FLÅTT-FRYKT: Nå som sommeren nærmer seg holder Marie Louise Zangenberg litt ekstra hardt om datteren. Hun er livredd for at datteren skal bli bitt av flått. (Foto: Privat)
FLÅTT-FRYKT: Nå som sommeren nærmer seg holder Marie Louise Zangenberg litt ekstra hardt om datteren. Hun er livredd for at datteren skal bli bitt av flått. (Foto: Privat)

Livredd for at barna skal bli bitt av flått

– Jeg må ofte bite frykten i meg, forteller tobarnsmamma Marie Louise Zangenberg, som selv ble alvorlig syk etter flåttbitt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommertid er flåttid. Avisforsidene skremmer oss med sine store oppslag om flåttbitt med alvorlige sykdommer som følge.

Sannheten er at det i 98 prosent av alle flåttbitt skjer det ingen overføring av smitte, og du blir ikke syk, ifølge NHI. Men i to prosent av tilfellene får bittet alvorlige følger.

Les også: Flåttsesongen er her – slik beskytter du dyret ditt

Hodepine og ryggsmerter

En som var uheldig er Marie Louise Zangenberg (31). I 2007 begynte Marie Louise å føle seg utrolig sliten. Hun hadde hodepine, vondt i ryggen og øm i hele kroppen.

– Jeg trodde at jeg hadde fått influensa eller noe slikt, så jeg tok en paracet og la meg nedpå for å slappe litt av, forteller Zangenberg til God morgen Norge.

Men den såkalte influensaen dro ut. Flere symptomer meldte seg. Marie Louise ble svimmel og uvel, og bestemte seg for å oppsøke lege. De tok noen prøver men fant ingenting.

Etter kort tid fikk hun enorme ryggsmerter, uten at kiropraktoren hun oppsøkte kunne hjelpe henne.

Les også: Dette kan være årsaken til vond rygg

Dobbeltsyn og balansesvikt

Ifølge forsker og doktorgradskandidat ved Universitetet i Oslo, Knut Eirik Eliassen, er det under halvparten av de som blir bitt av flått som merker det. Det gjorde heller ikke Marie Louise.

Typisk er at et rødt utslett plutselig oppstår etter flåttbitt. Utslettet sprer seg ringformet, men denne karakteristiske ringen fikk ikke Marie Louise Zangenberg.

Derimot fikk hun en rekke andre symptomer. Hun fikk dobbeltsyn, gikk på dørkarmer og bommet på glassdører.

– Jeg ble livredd når noen kom mot meg, alt var dobbelt og jeg kunne ikke se hva som kom mot meg, forteller hun.

– Følte at halve ansiktet var borte

Symptomene hos Marie Louise Zangenberg utviklet seg til lammelser i høyre side av ansiktet og i armer, fingre og i beina.

– Jeg kunne ikke løfte glass eller drikke av det uten å søle, jeg følte at halve ansiktet var borte, forteller hun.

Da bestemte hun seg for å dra til legevakten og ble deretter sendt rett til Ullevål sykehus.

Les også: Ingen fant ut hvorfor det svimlet for Beate (37)

Undersøkelser og prøver

Redselen for at hun hadde fått MS lå i bakhodet. To dager senere fikk hun diagnosen: Borreliose.

Hun fikk behandling straks.

– Jeg ble utrolig glad for at det ikke var MS, men det tok flere måneder før alt var normalt. Synet og nummenheten i armene var ikke bra før etter tre-fire måneder, forteller hun.

Les også: Da Jan Erik Lund (51) ramlet på ski skjønte han at han hadde fått MS

– Livredd for barna

I dag er Marie Louise mor til to barn i alder 3 år og 6 uker.

– Jeg er livredd for at de skal bli bitt. Jeg sjekker dem hver gang vi har vært i skogen eller i krattet utenfor hagen. Man vil jo at barna skal få leke normalt og må ofte bite frykten i meg, forteller Marie Louise Zangenberg.

Nettprat

Biolog Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet og doktorgradskandidat Knut Eirik Eliassen stilte til nettprat om flått eller flåttsykdom. Les spørsmålene og svarene her: