HUDSKADE PÅ VENSTRE KINN: Dette bildet av en amerikansk trailersjåfør viser hvordan UVA-stråling fra solen kan skade huden.
HUDSKADE PÅ VENSTRE KINN: Dette bildet av en amerikansk trailersjåfør viser hvordan UVA-stråling fra solen kan skade huden.

Trailersjåfør fikk halve ansiktet ødelagt av sola

Halve ansiktet ble i åresvis eksponert for sol gjennom trailervinduet.

Et bilde av en 69 år gammel amerikansk trailersjåfør vekker oppsikt i internasjonale medier.

Eksponert for sollys over lang tid

Mannen, som har kjørt trailer i 28 år, er et levende eksempel på effektene ved stor eksponering for sollys.

Den ytterste delen av ansiktet hans er rammet kraftig av ujevn tykkelse på huden og rynker, sammenlignet med resten av ansiktet. Ifølge forskning ved Northwestern University i Chicago, er årsaken at 69-åringen over lang tid har blitt eksponert for såkalt ultrafiolett A-stråling (UVA) gjennom bilvinduet på førersiden, skriver The New England Journal of Medicine.

En regelmessig UVA-eksponering kan føre til at det ytterste laget av huden blir tykkere og at elastiske fibre i huden blir ødelagt, heter det i studien.

Les også: Slik blir du kvitt sol- og aldringsflekker

Ekstremt tilfelle

Overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Joar Austad, forklarer at mannen er solskadet. Han har sett lignende tilfeller, men understreker at dette er helt ekstremt.

solskade (Foto: The New England Journal of Medicine)

– Dette er solskadet hud som vi ofte ser hos personer med et langt liv i sola. Rynkene skyldes forandringer i bindevevet i lærhuden som «degenereres» av de langbølgede UV-strålene (UVA). Denne personen har sittet med venstre ansiktshalvdel i sola som sjåfør. UVA-strålene går gjennom glass, sier Austad til tv2.no.

Professor i fysikk ved Universitetet i Oslo, Johan Moan, har forsket mye på effektene av UVA-stråling. Han blir ikke overrasket over at studien viser at UVA-strålingen kan ha en stor effekt på huden.

– Det er ikke noe nytt, men det som er spesielt i dette tilfellet er hvordan naturen har endret en del av huden hans over lang tid, sier Moan til tv2.no.

Les også: – Du trenger ikke høy solfaktor

FORSKER PÅ D-VITAMINER: Professor Johan Moan fikk Universitetet i Oslos forskningspris i 2010 for sin forskning. (Foto: TV 2)

– Usikkerhet om UVA-stråling øker kreftfaren

Moan forklarer at UVA-stråling er en annen type stråling enn det vi først og fremst beskytter oss mot når vi soler oss. Det er UVB-strålingen som gjør oss solbrent og som er mest kreftfarlig. UVA-strålingen trenger dypere ned i huden og kan skade de elastiske fibrene i huden.

Dessuten går UVA-stråling gjennom glass. Det gjør ikke UVB-stråling.

– Det er helt klart en UVA-effekt som har rammet mannen på bildet, for UVB-stråling går ikke gjennom vindu. Når det gjelder kreftfare, er dette fortsatt et meget usikkert tema. Det har kommet ny forskning som sår tvil om hvorvidt UVA er kreftfarlig. Det kan hende det er det, og jeg har tidligere publisert forskning som sier at UVA-stråling kan føre til føflekkreft, sier han.

Les også: Mange har hudkreft uten å vite det

– Folk flest må ikke bekymre seg

Moan forteller at UVA-stråling lenge har blitt sett på som ufarlig, og at solkrem i hovedsak kun beskytter mot UVB-stråling.

– Det har vært et stort fokus på UVB over lang tid, og det er udiskutabelt at denne strålingen kan forårsake hudkreft. Det er også denne strålingen som gir B-vitamin. UVB er det lite av i solstråling, den går ikke gjennom glass, og dabber av på ettermiddagen. UVA-strålingen er det mye av i solstrålene, og denne strålingen varer lenge utover ettermiddagen, sier Moan.

Til tross for at UVA-stråling kan være skadelig for huden ved eksponering over lang tid, beroliger ekspertene nordmenn som planlegger bilferie.

– Det er ikke nødvendig å smøre seg med solkrem inne i bilen, men har man vinduet åpent, så bør man smøre seg.

– Folk flest som kjører bil, trenger ikke å bekymre seg, istemmer overlege Joar Austad.

I studien heter det at de som er like sterkt rammet som trailersjåføren kan forebygge at skadene forverrer seg ved bruk av solkrem og retinolkremer. De anbefales også å få sjekket seg hos hudlege ved jevne mellomrom.