Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Edvald tviler på Tour de France-reprise

Edvald Boasson Hagen mener fjorårets norske sykkelfest var langt over normalen.

- Folk må ikke forvente det. Det som skjedde i fjor var langt over normalen, mener 25-åringen.

Samtidig som han pakker bagen hjemme i leiligheten ved Ullevaal før avreise til den siste testen med Sky før Tour de France, Critérium du Dauphiné, forteller Boasson Hagen om egne forventninger til juli.

- Vi skal være fornøyde om vi får én norsk etappeseier, sier han.

- Vanskelig å leve opp til
2011 var tidenes Tour de France-år for norsk sykkelsport. Thor Hushovd vant to etapper, lagtempo med Garmin-Cervélo og syklet syv dager i gul trøye. Boasson Hagen gjorde det hele komplett med sine to første etappeseire i Frankrike.

- Det er klart at forventningene stiger når man gjør det bra, men det blir vanskelig å leve opp til det som skjedde i fjor. Jeg skal imidlertid gjøre mitt beste, og har et mål om å vinne en etappe, sier han.

Les også: Hushovd blir kaptein i OL

Boasson Hagen tror imidlertid det kan bli vanskeligere for ham i år med alle de hensyn Sky må ta i forhold til jakten på gul og grønn trøye.

- Jeg skal hovedsakelig være hjelperytter. Da sier det seg selv at dette kan bli litt stritt. Men det er 21 etapper, det betyr at det er 21 muligheter. Så det handler om å ta de sjansene man får.

- Hvor viktig er Critérium du Dauphiné som oppkjøring til Frankrike?

- Det er klart at det er viktig. Det er en stund siden jeg har kjørt løp, så det blir godt å få en gjennomkjøring og jeg gleder meg til å komme i gang igjen, svarer han.

Se Critérium du Dauphiné på TV 2 Zebra og TV 2 sumo fra søndag kl. 13.30.

Har troen på Wiggins
I fjor vant Boasson Hagens lagkamerat, Bradley Wiggins, dette åttedagersrittet i alpene.

- Jeg har ikke syklet sammen med Bradley siden Algarve. Han har kjørt bra i mellomtiden og går for seier i Dauphiné

- Er han favoritt til å vinne Tour de France?

- Jeg har troa på at han kan være med å kjempe i toppen. Han har gjort det veldig bra i år og har vært helt oppe i sammenlagtteten i Tour de France tidligere . I fjor var han uheldig da han brakk kragebeinet, for da det skjedde virket han veldig sterk.

Edvald Boasson Hagen på seierspallen etter å ha vunnet etappen til Pinerolo. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)
Edvald Boasson Hagen på seierspallen etter å ha vunnet etappen til Pinerolo. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)

- Hvordan er formen din en måned før det braker løs?

- Jeg, som mange andre, ble litt småsyk etter Glava-tour og pådro meg en forkjølelse. Det er fortsatt litt grums igjen, men jeg har fått trent normalt og bra. Jeg føler meg derfor godt forberedt til Dauphiné. Det blir imidlertid tøffe tak i alpene. Det er mye fjell og få muligheter for spurter. Jeg blir derfor hjelperytter, noe som jeg trives med - i hvert fall innimellom, sier Boasson Hagen og ler.

Kommer Cav?
På Skys lag i Critérium du Dauphiné sykler ikke Mark Cavendish. Han fullførte utrolig nok Giro d'Italia, men misset den røde poengtrøya med ett poeng. Etter blodslitet i Italia spekulerte TV 2-ekspert Mads Kaggestad i om briten kommer til å droppe Tour de France for å stå best mulig rustet til OL i London.

- Er du overrasket over at Cavendish fullførte giroen?

- Planen var at han skulle stå av. Men det gjorde han ikke ettersom han hadde muligheter for å vinne poengtrøya. Det var synd at han tapte den på slutten. Jeg har ikke snakket med ham etterpå, men mest sannsynlig så stiller han i touren. Jeg har ikke hørt noe annet enn at målet hans er å gå for den grønne trøya der, svarer Boasson Hagen.