Robin Dale Oen
Robin Dale Oen

Alexander Dale Oens minnefond har passert en halv million kroner

Broren Robin møtte pressen for første gang etter dødsfallet torsdag.

Se Robin Dale Oen takke for støtten i videovinduet

Øygarden (TV 2): Ytterst i havgapet i Øygarden møtte Robin Dale Oen pressen for første gang siden broren Alexanders tragiske dødsfall under treningsleiren i Flagstaff, Arizona for nøyaktig én måned siden.

Fikk penger fra konfirmanter
En rørt bror, som etter dødsfallet har opprettet en stiftelse i Alexander Dale Oens navn, bekrefter at fondet allerede har mottatt mer enn en halv million kroner.

Les også: Dale Oen leverte verdensrekordtider før dødsfallet

– Stiftelsen har mottatt 513.000 kroner. Jeg er rørt over omtanken fra hele landet. Blant annet har mange konfirmanter gitt gavepenger til fondet. Ungdom har gikk av pengene de fikk på 17. mai, sier Robin Dale Oen på dagens pressetreff.

– Penger har kommet fra unger som selger krabber i veikanten, fra konfirmanter og privatpersoner over hele landet, forteller han.

Alexander Dale Oen Memorial Fund–The Dale Oen Experience, var opprinnelig en drøm Alexander og broren hadde sammen, men som nå blir videreført av Robin alene, men i Alex sin ånd.

Planen var at Alexander og Robin skulle opprette The Dale Oen Experience etter OL 2012 og drive fondet sammen.

Svømmeforbundet er nå inne og støtter opplegget rundt Robin Dale Oen. Fondet skal konstitueres med styre og nødvendige formaliteter.

Robin Dale Oen (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)
Robin Dale Oen (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)

– Med fondet ønsker vi å gi en sjanse til barn som ikke har samme muligheter som andre, sier Robin.

I høst skal fondet samle ungdom fra hele Norge til fellesturer i naturen.

– Vi vil dra en tur til Hardangervidda i september, sier Dale Oen.

Blant annet har Alexanders venn Olaf Tufte takket ja til å bidra med rokurs.

Tung tid
Tiden etter dødsfallet har naturligvis gått hardt inn på familien. Han vil ikke gå inn på spekulasjoner om årsaken til at broren døde så plutselig.

– Sorgprosessen har vært tung. Vi har brukt tid på Alex, men også på andre ting. Jeg vil takke alle som har kommet på døren med mat og blomster. Det har gjort sorgen vår lettere, sier Dale Oen.

- Vi ønsker ikke å brette ut den private sorgen, verken i sosiale medier eller i presse. Dette er personlig, sier Robin Dale Oen.

Alexander Dale Oen døde 30. april i år. Han ble 26 år. Svømmeren ble funnet livløs i dusjen av romkameratene.

– Familien har selvsagt snakket om dette, men det blir bare synsing foreløpig. Vi venter til den endelige rapporten kommer, sier han.

Intet nytt fra USA
tv2.no var onsdag i kontakt med Coconino County Medical Office som utførte obduksjonen på Dale Oen. Beskjeden derfra er at det fortsatt vil ta tid før man kan gå ut med nyheter rundt de ytterligere testene.

Les også: Foreløpig obduksjonsrapport gir ingen klare svar