FORBUDT?: Det norske forbudet mot synlig utstilt tobakk i butikker og kiosker skal nå prøves i Oslo tingrett.  (Foto: Lise Åserud)
FORBUDT?: Det norske forbudet mot synlig utstilt tobakk i butikker og kiosker skal nå prøves i Oslo tingrett. (Foto: Lise Åserud)

Duket for tobakkskamp i retten

Den norske stat saksøkt av verden største tobakksselskap.

Mandag møtes Philip Morris og den norske stat i retten fordi tobakksgiganten mener forbudet mot synlig tobakk i butikkene er ulovlig.

LES OGSÅ: Philip Morris beklager søksmål mot Norge

Bryter med EØS-avtalen

Philip Morris Norge, som er del av verdens største tobakksselskap, har derfor saksøkt den norske stat for å få opphevet forbudet. Mandag møtes partene i Oslo tingrett. Tobakksselskapet mener blant annet at forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Som ledd i søksmålet har Oslo tingrett hentet inn en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA- domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

LES OGSÅ: Tobakksgigant kjemper mot logoforbud

Kan ha helsemessig gevinst

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

– Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge. Men spørsmålet selskapet vil konsentrere seg om i rettssaken, er om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å nå dette målet.

LES OGSÅ: Staten møter tobakksgigant i retten

Forsvarer tobakk bak disk

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener tobakksvarer skal stå i skap i butikken av hensyn til folkehelsen.

Hun sier til NRK at helsemyndighetene må kunne ta i bruk slike tiltak.

– Det er viktig fordi vi som myndigheter må kunne gjennomføre tiltak for å beskytte befolkningens helse. Tobakk er faktisk den viktigste faktoren for at vi kan bedre folkehelsen, sier hun. (TV 2/NTB)

LES OGSÅ: Norsk forbud mot synlig tobakk kan være ulovlig