Brudd i klimaforhandlingene (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)
Brudd i klimaforhandlingene (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)

Brudd i klimaforhandlingene på Stortinget

– De rødgrønne partiene har tydeligvis hatt makten så lenge at de ikke har noen ambisjoner, de blir forundret når noen vil gjøre noe, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til tv2.no.

Fredag ettermiddag forlot regjeringspartiene forhandlingene med opposisjonen og ga opp forsøket på å få til et nytt klimaforlik.

– Jeg kan bekrefte at det er brudd i forhandlingene mellom oss og regjeringspartiene, sa Nikolai Astrup (H) til tv2.no ved 16-tiden fredag.

Avviste krav om kollektivtransport

Høyre, KrF og Venstre hadde lagt fram en felles kravliste om et kollektivløft i storbyene og på jernbanen.

– Regjeringspartiene har valgt å forlate forhandlingene, de hadde ingenting å gi på de fleste sektorer, sier Astrup.

I et par uker har tre av opposisjonspartiene forhandlet med regjeringspartiene på Stortinget, med sikte på å forhandle fram et bredt klimaforlik.

LES OGSÅ: – Dette er dei tapte moglegheiters regjering

– Skuffet over de rødgrønne

Etter det tv2.no erfarer var regjeringen villig til å forhandle om hvor mye penger som skulle settes av til et klimafond, men nektet å forhandle med opposisjonen om økte bevilgninger til kollektivsatsing i storbyene og raskere utbygging av jernbanen.

– Jeg er skuffet over regjeringen som gir så lite etter at de har signalisert at de ønsker et forlik. De viser en svært lite ambisiøs klimapolitikk, sier KrFs miljøpolitisk talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal.

LES OGSÅ: Her er Kristiansen &Strands terningkast til opposisjonen

– Klimapolitikken trenger noen ambisiøse målsettinger, det merket vi ikke hos regjeringen. Jeg er kjempeskuffet over regjeringen i dag, sier Skei Grande, som skryter av viljen til samarbeid hos alle de borgerlige partiene, også Fremskrittspartiet.

– Vi er enig med de tre andre borgerlige partiene på flere punkter enn vi er med regjeringspartiene, så det tror jeg sier litt om mulighetene til å bli enige på borgerlig side, sier Per-Willy Amundsen (Frp).

LES OGSÅ: Frp vil være med på klimaforlik

– Urimelige krav

Leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Erling Sande (Sp), beklager at de ikke klarte å få til enighet om et nytt klimaforlik.

– Vi var villige til å flytte på mye politikk i forhandlingene, men opposisjonen fremmet urimelige krav om flere milliarder kroner til transportpolitikk, sier Sande til tv2.no.

Han nekter for at det er regjeringen alene som må bære ansvaret for bruddet.

– Vi hadde som uttalt ambisjon at vi skulle videreføre forliket fra 2008. Vi la på bordet forslag som flyttet politikk og penger, men til syvende og sist ble vi møtt med krav som var grunnleggende uansvarlige, som å legge tunge bindinger på neste nasjonale transportplan, sier Marianne Marthinsen (Ap).

– Det er ingen hemmelighet at vi flyttet på milliarder under forhandlingene, men de borgerlige ville ikke være med på tiltak for å begrense bilbruken, sier Lars Egeland (SV).

LES OGSÅ: AUF vil ha nytt klimaforlik i Stortinget

– Vi har avslørt en klimabløff

Opposisjonspartiene reagerer kraftig på ansvarsfraskrivelsen fra de rødgrønne.

– Det er å sette hele forhandlingene på hodet. Vi har avslørt en klimabløff. SV sitter og forsvarer en klimapolitikk som hele opposisjonen, inkludert Frp synes er for puslete. Regjeringen inviterte oss til en enighet på bred basis, da må de i alle fall komme med en håndfull nye tiltak. Det er veldig lite grønnfarge igjen i den rødgrønne regjeringen, sier Hjemdal (KrF).

Nå fortsetter Høyre, KrF og Venstre og Fremskrittspartiet til klimaforhandlinger på borgerlig side.

– Nå skal de borgerlige partiene sette seg sammen med sikte om å bli enige om så mye som mulig i klimapolitikken, sier Nikolai Astrup (H).

LES OGSÅ: Sentrum og Høyre vil forhandle med Jens om klima