tellnes
tellnes

Professor: – Likestillingen har gått for raskt

Gunnar Tellnes mener at ikke alle klarer omstillingsprosessene som hører med likestilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner blir syke av hjemmet mens menn blir syke av jobben. Dette viser en ny norsk undersøkelse der 30 sykemeldte er intervjuet om årsaken til sykdommen.

Her forteller kvinnene at hjemmet er hovedårsaken til sykemeldingen, mens mennene sier det er jobb.

Gunnar Tellnes, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over resultatet, og peker på likestillingen som en av årsakene til dette.

– Det er noen som takler både hjem og jobb, men vi må ikke glemme at alle ikke er like robuste som de som lager politikken. Likestillingen har gått for raskt - det blir for krevende å være i full jobb, samtidig som man skal holde i alt på hjemmebane, forteller han til God morgen Norge.

Les også: Til alle kvinner: 10 tips for å nå toppen av karrierestigen

– Materialismen styrer

At menn blir syke av jobben tror Tellnes er på grunn av et skifte i arbeidsmarkedet.

– Det har vært et skifte i arbeidsmarkedet. Nå styrer materialismen, og at man skal være best i konkurransen. Hvis vi ønsker et inkluderende arbeidsliv må vi ta hensyn til alle. På grunn av omstillingsjaget og elektroniseringen så blir mange satt på sidelinjen, mener professoren.

Les også: Er det umandig å ta ut pappapermisjon?

Kvinnepolitisk leder i Høyre Julie Brodtkorb mener kvinner er for dårlige til å si nei.

– Det vi også så i denne undersøkelsen var at det ofte er de kvinnene som da jobber fullt ute også jobber fullt hjemme. Likestillingen har kanskje ikke kommet dit den bør være i hjemmet. Det er klart at hvis man føler et press, fordi en kanskje har hatt hjemmeværende mor selv, så føler man kanskje «at mitt hjem skal være akkurat sånn som da jeg vokste opp». Da blir det en ganske stor byrde, hvis en føler at man skal gjøre hundre prosent av jobben hjemme og hundre prosent av jobben ute. Jeg mener vi må gjøre oss selv mer bevisst på at det er lov å si nei, og det er lov å sette krav til den andre part hjemme. Jeg tror mange kvinner fremdeles føler på at det er deres ansvar det som skjer hjemme. Og kanskje er en del menn for dårlige til å ta sine grep i hjemmet. Jeg har spissformulert det før til å si at nå må den moderne mann være mer enn en som tar pappaperm og lager gourmetmat i helgen, sier hun.

Les også: 30-årene: Den største trusselen for helsen

Ansvarsfølelse

Tellnes poengterer at likestillingen har gått i riktig retning, men at ikke alle håndterer omstillingsprosessene som hører med.

– Likestillingen i Norge har kommet lengst i verden, slik at det har jo skjedd veldig mye positivt, det er det ingen tvil om. Mitt poeng er at det er ikke alle som klarer disse omstillingsprosessene. Jeg tror kvinner har opparbeidet en ansvarsfølelse for hjem og har det med seg fra tidligere, og dermed er det ikke så lett å legge det fra seg sånn uten videre. Det er det jeg mener med at det har gått litt for fort - også kvinner trenger litt tid på dette.

Vil ha mer likestilling

Brodtkorb etterlyser mer likestilling, og mener holdningsskapende arbeid kan bidra til å bedre forholdene for kvinner som jobber fulltid

– Dette er et tegn på at vi ikke har fått nok likestilling. Hvis det da viser seg gjennom forskningen at kvinner føler et større ansvar for barn og hjem enn det menn gjør, så viser det at her har vi masse viktig holdningsarbeid å gjøre. Det kan vi dessverre ikke regulere oss til, i form av lover over hva som skal skje i hjemmet. Men det er viktig med holdningsskapende arbeid, og det er da å si til kvinner at føler du veldig dårlig samvittighet når du er på jobb fordi du ikke får gjort alt perfekt hjemme så er det helt ok at det innimellom flyter litt. Det er ingen som kan forvente at når man har en full jobb ute, at man også skal kunne ta en full jobb hjemme. Sett krav, oppfordrer Brodtkorb.

Les også: Til alle menn: Her er den største helsetrusselen for din alder

Foreldrepermisjon

Hun vil at vi skal slutte å karakterisere fødselspermisjonen som «mammaperm» og «pappaperm».

– Jeg tror det er viktig at vi stopper å prate om pappaperm og mammaperm, for det i seg selv danner et inntrykk av at mamma har hovedansvaret. Vi må begynne å snakke om foreldrepermisjon.