Ronny Alte vitnet i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Ronny Alte vitnet i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Ronny Alte: – Det er folk som kaller seg Knights Templar

Den tidligere lederen for Norwegian Defence League sier at han kjenner til høyreekstreme grupper som hedrer tempelridderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere lederen i Norwegian Defence League (NDL), Ronny Alte, avga sitt vitnemål for retten tirsdag morgen.

Han var kalt inn av Anders Behring Breiviks forsvarere for å gi et bilde av hvordan det er å være islamkritisk i Norge i dag.

– Før 22. juli var det tilnærmet umulig å komme fram i media. Og om vi fikk oppmerksomhet, så var den nesten utelukkende negativ, sier Alte, som legger til at det fortsatt i stor grad er tilfelle.

Blir truet og hengt ut

Han sier at er enig med Breivik ytringsfriheten bare gjelder enkelte i Norge, og at det ikke er enkelt å fremme et annet syn enn det som defineres som politisk korrekte. Han viser til at ikke hans vitnemål i retten i dag blir kringkastet.

Han forteller om en hverdag preget av trusler, og hevder han til stadighet blir hengt ut som voldsromantiker av venstresiden.

LES OGSÅ: Mener staten trikset med innvandringstallene

Ville ta avstand

– Jeg går ikke ut på kvelden uten skuddsikker vest. Politiet har satt store ressurser inn for å beskytte meg.

Alte var leder i NDL i ett år. Han forteller at han avsluttet lederskapet fordi det var uenigheter om hvordan de skulle stille seg til handlingene 22. juli. Han sier at mens han ønsket å gå aktivt ut og ta avstand fra handlingene, ønsket andre at de bare skulle tie stille – fordi de fryktet at media ville vri på uttalelsene.

Noen støtter Breivik

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra spør Alte om det er mange som deler Breiviks oppfatninger.

– Jeg skal være forsiktig med å anslå antall støttespillere. Men det finnes folk som støtter det som står i manifestet, folk som støtter bomben i regjeringskvartalet og som støtter hele aksjonen, sier Alte. Han understreker likevel at de aller fleste tar avstand fra de voldelige aksjonene, og sier at gruppen som støtter er «forsvinnende liten».

Han sier at han ikke hadde hørt om Anders Behring Breivik før 23. juli.

Hørt om KT

Dommer Arne Lyng spør Alte om han hadde hørt om tempelriddere og Knights Templar tidligere.

– Jeg har hørt om forskjellige grupper som kaller seg tempelriddere. Det finnes utenlandske ekstreme grupper som har brukt betegnelsen Knights Templar. Men jeg tror de har skiftet navn nå.

Han får spørsmål om hva denne gruppa heter nå, men svarer at han ikke er sikker, og derfor er redd for å henge ut feil gruppe for retten.