– Det gjelder å legge vekk alle begrensningene og se mulighetene, sier interiørkonsulent og skribent Harriet Bjørnson Lampe til God morgen Norges utfordring: ta en helt vanlig borettslagsaltan og gjør noe spesielt med den!

Oppdraget var åpent, men eieren av balkongen hadde sine helt klare meninger om hva hun ønsket med sin ni kvadratmeter store uteplass.

Forlengelse av stuen

– Jeg har drømt om et uterom hvor jeg kan slappe av og nyte den fine utsikten og et sted hvor jeg kan ha champagnekvelder med venner eller invitere mange gjester til middag. Den skal fungere som en forlenget del av stuen uansett vær, sier Hege Skorpen Olsen, eier av den beskjedne borettslagsaltanen. – I tillegg elsker jeg å sove ute store deler av året, legger hun til.

Store og mange ønsker sett i forhold til altanens helt åpenbare plassbegrensninger. I tillegg er det stolper og takrennenedløp på altanen som gjør at den ikke er så enkel å innrede, men det stopper ikke interiørkonsulenten.

– De fleste drømmer lar seg realisere, sier hun optimistisk.

–Selv om akkurat denne er litt kronglete å møblere, så er det ikke så problematisk hvis man bruker kreativitet og litt egeninnsats.

Har du «Norges vakreste hjem»? Årets jakt er igang. Les mer her!

Bli med på New Yorks kuleste marked

Planlegg godt

Når man skal innrede et så begrenset område er det god planlegging som gjelder.

Slik har interiørkonsulenten oppfylt altaneierens ønsker:

1) Slappe av og nyte utsikten

Med utgangspunkt i utsikten, innsyn og solforhold så ble altanens venstre hjørne valgt som sofakrok. Her er det laget en komfortabel hjørnesofa av trefiberplater og en skumgummimadrass. Sofaen er laget som to store sittekasser med lokk slik at det blir gode oppbevaringsmuligheter inni benkene. Der som avløpsrør og stolper kommer ned er det skåret ut plass, både i madrasser og treverk slik at kassene kan dyttes helt inntil gelenderet, slik at det fungerer som et ryggstø.

2) Fra stue til soverom

Fordi kassene er utstyrt med hjul kan de lett settes mot hverandre slik at hjørnesofaen blir til en behagelig seng, og dermed er eiers drøm om å sove ute oppfylt.

3) Sceneskifte til middagsselskap

Når eieren skal ha middagsselskap trenger hun ekstra stoler, men fordi hun til vanlig ikke trenger mer enn to stoler fremme er det montert kroker på veggene hvor man kan henge opp ekstra kaféstoler.

4) Forlengelse av stuen

Et raust utvalg av puter, tepper, lykter og lys gir altanen et inne-men-ute-preg. Elementer og farger fra inne-stuen går igjen på altanen og er med på å forsterke følelsen av en forlenget stue. I tillegg er det valgt et gulvteppe laget for utebruk som dekker det kalde betonggulvet, og som gir et ekstra koselig preg når man går barbent.

Les også: Her er sommerens store spillfavoritter

Stil 1: Fargerik

Finn din stil!

Når det gjelder stilen har Harriet valgt å vise frem to alternativer. Den ene er helt i tråd med eiers ønske om fargerikt med innslag av yndlingsfargene oransje, rød og lilla. Men som basis har hun gått for en nøytral stil.

- En nøytral basis gir muligheter for forandring. Velger du en nøytral basis kan du enkelt bytte ut puter og pledd dersom du skulle få lyst på en forandring, råder interiørkonsulenten.

Med raske grep viser hun hvor lett det kan gjøres. Fargerike puter er skiftet ut med dusere farger, et myggnetting er hengt opp i en bjørkekvist, og på få minutter er altanen blitt en helt annen:

Stil 2: Lyst og dust

Les også: Lettvint snadder på grillen

–Velg det som ligger ditt hjerte nær. For helhetens skyld kan det være en fordel å skape en stil som harmonerer med interiøret inne i leiligheten slik at uterommet oppleves som en forlengelse av stuen, råder interiørkonsulenten til slutt.

Imponert eier

– Fabelaktig resultat, mener den «nye» altaneieren. –En grå altan er blitt et nyttig hverdagsrom som jeg bruker hele tiden, forteller hun entusiastisk. – Datteren min har fest der, og jeg har allerede den med både middager og champagne med venner. I tillegg er det deilig å sove der ute, sier eieren som mener hun har fått enda mer ut av altanen enn hun hadde trodd var mulig. – Flere av mine naboer i borettslaget har allerede vært og tittet og latt seg inspirere, forteller hun.

Les også: Slik tar du perfekte bilder med mobilkameraet

Shoppingguide:

Ikea

Bohus

Åhlens

Kid

Au Maison

Skumtex

Nilsen Hus og Kotorvedlikehold

Easy Concept

Noma

Mester Grønn