Strandsesongen nærmer seg med stormskritt. Og for mange er shoppingturen for å kjøpe badetøy forbundet med usikkerhet; for hvilken type bikini eller badedrakt passer egentlig for meg og min kroppsform?

Det er ikke lett å manøvrere i det store utvalget av varianter med høy og lav skjæring, lyse og mørke farger, polstrede topper, spile-bher og monokinier, men her er noen tips som kan hjelpe deg på veien!

Store pupper

Store bryster trenger god støtte, og det lønner seg derfor å velge en overdel med spiler og brede stropper. Vær også nøye med å finne riktig størrelse, så den ikke strammer på gale steder.

Vil du at brystene skal virke mindre enn de er, bør du velge mørke farger. Men vil du derimot fremheve bysten, velg lyse farger, og gjerne topper med detaljer som sløyfer eller annen pynt.

STORE PUPPER: Store bryster trenger god støtte og derfor helst brede stropper og gjerne spiler. Vil du fremheve puppene, velg klare, sterke farer og gjerne pynt på overdelen. Vil du dempe dine fremdelers synlighet, velg mørke farger, og gjerne badedrakt fremfor bikini.

LES OGSÅ: Slik kjøper du undertøy til en kvinne

Smal figur

Har du smal kroppsform, eller guttefasong, som det også kalles, kan du for eksempel velge mønstre og lyse farger på badetøyet, noe som virker forstørrende. Overdeler med rysjer fremhever bysten, mens monokinier fremhever midjen. Underdeler med lav skjæring får hofter og lår til å se mer feminine ut, mens halterneck-overdeler får skuldre til å se større ut.

GUTTEKROPP: Lyse farger forstørrer og gir mer inntrykk av former. Det samme gjelder elleville mønstre. Rysjer på bysten får puppene til å se større ut. T.v. badedrakt fra Gina Tricot (kr 199) og bikinioverdel fra H&M (kr 49,50).

Små pupper

Mindre bryster ser større ut om du velger trekanttopp eller halterneckoverdel. Push-uptopper og vatterte overdeler får også puppene til å virke større, det samme med overdeler med draperi eller rysjer. Velg gjerne tynne stropper på overdelen.

SMÅ PUPPER: Brystene vil virke større om du velger overdeler med draperi eller rysjer, og gjerne lyse farger (topper kr 149 og 59, begge fra Cubus).

Frodig figur

Kraftige, feminine figurer ser gjerne flott ut i 50-tallsbikinier med høyt liv og stram elastikk som gir støtte til magen. Gå gjerne for mørke farger og velg vertikale striper, som virker forlengende og får deg til å se smalere ut. Asymmetriske mønstre kan kamuflere både mage og håndtak. Har du stor rumpe kan du gjerne gå for en hipstermodell som holder ting på plass. Et mørkt lite skjørt utenpå bikinien virker også forminskende.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bh

Pæreformet kroppsfasong har bred underkropp og smal overkropp. Har du denne kroppsformen er det lurt å velge en mønstret overdel og en ensfarget, mørk underdel, noe som vil virke balanserende. Halternecktopper får skuldrene til å virke bredere, noe som også er et stalltips for deg med brede hofter og store lår.

KRAFTIG ELLER PÆREFORM: Har du kraftig figur vil en bikiunderdel med stram elastikk og høyt liv holde ting på plass (sett kr 249, H&M). Har du pærefasong med smal overkropp og kraftig underkropp, vil det være fint å velge mønstret overdel og ensfarget, mørk underdel, dette vil balansere. Halternecktopp får skuldrene til å virke bredere, noe som også bidrar til et balansert uttrykk (sett kr 828, Vitamin A/Nelly.com).

Korte eller lange ben?

Høy skjæring på biknitrusen får bena dine til å virke lengre, og vertikale striper har den samme virkningen. Lav skjæring og horisontale striper får bena dine til å se kortere ut.

SMALERE OG BREDERE: T.v. bikini med vertikale striper som får deg til å se smalere ut, og høy skjæring som får bena dine til å se lengre ut (kr 379, Nelly.com). T.h bikinitruse med horisontale striper som får deg til å se bredere ut, og lav skjæring som får bena dine til å se kortere ut (kr 129, Kappahl).

Til gutta: Slik velger dere riktig undertøy