SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken  tre ganger! (Foto: God morgen Norge)
SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken tre ganger! (Foto: God morgen Norge)
SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken  tre ganger! (Foto: MS Bladet)
SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken tre ganger! (Foto: MS Bladet)

Da Jan Erik Lund (51) ramlet på ski skjønte han at han hadde fått MS

Her er de vanligste symptomene på Multippel sklerose (MS).

En dag Jan Erik Lund var ute på ski ramlet han – helt uforklarlig – i de miste bakkene. Etter noen runder hos legen fikk han det bekreftet: Han hadde fått .

MS en kronisk, nevrologisk sykdom som rammer nerveceller i sentralnervesystemet (CNS), som består av hjernen og ryggmargen. Omkring 7000 nordmenn har MS, og hvert år registreres det mellom 250 og 300 nye tilfeller av sykdommen.

I 2005 rammet altså sykdommen Jan Erik.

Så seg selv i rullestol

Da han fikk beskjeden var det første bildet som dukket opp i hodet hans et bilde av han selv – i rullestol.

– Rullestol var det jeg forbandt med MS, forteller Jan Erik, som brukte det neste året på å planlegge fremtiden. Hvordan ville dette gå?

Les også: Har du ryggsmerter som demper din livskvalitet?

Sykler 500 mil i året

Nå, 12 år senere, er Jan Erik ikke i nærheten av rullestolen. Sykkelen derimot, den er en nær følgesvenn. MS-rammede Jan Erik sykler 500 mil i året. Med sykkelen holder han sykdommen i sjakk.

– Jeg merket helsegevinsten av trening ved en tilfeldighet. Vanligvis, kun på korte gåturer, merket jeg en ubalanse. Det kan sammenlignes med å ha tatt en øl for mye. Etter at jeg begynte å sykle lengre turer, og kjøre meg selv hardere, oppdaget jeg at problemene forsvant. Ubalansen var borte, forteller Jan Erik til God morgen Norge.

Nå har han syklet tre Birkebeinerritt, og flere skal det bli.

– Nå tør jeg å si det høyt. Jeg skal ha tiårsmedalje i alle sykkelgrenene jeg deltar i. Det er mitt mål, sier Jan Erik, og legger til:

– Jeg konkurrerer kun med meg selv, og jeg gjør det på mitt nivå.

Les også: – Jeg tror jeg har hatt hodepine hver eneste dag av mitt liv

SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS-diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken - tre ganger! (Foto: MS Bladet)
SYKKELEN REDDET HAN: Da Jan Erik Lund fikk MS-diagnosen så han for seg et liv i rullestol. Etter det har han syklet Birken - tre ganger! (Foto: MS Bladet)

Trening kan hjelpe MS-syke

Jan Erik holder seg frisk med trening.

Trygve Holmøy er nevrolog, professor og overlege på A-hus og bekrefter at trening kan hjelpe MS-syke.

– Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. De fleste kan mobilisere ressurser og fungere bedre enn i dag, men de kan ikke stoppe sykdomsutviklingen, sier Holmøy.

Les også: Ingen fant ut hvorfor det svimlet for Beate (37)

De vanligste symptomene ved MS:

 • betennelse på synsnerven
 • nedsatt følelse (nummenhet)
 • nedsatt muskelkraft
 • lammelser i armer og bein
 • endret vannlating eller tarmfunksjon
 • seksuelle problemer av forskjellige slag
 • koordinasjonsforstyrrelser
 • balanseforstyrrelser
 • talevansker

Mer diffuse symptomer kan være:

 • uforklarlig tretthet
 • depresjon
 • angst
 • smerter
 • kognitive problemer som for eksempel dårligere hukommelse, manglende konsentrasjon og redusert evne til å planlegge og løse sammensatte problemer

Kilde: multippelsklerose.no