kristiansen og strand (Foto: TV 2)
kristiansen og strand (Foto: TV 2)
Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen (Foto: Scanpix/ montasje)
Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen (Foto: Scanpix/ montasje)

Her er Kristiansen & Strands terningkast til opposisjonen

Radarparet triller terningen for partiledernes innsats.

Parhestene Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV 2 og Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand, har hentet fram terningen til sitt program «Kristiansen & Strand» på TV2 Nyhetskanalen denne helgen og gir i programmet opposisjonslederne karakterer.

De to mener at opposisjonen i løpet av første halvår snakker bedre sammen og om at meningsmålingene peker mot et regjeringsskifte neste høst.

Erna Solberg og Høyre har klar kurs mot statsministerkontoret, men foreløpig er det uvisst hvilke andre partier på borgerlig side hun tar med seg til regjeringskvartalet. Mest av alt har Kristiansen og Strand tro på en Høyre/Fremskrittsparti-regjering, men de er samtidig av den oppfatning at man ikke skal utelukke at alle de fire opposisjonspartiene kan samles om et politisk program.

Kristiansen og Strand trillet terning i desember også. Terningkastet fra den gang står i parentes.

Terningkastene er begrunnet av hvilke forventninger de har hatt til den enkelte, hvordan de har stått fram, i hvor stor grad de har synliggjort sitt partis politikk og hva meningsmålingene viser.

Erna Solberg (H), terningkast 5 (5)

Erna
  Solberg (H) får terningkast fem. (Foto: Scanpix)
Erna Solberg (H) får terningkast fem. (Foto: Scanpix)
Høyres leder Erna Solberg har stått fram som en solid utfordrer til statsminister Jens Stoltenberg, mener Kristiansen og Strand. De kårer henne til den klare politiske vinneren i første halvdel av 2012.

– Det er imponerende hva Erna Solberg har fått til med Høyre og med seg selv. Det er en annen Erna du ser nå enn hun som overtok som partileder i sin i tid, sier Stein Kåre Kristiansen.

– Det er ingen tvil om at hun har vokst som politiker. Høyre er like stort som Arbeiderpartiet på målingene og Erna Solberg klarer å gå jevne dueller med statsminister Jens Stoltenberg når hun er i fjernsynsduellene, sier Arne Strand.

– Før valget i 2009 var det Frp som hentet velgere fra de rødgrønne, først og fremst fra Arbeiderpartiet. Nå er det Erna som henter velgere, både fra Frp og fra Arbeiderpartiet, sier Kristiansen.

ERNA SOLBERG: – Jeg skal være regjeringssjef

Med et Høyre som er jevnstort med Arbeiderpartiet, tror Arne Strand på statsministerdueller lik de vi så på 80-tallet mellom Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland.

– Jeg tror at valgkampen neste år vil minne litt om valgkampen i 1981, sier Strand.

LES OGSÅ: Erna gleder seg til dueller med Jens

Trine Skei Grande (V), terningkast 5 (5)

– Venstres leder fortjener en høy karakter, både sett i lys av hvilke forventninger jeg hadde på forhånd, men også ut ifra hva hun faktisk har fått til i sin lederperiode. Hun har vært veldig mye bedre, klar og markant, som partileder enn jeg hadde trodd, sier Kristiansen.

Trine Skei Grande (V) får terningkast 5. (Foto:
  Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
Trine Skei Grande (V) får terningkast 5. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

– Jeg hadde heller ikke trodd at hun skulle klare å fylle skoene til Lars Sponheim som ruvet i Stortinget og var en betydelig leder for Venstre. Men han gjorde seg bort i valgkampen i 2009 ved å bruke tid ved bordet vårt i Stortingsrestauranten i stedet for å drive valgkamp ute i landet. Dermed tapte Venstre valget, sier Strand.

– En annen grunn til at Venstre tapte valget er at Sponheim sa «heller Jens enn Jensen». Det var et uklokt veivalg. Skei Grandes viktigste bidrag har vært å få partiet på en annen kurs. Hun har fått gjennom et vedtak på landsmøtet om at Venstre går til valg på et regjeringsskifte og ikke avvise et samarbeid med Frp, sier Kristiansen.

SKEI GRANDE: – I Venstre er det et enormt ønske om å skifte regjering

Han mener Venstre-lederen nærmest har gjennomgått en forvandling etter at hun overtok ledervervet for to år siden.

– Skei Grande har gått fra å være, ikke akkurat tusseladdete, men litt introvert, til å være en av de skarpeste politikerne på borgerlig side og i norsk politikk. Hun er glitrende i Stortingssalen, på kontrollkomiteens høringer og i debatter på fjernsyn, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Her setter Venstre døra på gløtt for Frp

Siv
  Jensen (Frp) får terningkast tre. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
Siv Jensen (Frp) får terningkast tre. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Siv Jensen (Frp), terningkast 3 (2)

– Siv Jensen er ikke like god som Erna Solberg og Trine Skei Grande, men har lagt skandaleåret 2011 bak seg, sier Arne Strand.

– Men Siv Jensen har kommet tilbake etter et veldig vanskelig år. Det er en ny kraft og nytt liv i Frp, sier Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

– Hele fjoråret var nesten en katastrofe for Frp, men nå har de lagt skandalesakene bak seg og Siv Jensen har bidratt til å få fram mange nye dyktige ansikter på Stortinget. Og jeg tror hun har klart å gi inntrykk av Frp som et mer moderat parti enn tidligere. Bygdetullingene er i hvert fall borte, sier Strand.

– Kommunevalget i høst var en katastrofe for Siv Jensen og Frp. Hele året var preget av alt annet enn politikk. Siv Jensens Frp har så langt i år vært mye bedre. Det synes mange av velgerne også. Det ser vi på meningsmålingene. Frp er nærmere regjeringskontorene nå enn de var i forrige periode og det er et hovedmål for Jensen, sier Kristiansen.

TV 2-REDAKTØR: – Siv risikerer å gå i Sponheim-fella

LES OGSÅ: Dette er Norges mest irriterende politikere

Knut Arild Hareide (KrF) får
  terningkast to. (Foto: Scanpix)
Knut Arild Hareide (KrF) får terningkast to. (Foto: Scanpix)

Knut Arild Hareide (KrF), terningkast 2 (4)

– Jeg hadde store forventninger til Hareide. Han kom inn som en redningsmann i KrF, men han har skuffet. Han gjorde en god jobb i valgkampen, men han har ikke fulgt opp, og har nærmest blitt borte, sier Kristiansen.

– KrFs hovedproblem nå er at de mangler de virkelig gode sakene. jeg tror Hareide var et riktig valg etter Høybråten. Han gjør en god jobb på Stortinget og i debatter, men så lenge du ikke har sakene, sliter det på partiet, sier Strand.

LES OGSÅ: Hareide «flagger hjem» til Hordaland

– Fraværet av kampsaker er åpenbar og derfor sliter de på meningsmålingene. Men Hareide skulle nå ha vært den som fant fram til nye velgergrupper, jeg kan ikke se noe i KrFs politikk som gjør det lettere nå enn under Høybråten, sier Kristiansen.

Kristiansen og Strand er enige om at Hareide er usynlig i Stortinget.

– Det var en åpenbar tabbe at ikke Hareide selv ble parlamentarisk leder da han ble leder, sier Strand.

LES OGSÅ: Politisk panel kaster terning

SE «KRISTIANSEN & STRAND» PÅ TV 2 NYHETSKANALEN FREDAG KL. 18 OG LØRDAG OG SØNDAG KL. 12.30 OG KL. 16.30