Takker være humor lever kreftsyke Knut Fenris på overtid. (Foto: Privat)
Takker være humor lever kreftsyke Knut Fenris på overtid. (Foto: Privat)

Kreftsyke Knut levde på overtid med humor

Da kreftlegen gav ham dødsdommen, takket han nei til kreftmedisiner. Knut Fenris satset på at humor ville forlenge livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Knut Fenris (61) fikk diagnosen tarmkreft med spredning for fire år siden, hadde han ikke tid til å bli syk. Som selverklært arbeidsnarkoman skulle han nemlig starte enda en ny bedrift.

Agressiv tarmkreft

Men kreften var agressiv, og kreftlegene forklarte Knut at han hadde ingen tid å miste. Dermed ble han hasteoperert.

– Ukene etter operasjonen var en fysisk og psykisk berg- og dalbane. Uvanlig kjekk og oppesen dagen etter operasjonen. Dagen etter der igjen var jeg helt satt ut av kvalme, magesmerter, svimmelhet, hallusinasjoner, svettetokter og oppkast. Lengre ned kunne jeg ikke komme, fortalte Fenris da han var gjest i God morgen Norge på TV 2 i juni.

Les også: Haakon (56) fikk mandelkreft: – Jeg følte meg som en maskin som skulle repareres

Fikk dødsdommen

To år etter operasjonen og mange kurer med cellegift seinere, konstaterer kreftlegen at det ikke er håp for Knut Fenris. Han måtte forberede seg på å dø i nær framtid.

Dermed ble han overført til såkalt paliativ avdeling ved A-hus. Der skulle de hjelpe ham med å takle avslutningen av livet på en best mulig måte.

Les også: Sliter med senskader etter kreftbehandling

Da Knur Fenris (nederst) fikk dødsdommen av kreftlegen, turde
  han plutselig å gjøre ting han før var redd for. (Foto: Privat)
Da Knur Fenris (nederst) fikk dødsdommen av kreftlegen, turde han plutselig å gjøre ting han før var redd for. (Foto: Privat)

Ville ha humorterapi, ikke kreftmedisiner

Da alt håp om å overleve var ute, bestemte Fenris seg for å gjøre alt for å få så god livskvalitet som mulig. Det innebar at han takket nei til alle slags kreftmedisiner som hadde gjort ham så dårlig.

– Jeg fikk tilbud om alle slags terapeuter, fra psykolog og psykiatrisk sykepleier til psykopat og hva vet jeg, spøkte Fenris. Men det han ville ha var en humorterapeut.

Les også: – Bedre å dø enn å leve med slike bivirkninger

Sykepleieren var ikke morsom nok

På paliativ avdeling møtte Fenris kreftsykepleier Heidi Skutlaberg Wiik. Han ytret sitt ønske om humor-terapi.

– Jeg kan få deg til å le, jeg, sa jeg til Knut. Men jeg forstod etterhvert forsto at han ønsket seg et ordentlig opplegg, forteller Skutlaberg Wiik.

Det ble begynnelsen på et svært fruktbart samarbeid mellom de to.

Gi aldri opp, er kreftsyke Knut Fenris` motto. (Foto: Privat)
Gi aldri opp, er kreftsyke Knut Fenris` motto. (Foto: Privat)

Les også: – Det verste var dødsangsten i ettertid

Humor har forlenget livet til Knut

Knut Fenris har alltid drømt om å kjøre motorsykkel til Bluesfestivalen
  i Notodden. Da han fikk kreft, tok han seg endelig tid til det. (Foto:
  Privat)
Knut Fenris har alltid drømt om å kjøre motorsykkel til Bluesfestivalen i Notodden. Da han fikk kreft, tok han seg endelig tid til det. (Foto: Privat)

Når Heidi Skutlaberg Wiik holdt foredrag om livskvalitet for dødsyke mennesker, ble Knut Fenris med og fortalte om hvordan humor hjalp ham.

– Knut har levd mye lenger enn forventet. Så det er tydelig at humor har fungert som god livsforlengende medisin for ham, hevder sykepleieren, som forteller at han har påvirket arbeidet til paliativt team på A-hus i mer humoristisk retning.

Ny humoristisk pasient-organisasjon

De to så at det var behov for en organisasjon som jobbet med humor for dødsyke pasienter. Og siden det ikke fantes, lagde de den selv.

Nasjonalforeningen for Lindrende Humor ble registrert i Brønnøysund i april, og tirsdag 5. juni arrangerer de sin første inspirasjonskveld på A-hus. Det kom over 400 deltakere.

– For selv om det er greit å være nedfor og å sørge når livet går mot slutten, trenger vi litt latter og pause i hverdagen også. Det skal vi forsøke å skape på disse kveldene, fortalte Fenris

Les også: Rolf Gustavsens kone fikk Alzheimers: – Følte at det var egoistisk å søke etter sykehjemsplass

400 mennesker møtte opp

De siste dagene før inspirasjonskvelden i juni, ble Knut Fenris stadig sykere. Hans satset alt på å være med på den aller første inspirasjonskvelden - og klarte det.

– Vi planlegger å ha to slike inspirasjonskvelder i året, og Knut vil alltid være en del av det - selv om han ikke kommer til å være med oss lenger. For vi har gjort intervju med ham på video som vi kommer til å vise når han er borte, forteller Heidi Skutlaberg Wiik.

Oppnådde alle målene før han døde

Torsdag 14. juni døde Knut Fenris med datteren ved sin side.

– Knut opplevde at de siste punktene han hadde på sin liste ble realisert før han døde. Datteren hans fikk jobb, foreningen ble etablert, han fikk fortalt sin suksess-oppstart på God morgen Norge og inspirasjonskvelden ble en stor sukess, forteller Heidi Skutlaberg Wiig.