrykk av (begge lag har en kamp mindre spilt, innbyrdes oppgjør dem imellom, enn de fleste andre lag).

Største positive overraskelse – Ull/Kisa

TUIL har gjort startet sesongen godt til å være nyopprykket. De spiller en positiv fotball, har luket bort disiplinære utfordringer som alltid har gitt mange gule kort og har vært nære på å ta poeng borte fra både KIL og Glimt i tillegg til de poengene de har. Ranheim mistet hele sentrallinjen sin før denne sesongen og har foreløpig gjort vårt tips til latter. Trener Bjørkan & Co har på ypperlig vis klar å tette tomrommene etter spillerne som har forlatt klubben, og kjemper i toppen for tredje året på rad.

eirik soltvedt
eirik soltvedt

MEN den største positive overraskelsen er selvfølgelig Ull/Kisa. Som nyopprykket lag er det meget sterkt å lede tabellen når det har gått ti runder. Laget fremstår som meget godt organisert, har en tydelig (og omdiskutert) offensiv spillestil og er meget sterke på dødball. Det er dog viktig å merke seg at laget ikke er noe ungt og urutinert lag, da de har en snittalder på dem som startet sist kamp på ca. 29 år. Det er antakelig, om ikke det eldste, blant de eldste startoppstillingene som er i norsk toppfotball for tiden. Og spillerne er ikke bare gamle, men også rutinerte. Av de bakerste fem spillerne er det hundrevis av Tippeligakamper, kaptein i cupfinale, proff i utlandet, landslagskeeper, osv.

 • Godt organisert: Kisa har fremstått som et lag med meget korte avstander mellom sine tre ledd. De er gode som førsteforsvarere, til å trykke etter når laget er i angrep og falle av samtidig. De er også gode til å hindre vending av spill hos motstanderen slik at de også kan ha tett avstand mellom spillerne internt i hvert ledd og ikke frykte rom som oppstår på motsatt side av ballfører.
 • Tydelig spillestil: Kisa vil gå hurtig fremover når de har vunnet ballen, men gjerne også få med midtbanen i disse hurtige angrepene. Noen av de fineste kontringene vi har sett i årets Adeccoliga har Kisa stått for med mange og gode bevegelser foran ballfører. Mot etablert lavt forsvar slår de nesten utelukkende langt mot en av sidene, for enten å vinne duellen eller få gjenvinning der fremme, eller å skaffe seg et innkast eller corner i farlig sone. Kisa setter ikke i gang kort bakfra hvis de spiller mot lag som står høyt og er i balanse.
 • Dødballer: Kisa har ikke spesielt mange store spillere å flytte opp i boks på offensive dødballer. Men Nordnes og Andresen er farlige i luften på presise cornere og innkast. Innkastene er jo selvfølgelig et kapittel for seg selv da saltoinnkastene til Holmen sørger for full panikk hos hvilket som helst lag de møter.

Det som allikevel overrasker mest hos Kisa, er jobben Erlandsen har gjort med å få alle til å dra i samme retning. Erlandsen er meget tydelig som trener, men har en rekke spillere som er gamle og erfarne og som ofte har egne meninger om hvordan ting skal løses. Men spillerne er veldig lojale til systemet og måten å spille på, så stor ære til både trenere og spillere. Kanskje det er et varsku til de unge spillerne i Norge om at det viktigste i fotball er å kunne de grunnleggende retningslinjene i spillet, og så får sålefinte og fargen på fotballsko komme seinere. Men det er også flere ankepunkter mot «konseptet til Erlandsen»:

 • Hva gjør laget når de havner under i kampene og må frem i banen og jage mål? Vil det da bli avstander mellom lagdelene og mestrer de bakromsproblematikken?
 • Hva skjer hvis laget taper flere kamper på rad? Begynner de rutinerte spillerne å tvile? Vi vet det er mange spillere i troppen som har egne meninger om hvordan fotball skal spilles, og de meningene er ikke utelukkende i tråd med slik Kisa spilles i dag.
 • Hva gjør laget når de møter like kyniske lag som ligger langt tilbake i banen og i tillegg er gode til å forsvare seg i egen boks?

Uansett ankepunkter, ingen kan ta fra Kisa den fantastiske vårsesongen de har hatt. De er helt klart vårens overraskelse i Adeccoligaen!

Største negative overraskelse – Hødd IL

Bryne har levert under forventning i forhold til de ressursene som legges ned i satsingen på Jæren, i forhold til treningsforhold og i forhold til spillermaterialet de siste årene. Det virker som om det hviler en eller annen forbannelse over laget da de på sitt beste er helt i toppen av Adeccoligaen spillemessig, men ofte har dårlig uttelling på sjanser og pådrar seg mange alvorlige skader.

Vi vet de bare ligger en plass dårligere enn det vi tippet på forhånd, men det var et tips som var basert på tidligere sesongers underprestering og vi mener fortsatt det er et stort uforløst potensial i laget. Sandefjord Fotball har sanket poeng langt under det vi har forventet av dem, og er nødt til å ha en langt sterkere høstsesong hvis ikke fantastiske Komplett.no-Arena blir stående meget glissen utover høsten.

Alle lag har skader, men Sandefjord Fotball har vært ekstra hardt rammet i våres. Med sentrale Røyrane, Dokken, Gabrielsen, Magnusson ute med skader, samt Bindia og Jaiteh opptatt med landskamper her og der, har laget vært sterkt redusert over en lengre periode. Det merkes på en ung og tynn tropp. Men vi unnskylder laget på grunn av dette og tror de kommer sterkere tilbake i de siste 21 kampene.

Så den største negative overraskelsen for oss til nå har vært Hødd IL. Med kun poeng i to av ni kamper har de prestert langt under hva vi forventet av de før sesongen. Laget fikk en etterlengtet seier sist runde, da vi fikk se potensialet i laget i den flotte 5-0 seieren over Kamma. Den eneste seieren laget hadde før det, var en meget heldig sådan hjemme mot Glimt i tredje serierunde. Hødd har slitt til nå i sesongen både med skader og sykdom, men også i forhold til manglende trykk, vingling mellom formasjoner og altfor mange innslupne mål. Hødd imponerte stort i lange perioder i fjorårets Adeccoliga, og fremsto som et lag med klar spillestil, god arbeidsmoral, trykk i spillet sitt og en fin sammensatt spillergruppe.

Etter seieren sist har vi fortsatt troen på at laget skal klatre ytterligere på tabellen utover i sesongen. Vi mener det er et stort potensial til forbedring i laget. Noen av faktorene vi mener kan slå ut i positiv retning er:

 • Få toppscorer Karlsen disponibel for spill igjen.
 • Helland er kvitt pollenplagene sine.
 • Ahmed tilbake i form.
 • Finne og spille sammen et fast stopperpar. Slapp inn 42 mål i hele fjor, 21 til nå på 9 kamper er for mye.
 • Slutte å variere formasjon, og rendyrke 4-3-3 som de var glimrende på sist sesong.
 • De har sett nedrykket i hvitøyet allerede. Vi tror laget har lært av situasjonen og at vi kommer til å se et helt annet Hødd i høst.

Det blir spennende å se om laget klarer å innfri våre forventninger til en snuoperasjon i de siste 21 kampene resten av sesongen. For å klare det må fokuset være å få orden på de ovenfor nevnte faktorer og MÅ innse at slik de har prestert til nå faktisk bærer rett ned i 2. divisjon!

Adeccoligaens 5 beste utespillere uansett posisjon og 3 beste keepere.

Det er mange spillere som i enkeltkamper har vist flott prestasjoner og det vises til tider fotball av meget høy kvalitet. Noen spillere har etter vår mening hatt det lille ekstra, og vi vil gjøre et forsøk på å rangere de fem beste utespillerne og de tre beste keeperne i Adeccoligaen. Nok en gang vil vi presisere at vi ikke har fått sett alle kamper og alle lag, men at vurderingen er av høyst subjektiv art.

solomon owello
solomon owello

Beste utespillere:

1. Solomon Owello – IK Start

 • Start skal prise seg lykkelige over at ingen Tippeligalag signerte denne spilleren i år. Han er etter vår mening den klart beste spilleren, og holder i hvert fall godt Tippeliganivå og kanskje bedre enn det også.

2. Øyvind Hoås – Sarpsborg 08

 • Med sine fem mål på åtte kamper fra start har spissen vært rimelig farlig foran mål. Men det er i kombinasjonsspillet og hans ferdigheter først og fremst langs bakken som imponerer. Til tider er han verdt inngangspengene alene, men må bidra enda mer når laget sliter før han er en helt topp spiller etter vår mening.

3. Badou N’Diaye – Bodø/Glimt

 • Badou som han kalles i Glimt-miljøet har tatt Adeccoligaen med storm etter vår mening. Han spiller med to knallgode spillere rundt seg på midtbanen til Glimt, Knarvik og Berg, men vi mener han har det lille ekstra i kraft av sin teknikk og løpskapasitet. Han har scoret to mål på ni kamper, og er flink til å komme seg inn i boks. Men vi mener også at Badou har et klart forbedringspotensial med hensyn til ikke å ligge for mye nede når han pådrar seg småskader og ikke forsøke å påvirke dommere til å få frispark.

4. Matthias Vilhjalmsson – IK Start

 • Vilhjalmsson ligger helt i toppen av toppscorerlisten med sine syv mål, en plass han deler med fire andre spillere. Så kanskje det ikke er så imponerende å score syv på ti kamper for et så godt lag som Start? Vi mener han har flotte bevegelser, viser god teknikk og er god til å avslutte både med føtter og hodet. Han har vist egenskaper som vi tror vil egne seg godt også på et høyere nivå, og er rimelig sikre på at han ville scoret mål også i Tippeligaen.

5. Roshat Shaswari – Bærum Sk

 • Shaswari har scoret syv mål på ni kamper for det desiderte bunnlaget Bærum, og det forteller det meste om hvilke kvaliteter denne gutten har. Vi har sett han i aksjon flere i flere kamper, og han er meget rask og har meget gode individuelle ferdigheter. Noen ganger ser det ut som han er på løkka og driller med yngre spillere, så god er han på sitt beste. Han har utfordringer med å bli enda bedre relasjonelt med sine medspillere, og han må også stabilisere humøret sitt og være «på» hele tiden.

5. Magnus Nikolaisen - Alta IF

 • En spiller vi ikke har sett live i år, men som med syv mål for et Alta som har slitt tungt hittil i år er nødt til å være med som en ekstra spiller på en slik liste. Alta har scoret femten mål hittil, og Nikolaisen står for nesten halvparten av målene. Det vi vet om spilleren er at han er meget rask og har et godt skudd.

Duwayne Kerr
Duwayne Kerr

Beste keepere:

1. Duwayne Kerr – Strømmen IF

 • Kerr har vært lysende god i vårsesongen for Strømmen. Han er fabelaktig i feltet, er god en mot en og har en veldig stor rekkevidde spesielt på skudd i høyden. Kerr slet med skade i hele fjor og var ustabil, men har nå stabilisert spillet sitt på et høyt nivå. Mange av poengene den siste tiden kan Strømmen takke sin gode sisteskanse for. Kerr kan forbedre seg i vurderinger på når han skal ut i feltet eller ikke, og også på nærskudd langs bakken. Kerr står på det Jamaicanske landslaget, og det har allerede vært Tippeligaklubber som har vist stor interesse for han.

2. Arnold Origi – Ull/Kisa

 • Origi er en silkemyk atlet som står bak det gjerrigste laget i Adeccoligaen til nå. Selv om han ikke er veldig stor av vekst, er han en meget god keeper i feltet og avverger mange farligheter med sitt offensive spill i egen boks. I tillegg han en fabelaktig reaksjonsevne og er meget god på strek. Origi var alvorlig skadet for noen sesonger siden og var ute av fotballen i over ett år. Det er flott å se han tilbake i toppform igjen, noe som både Kisa og det Kenyanske landslaget har stor nytte av.

3. Pavel Londak – Bodø/Glimt

 • Londak er en meget rutinert keeper og har over hundre kamper på de to øverste nivåene i Norge. I tillegg er han landslagskeeper for det Estiske landslag og har over tjue kamper på internasjonalt seniornivå. Londak er etter vår mening en god allrounder som er bra skuddstopper, bra i feltet, bra en mot en, men som først og fremst er blant de fremste på grunn av sin rutine og erfaring.

Vårens lag – Adeccoligaen 2012

POSISJON NAVN KLUBB
KEEPER DUWAYNE KERR STRØMMEN IF
HØYRE BACK PÅL STEFFEN ANDRESEN ULL/KISA
HØYRE STOPPER GLENN ANDERSEN IK START
VENSTRE STOPPER MAGNAR ØDEGÅRD SARPSBORG 08
VENSTRE BACK ROLF DANIEL VIKSTØL IK START
HØYRE KANT NICOLAI SOLBERG SARPSBORG 08
SENTRAL MIDTBANE SOLOMON OWELLO IK START
SENTRAL MIDTBANE BADOU N'DIAYE BODØ/GLIMT
VENSTRE KANT ERNEST ASANTE IK START
SPISS MATTHIAS VILHJALMSSON IK START
SPISS ØYVIND HOÅS SARPSBORG 08

Innbyttere: Arnold Origi, Gudmundur Kristjansson, Kristian Flittie Onstad, Robert Stene, Espen Søgård, Roshat Shaswari, Magnus Nikolaisen

Det er viktig å poengtere at det er en stor fordel å være på de lagene vi har sett live til nå for å komme i betraktning på dette laget. Vi har tatt med to spillere som vi ikke har sett live hittil, Magnus Nikolaisen og Robert Stene, og vi er helt sikre på at det er flere spillere som burde ha vært med i denne diskusjonen.

Tanker om og forventninger til de neste ti kampene i Adeccoligaen:

 • Vi forventer at IK Start og Sarpsborg 08 drar fra i toppen av tabellen, med Bodø/Glimt og kanskje Ull/Kisa på slep.
 • Vi tror Bærum SK og Alta IF kommer til å slite også kommende periode.
 • Vi forventer at Sandefjord Fotball og KIL Toppfotball får orden på skutene og sniker seg inn på kvalikplasser.
 • Vi tror Mjøndalen IF fort kan bli outsidere i toppsjiktet av tabellen.