Høyre leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet under partilederdebatten i TV 2 mai 2012. (Foto: Fredik Varfjell/NTB Scanpix)
Høyre leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet under partilederdebatten i TV 2 mai 2012. (Foto: Fredik Varfjell/NTB Scanpix)

Rekordmange velgere flykter fra Jens til Erna

Rundt 200.000 velgere som stemte på de rødgrønne partiene i 2009 hopper over til borgerlig side.

Med 32,5 prosent på junimålingen TNS Gallup har laget for TV 2, ville Høyre blitt klart størst på Stortinget, med nesten dobbelt så mange representanter som de har i dag.

I vinter avslørte tv2.no Arbeiderpartiets hemmelige valgkampstrategi der det heter at «Parti et Høyre har per i dag få svake punkter og et stort velgerpotensial. Det er nå en stor konkurranseflate mellom Arbeiderpartiet og Høyre om velgere».

LES OGSÅ: Hemmelig notat: Slik skal Arbeiderpartiet slå Høyre i 2013

Noen få tusen avgjør

Kampen om makten ved stortingsvalget i 2013 kan komme til å stå om noen få tusen stemmer.

Omregnet til antall velgere, viser bakgrunnstallene på TNS Gallups junimåling at 130.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet i 2009 nå ville ha stemt Høyre. I tillegg henter Høyre en del tusen velgere fra Senterpartiet og SV, mens det er svært få som går motsatt vei.

Nettoovergangen fra de rødgrønne partiene til Høyre er i dag hele 160.000 velgere.

I tillegg er nettoovergangen fra de rødgrønne til Fremskrittspartiet rundt 20.000, mens den er rundt 15.000 til Venstre. På borgerlig side er det i dag bare KrF som har et negativt bytteforhold til de rødgrønne.

Totalt er det dermed rundt 200.000 velgere som stemte rødgrønt i 2009 som i dag ville ha gitt sin stemme til et av de borgerlige partiene.

Sjekk alle meningsmålingene i partibarometeret på tv2.no

Høyre «stjeler» kjernevelgere

En analyse tv2.no har gjort av bakgrunnstallene viser at Høyre seg ut til å styrke seg blant velgere i offentlig sektor, der de rødgrønne partiene tradisjonelt har hatt et klart overtak.

Mens Høyre i tidsrommet januar 2011 – april 2012 i gjennomsnitt hadde en oppslutning på 22 prosent av de ansatte i offentlig sektor, har partiet på de tre siste målingene hatt henholdsvis 27, 29 og 31 prosents oppslutning i denne velgergruppen.

Også blant de som er «selvstendige» har Høyre styrket seg betydelig, i denne gruppen inngår blant annet bønder.

Det er disse to gruppene som de siste ukene har ligget i konflikt med regjeringen både om lønnsoppgjør og jordbruksforhandlinger.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

rodgronn-vs-hfrp-09-12
rodgronn-vs-hfrp-09-12

Rødgrønn bunnotering

Siden de rødgrønne vant valget i 2005, er det bare to enkeltmålinger fra TNS Gallup som har vist lavere oppslutning for regjeringspartiene enn de har i juni

I september 2010 bikket de rødgrønne under 36,9 som fikk Thorbjørn Jagland til å kaste kortene i 1997. I dag ligger de et knappenålshode foran med 37,6 prosent, som er 0,2 prosentpoeng høyere enn hva de oppnådde i mai.

Samtidig får Høyre og Fremskrittspartiet flertall på målingen, og ville kapret 88 mandater dersom det var valg i dag. Selv om SV skulle krype opp til sperregrensen med 4,0 ville de to partiene på høyresiden kapret et knapt flertall med 85 mandater, viser beregninger tv2.no har laget.

LES OGSÅ: Enda en Ap-topp sier nei til gjenvalg