Helga Pedersen og Per Willy Amundsen (Foto: Montasje: SCANPIX)
Helga Pedersen og Per Willy Amundsen (Foto: Montasje: SCANPIX)

Frp får ikke være med på klimasamtaler

De rødgrønne inviterer til nye samtaler om klima, men stenger Fremskrittspartiet ute på gangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Målet med møtet er å avklare om det er vilje til å gå videre med samtalene om klimameldingen, sier parlamentarisk leder Helga Pedersen (Ap).

Torsdag ettermiddag inviterte hun de parlamentariske lederne fra Høyre, KrF og Venstre til nye samtaler om klimapolitikken.

– Et spill fra de rødgrønne

Fremskrittspartiet som var en del av forhandlingene i første runde, får ikke lov til å være med videre. Da tv2.no presentrete nyheten for miljøpolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (Frp) ved 17-tiden tirsdag, kom det svært overraskende på ham.

– Det synes jeg viser at regjeringen i utgangspunktet ikke ønsker et bredt forlik om klimapolitikken, sier Amundsen.

Han mener de rødgrønne partiene nå har avslørt at de ikke har ønsket reelle forhandlinger med Fremskrittspartiet tilstede.

– Denne invitasjonen avslører at dette ikke har handlet om politisk innhold, men har vært et spill der regjeringspartiene ikke har ønsket oss ved forhandlingsbordet, sier Amundsen til tv2.no.

LES OGSÅ: Brudd i klimaforhandlingene på Stortinget

Har etterlyst vilje

En samlet opposisjon har etterlyst reell forhandlingsvilje hos regjeringspartiene, som mener opposisjonne har drevet politisk spill.

– Basert på erfaringene fra prosessen så langt er det mest realistisk å få til en løsning sammen med forlikspartnerne i klimaforliket. Vi håper Venstre, Høyre og KrF tar imot den invitasjonen og ønsker å gjenoppta forhandlingene, sier partileder Audun Lysbakken (SV).

– Regjeringspartienes mål har hele tiden vært å få til en bred enighet, men slik forhandlingene har utviklet seg må vi erkjenne at en enighet med Venstre, Høyre og KrF er det som har størst mulighet for å lykkes, sier parlamentarisk leder Anne Tingelstad Wøien (Sp).

Nytt tilbud

Regjeringspartiene er i ferd med å samle seg om et nytt tilbud til opposisjonen.

– Vi skal samles på rødgrønn side for å se om det er mulig å få samtalene i gang igjen. Dette vil bli avklart ganske raskt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen antyder at opposisjonspartiene allerede i løpet av kvelden vil bli invitert tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi har hele tiden ønsket et bredest mulig forlik, sier hun.

LES OGSÅ: Nordmenn har liten tro på klimameldingen

Positiv

Høyres klimapolitiske talsmann, Nikolai Astrup, ønsker regjeringspartienes initiativ velkommen.

– Jeg er veldig positiv til å få en bred enighet om norsk klimapolitikk og imøteser invitasjonen fra de rødgrønne, sier Astrup til VG Nett.

Han får støtte fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Venstre har vært for et forlik hele tiden. Det står fast, sier hun til tv2.no.

LES OGSÅ: Skei Grande refser regjeringen, roser SV-statsråd

Vil bruke kvelder og netter

Meldingen er nå til behandling i energi- og miljøkomiteen som skal avgi sin innstilling torsdag.

– Vi er beredt til å bruke kvelder og netter på å få til et forlik. Men da må regjeringen komme oss i møte, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Fortsatt er frontene steile og mistenksomheten stor. De 34 forslagene som Høyre, Venstre og KrF la fram under forhandlingene, beskrives av regjeringen som ren overbudspolitikk.

– De borgerlige framprovoserte et brudd ved å fremme krav som de viste ville bli avvist, sier en kilde i regjeringsapparatet til NTB.

LES OGSÅ: Høyre: Umulig å innfri målene i klimaforliket

Ba Jens gripe inn

Tidligere tirsdag ba KrF om at statsministeren kommer på banen.

– Det er synd at det ikke var mulig å komme til enighet. Regjeringspartiene sa at de var beredt til å gjøre endringer i klimameldingen. Men nå er saken til behandling i Stortinget, og da er det ikke riktig av meg å kommentere den, sa statsminister Jens Stoltenberg til NTB tirsdag formiddag.

Stortinget skal etter planen behandle klimameldingen 11. juni.

(NTB/ TV 2)