clinton støre (Foto: TV 2)
clinton støre (Foto: TV 2)

Streikevakter utenfor UD da Clinton kom

Flere av de ansatte i Utenriksdepartementet er i streik.

USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte fredag formiddag utenriksminister Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet.

Men utenfor departementet ble hun også bli møtt av flere streikevakter, som hadde tatt oppstilling utenfor sperringen ved UDs lokaler, på trygg avstand fra hovedinngangen, der Clintons kortesje stoppet.

Se møtet mellom Clinton og Støre øverst i artikkelen.

Den amerikanske utenriksministeren bet seg ikke merke i de streikende da hun ankom.

– Det er flott å være tilbake i Oslo. Det er sol og helt perfekt, sa en strålende blid Clinton til pressen idet hun gikk inn i Utenriksdepartementet.

Clinton er i Oslo for å delta på et stort helseseminar i Oslo rådhus fredag.

Advarte

Torsdag kveld kom hun direkte fra København i Danmark, der hun markerte seg som motstander av en internasjonal militæroperasjon i Syria.

I en tale til danske studenter pekte Clinton på at den høye befolkningstettheten i Syria innebærer høy risiko for sivile tap dersom utenlandske styrker intervenerer.

streikevakter utenfor ud (Foto: TV 2)
streikevakter utenfor ud (Foto: TV 2)

Hun la også vekt på at den syriske opposisjonen ikke framstår som samlet og at det er mange ulike etniske grupper i landet.

Uttalelsen sto i kontrast til en advarsel onsdag fra USAs FN-ambassadør Susan Rice, som sa det kan bli nødvendig «å handle på egen hånd» hvis ikke Sikkerhetsrådet klarer å bli enig om sterkere tiltak for å stanse konflikten i Syria.

Treffer Utøya-ungdom

Også under Norgesbesøket kan situasjonen i Syria bli et tema.

Etter besøket i Utenriksdepartementet, reiser hun videre til Akershus festning, for lunsj med statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi setter partnerskapet med Norge veldig høyt og samarbeidet du har med president Obama, sa Clinton i en tale til Stoltenberg.

– I forhold til trygghet og fred, menneskerettigheter og utvikling har vi ingen bedre samarbeidspartnere enn Norge, fortsatt hun.

Etter lunsj er det tid for audiens hos Kongen på Slottet, før hun drar til Oslo rådhus.

På seminaret i rådhuset vil en rekke norske eksperter og blant andre afrikanske ministre delta.

Der vil Clinton også treffe noen av ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya.

Les også: Hillary Clinton møter Utøya-ungdom i Norge

Clinton reiser så videre til Tromsø. Programmet der er fortsatt ikke offentliggjort, men etter det NTB erfarer skal den amerikanske utenriksministeren blant annet besøke Fram-senteret, som skal huse det permanente sekretariatet for Arktisk råd.

Besøket i Norge er en del av Clintons rundreise i Nord-Europa og i flere tidligere sovjetrepublikker. Første stopp var København. Fra Tromsø reiser hun til Stockholm før ferden går videre til Armenia, Georgia, Aserbajdsjan og til slutt Tyrkia.

(NTB/TV 2)